Struisvogel voor Kasteel typeer bestuurscrisis Sparta

Van Stee en Laros hebben een fittie. Ruud van Os liet in een uitstekende analyse zien hoe het ‘arbeidsconflict’ bij Sparta er nu voor staat. Van Stee lijkt het onderspit te delven tegenover de meer behoudende Laros, die voorzitter Leo Ruijs aan zijn zijde vindt. Van Os denkt dat Van Stee de club gaat verlaten. Die signalen kreeg ITWM ook, al is het de vraag of dat vertrek vrijwillig zal zijn. Zo liet een bestuurslid van Sparta aan de ITWM redactie ‘off the record’ weten dat de kans dat Van Stee al deze maand op non-actief wordt gezet zeer groot is. Zorgelijk zijn ook de signalen dat Ruijs al voor ‘het kamp’ Laros heeft gekozen. De vraag is of Ruijs daarmee nog wel in staat zal zijn om het belang van Sparta het beste te dienen.

Leo Struijsvogel-politiek

Vrijwel iedereen die het belang van Sparta onder ogen heeft weet waar de echte prioriteit van de club nu ligt: een paar uitstekende spelers. Met de huidige selectie is degradatie immers dichtbij. Als een ware Al-Sahaf gaan roepen dat zonder Van Stee deze winterstop alles wel goed zal gaan is Leo Struijsvogelpolitiek. Het halen van spelers zonder goede technische directeur is als het spelen van Russisch roulette. Neem 2017/2018. Volgens Sparta had onze club bij begin van dat seizoen het 10e  spelersbudget van de eredivisie. Sparta heeft volgens de officiële jaarstukken in de winter (zonder technisch directeur) toen ruim een miljoen uitgegeven om in de eredivisie te blijven. Een miljoen bovenop het 10e spelersbudget en toch degraderen. Zoals zo vaak werd duidelijk dat geld niet alles is in de voetballerij. Je moet ook iemand hebben die weet waaraan hij het uit moeten geven.

Troefkaart

Bij Sparta is Henk van Stee op dit moment die man. Natuurlijk, Van Stee heeft gefaald afgelopen zomer. Maar hij heeft in de drie seizoenen daarvoor bewezen dat hij het ‘kunstje’ wel degelijk beheerst. Van Stee heeft het netwerk, de contacten, kent de scoutingsrapporten, heeft de goede relatie met de trainer en is continue  -nota bene afgelopen weekend nog in het buitenland- spelers aan het bekijken die een versterking moeten zijn voor Sparta. Op dit moment heeft onze club geen alternatief. Wil Sparta in de winterstop clubs als RKC, Fortuna en PEC op de transfermarkt verslaan, dan is Henk van Stee onze enige troefkaart.

Gewoon je werk doen

Dat wil niet zeggen dat Van Stee maar kan doen wat hij wil. In een bestuur zal ook hij zich als teamspeler moeten opstellen. Lukt hem dat niet, dan is het onvermijdelijk dat de wegen tussen Van Stee en Sparta zich zullen scheiden. Maar deze maand zou daarvoor het slechts denkbare moment zijn. En daar zouden juist de enige twee directieleden van onze club zich van bewust moeten zijn: de club Sparta behoort voorop te zijn. Daarentegen gedragen beide directieleden zich als kleuters. Stuitend om te aanschouwen. 

Laros zal zijn financiële ego los moeten laten en de goed gevulde bankrekening van Sparta moet aanspreken. Van Stee zal een ruimhartig spelersbudget mee moeten krijgen om degradatie te voorkomen. Henk van Stee op zijn beurt spreekt over zichzelf als een ‘echte Spartaan’ en wordt vaak omschreven als een straatvechter. Als een lafbek je cluppie in tijden van nood de rug toekeren past dan niet. Doe dan nu ‘gewoon’ je werk en maak je keuzes over de toekomst pas als de selectie op orde is.

Samenwerken is cruciaal

Er is één man die de verantwoordelijkheid heeft beiden mannen op zeer korte termijn bij elkaar te brengen en dat is Leo Ruijs. Als voorzitter van het One Tier Board heeft hij het de laatste jaren makkelijk gehad. Financieel en sportief ging het immers goed. Hij ontpopte zich als een kampioen open deuren open intrappen. ‘Samenwerken is cruciaal’ en ‘De continuïteit van de club is het belangrijkste’ zijn zomaar twee van zijn weinig illustere uitspraken. 

Een beetje saai, maar niets mis mee als je het weet te bereiken. Maar nu het lastig wordt, is het aan Ruijs om zichzelf te bewijzen. Zorg dat Van Stee voldoende budget krijgt en daarmee de kans krijgt zijn zomerse fouten te herstellen. Maak duidelijk aan de rest van het bestuur dat ze zich twee maanden koest moeten houden.  Rust in de tent. In februari kan het bestuurlijk (binnenskamers) losgaan en kunnen er definitieve beslissingen genomen worden. 

Weet Ruijs dit niet te bewerkstelligen  dan komt degradatie gevaarlijk dichtbij. En dan moet ook Ruijs zich gaan bezinnen op zijn positie. Besturen in goede tijden is zelfs de Sint toevertrouwd. Maar als de tijden moeilijk worden en directieleden elkaar de Zwarte Piet toe gaan spelen, dan hoort een echte leider op te staan.

Leo, pak je verantwoordelijkheid.

Dikke onvoldoende

Uiteraard heeft ITWM ook Leo Ruijs benaderd om een reactie te geven op de zorgen die onder supporters leven. Op vragen of hij kan garanderen dat Van Stee aanblijft om winterse versterkingen aan te trekken en daarvoor voldoende budget kan krijgen, wilde hij niet reageren. 

Zelfs op vragen of er een verzoeningsgesprek gepland is tussen Laros en Van Stee en of hij een rol voor zichzelf weggelegd ziet, wilde hij geen antwoord geven. Na enig aandringen kwam er dan toch een ‘inhoudelijk’ antwoord. Mogelijk gaat Ruijs reageren. Ooit. Maar: ‘niet eerder dan in de loop van volgende week’. The great communicator. 

Een dikke onvoldoende voor de communicatie van Leo Ruijs. Op zijn minst kan hij laten weten dat hij er vanuit zijn functie alles aan zal doen om in het belang van Sparta beide heren weer op hetzelfde spoor te krijgen. Zelfs dat niet naar de achterban willen communiceren voelt als een dikke middelvinger naar al die trouwe supporters die hun club in de eredivisie willen zien blijven. En ook naar al die sponsoren die de club  trouw zijn gebleven, maar door corona weinig terug zien voor hun centen. Of wat te denken van het Sparta personeel dat bij degradatie moet vrezen voor ontslag. Zij verdienen het te weten dat Ruijs zijn verantwoordelijkheid pakt en er alles aan zal doen dat de selectie in de winterstop op de best mogelijke manier versterkt wordt. Het is te hopen dat Ruijs achter de schermen beter werk verricht, dan dat hij naar buiten toe laat zien.

Abonneer
Abonneren op
85 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties