Affiche Fortuna - Sparta

Het transferwindow is gesloten. Sparta verkocht Sven Mijnans, een van haar betere spelers, aan AZ en heeft tal van problemen centraal achterin. We zijn er niet sterker op geworden de laatste week. Dat betekent een lastige klus voor de Kasteelclub in Sittardispor.

Staatsloten

Fortuna Sittard is een echte volksclub die een vaste kern zeer trouwe supporters heeft. Ze deden, in roerige tijden die nog geen eens zover achter ons leggen, er alles aan om de club voor de ondergang te behoeden. Sinds de club het knusse stadion De Baandert verliet kwam men in het overgangsgebied tussen Midden- en Zuid-Limburg na de degradatie in financieel zwaar weer. De club wist ternauwernood te overleven en speelde maar liefst 16 jaar in de eerste divisie. Als wij Spartanen denken dat wij het zwaar hebben, vergis je dan niet. De Fortunezen weten misschien nog wel meer wat lijden is. Maar nogmaals, een kern van zo’n 2.000 fans bleven de groen-gelen hartstochtelijk trouw. Bij de zoveelste dreiging van het intrekken van de licentie besloten fans massaal staatsloten te kopen. Met succes: een hoofdprijs viel op een van de gekochte loten en de penningmeester van Fortuna kon een half miljoen euro bijschrijven!

Maan en Ster schijnen boven Sittard

Na weer in financiële problemen te zijn geraakt in 2016 werd de club overgenomen door een Turkse investeerder, Işıtan Gün. En niet zonder succes, in seizoen 2017/18 werd de club tweede in de eerste divisie en omdat Jong Ajax dat seizoen kampioen werd, en niet in aanmerking kwam om te promoveren, was het de beurt aan Fortuna om een rentree in de eredivisie te maken. En meneer Gün wil meer! Daar over later meer in deze voorbeschouwing

Wat te doen op een vrijdagmiddag in Sittard:

Er zijn verschillende activiteiten die je kunt doen in Sittard op een vrijdagmiddag, afhankelijk van je persoonlijke interesses:

  • Winkelen: Sittard heeft een mooi winkelcentrum met verschillende winkels en boetiekjes.
  • Cultuur: Bezoek het Limburgs Museum of het Textielmuseum.
  • Food & Drink: Proef de lokale keuken en bezoek een van de vele restaurants of cafes in Sittard.
  • Buitenactiviteiten: Ga wandelen in het prachtige Nationaal Park de Meinweg of bezoek het Sittardse Bos.

Wil je speciaal richten op een populair tijdverdrijf onder Sparta supporters? Er zijn verschillende cafes in Sittard waar je op vrijdagmiddag (speciaal) bier kunt drinken, hier zijn er een paar voorbeelden:

  • Proeflokaal Hophuys: Een gezellige taproom met een uitgebreide selectie speciaalbieren, waaronder vele lokale bieren.
  • Tapperie de Gats: Een klassiek tapperij met een uitgebreide selectie speciaalbieren, waaronder vele Belgische bieren en met een beetje geluk is er het prachtige WestVleteren bier op vooraad. Gelegen aan de Markt.
  • Café ’t Stjerfhoes: Een knusse bar met een uitgebreide selectie speciaalbieren en andere drankjes. Let op: dit cafe heeft het kleinste maar gezelligste terras van Sittard.

Turkse voorzitter, Turkse spits en een mini-Simeone

Fortuna Sittard en de voorzitter willen er alles aan doen om de Fortunezen voor de eredivisie te behouden. Een leuk persoonlijk dingetje voor de voorzitter die al een paar keer aan- en aftrad bij Galatarasay. Iedereen in Limburg weet dat de provincie te weinig geld heeft voor een betaald voetbalclub in de eredivisie. Eredivisie spelen in Limburg? Dat kan alleen met een Baklava-oom. De voorzitter is echter wel daadkrachtig. Hij haalde afgelopen zomerperiode de Turkse Johan Cruijff, die luistert naar de naam Burak Yilmaz, naar Sittard. Daar had iedereen in Limburg hoge verwachtingen van, maar toen in de eerste fase van de competitie de club zich nog steeds in de onderste regionen van de eredivisie bevond was het welletjes voor Isitan Gün. Hij stuurde Sjors Ultee al na drie wedstrijden de laan uit en haalde een variant van de legendarische Atletico-trainer Diego Simeone in huis: De langs de rand van het veld Tiktok-dansjes-uitvoerende Spanjaard Julio Velázquez werd in september de opvolger van Ultee. Onder zijn leiding ging het direct een stuk beter. Op dit moment staat de club op een 10e plaats en is men samen met RKC en NEC verwikkeld om een plaats in het linkerrijtje. De ambities reiken veel verder. Fortuna moet naar de Champions League!

Sparta gehavend

Sparta lijkt behoorlijk gehavend aan de strijd te moeten beginnen. Bart Vriends liep vorige week een spierscheuring op en Adil Auassar, die deze week de de training weliswaar hervatte, is na zijn uitvallen tegen NEC ook nog niet volledig fit. Hij zit wel bij de selectie en zal normaliter kunnen starten. Zo niet, dan is zijn vervanger Mike Eerdhuijzen. Dat is ten minste lekker duidelijk. De vervanger van Bart Vriends, dat is misschien wel het grootste vraagteken. Komt de vers aangekochte Meissen in de ploeg voor hem? Zou kunnen. Maar Steijn lijkt te hinten op Abels centraal.

Jonathan de Guzman is op de goede weg terug. Tegen NEC speelde hij de hele tweede helft. Maar voor hem zal het waarschijnlijk teveel gevraagd zijn om het een hele wedstrijd te spelen. Een gratis advies voor Steijn. De Guzman in de basis zetten en maar even kijken hoe lang hij het vol houdt.

Wie zeker niet zal spelen is de Japanse publiekslieveling Koki Saito. Hij is nog wel een paar weekjes zoet met zijn hamstringsblessure die hij in Leeuwarden opliep. Daar komt nog eens bij dat Technische Baas Gerard Nijkamp, tot onvrede van veel supporters op ITWM, sterkhouder Sven Mijnans deze week aan AZ verkocht en er deze week, ondanks dat daar wel geld voor was, geen vervanger voor wist terug te halen. Vraag is wie Mijnans gaat vervangen? Van Pedro Aleman weten we dat hij gehaald is om op termijn Mijnans te vervangen, maar of die daar al klaar voor is, dat is eveneens een groot vraagteken….maar met Namli en De Guzman in de basis kom je al een heel eind natuurlijk.

Verwachte opstelling Sparta:

Een 5-sterren cryptogram is makkelijker op te lossen dan de opstelling te voorspellen. Maar binnen de ITWM redactie zijn er sterren in 5-sterren crypto’s. Kijk er dan ook niet gek van op, als de onderstaande 11 vanavond gewoon in de basis starten. Hangt er ook een beetje vanaf of De Guzman kan starten natuurlijk. Zo ja, dan start hij. En daar gaan we wel vanuit. In Nijmegen speelde hij immers de hele tweede helft. Zo niet, dan zal Van Mullem starten. En achterin speelt Vriends We hebben ons best gedaan en zijn op de volgende elf uitgekomen:

Olij, Sambo, Abels, Auassar, Pinto, De Guzman, Kitolano, Verschueren, Namli, Lauritsen, Van Crooij

Leiding en wedstrijdinfo

De wedstrijd Fortuna Sittard – Sparta staat onder leiding van clubvriend Allard Lindhout. De onomstreden arbiter krijgt ondersteuning langs de zijlijn van Richard Polman en Michael Osseweijer. Het heerschap Michael Eijgelsheim is deze wedstrijd de vierde official. De VAR in de Zeisterbossen luistert naar de naam Erwin Blank en hij krijgt videohulp van Thomas Krijt.

Op Spartakaartje.nl kan je voor dit duel kaarten voor het uitvak kopen. De verkoop, zolang voorradig, duurt tot 15:00 uur

De wedstrijd die om 20:00 uur zal beginnen zal achter de paywall van ESPN te zien zijn.

Abonneer
Abonneren op
233 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties