Sparta – RKC

Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk is de tegenstander van vandaag. De laatste wedstrijd voor de winterstop tegen de Brabantse keukens is een enorm belangrijke. Winnen betekent plek 15, gelijkspel plek 16 en verlies plek 17. Ondanks dat de verschillen erg klein zijn, zal voor het gevoel de winterstop ingaan als 15evan de Eredivisie uitstekend zijn. Zeker na de interne crisis bij Sparta was het al gauw doemdenken geblazen.

Maarrrrr dit moet nog allemaal blijken. Na de verschrikkelijke eerste helft van vorige week tegen Vitesse zijn Emegha en Thy geslachtofferd. Engels en Van Crooij verdienen een kans in de basis. Verder speelt Sparta met dezelfde namen als vorige week, dus wederom Abels, Auassar en Smeets op het middenveld.

Behoudende openingsfase

Sparta wacht in de openingsfase rustig af en probeert het achterin dicht te houden, verrassende tactiek. Auassar positioneert zich vaak naast Vriends en Beugelsdijk. Het opportunisme moest vooral komen van Engels, die als een van de weinige acties en meters wilde maken.

Het was Odgaard van RKC met de eerste verrassing. Uit een moeilijke hoek schoot hij onverwachts hard en laag op de paal. Na 20 minuten spelen kreeg Smeets de opgelegde kans om het uit te spelen en te zorgen voor de openingstreffer. Hij krijg plots de bal voor zijn voeten van de keeper, maar hij besloot niet het overzicht te bewaren. Hij schoot direct en Vaessen kon de bal gemakkelijk pakken.

Niet veel later was het Engels die een grote kans kreeg. Vito van Crooy zag Engels diep lopen en hij bediende hem met een hoge steekbal. Duitse Mario wilde om Vaessen heen lopen, maar hij zag de bal van de grond geplukt worden.

Blunder Beugelsdijk

En toen ging het mis, want Heer O lieve Heer, wat maakte Beugelsdijk een blunder. Hij speelde de bal te kort terug op Okoye. Odgaard kreeg hem aangespeeld en schoot de 0-1 binnen. En zo loopt Sparta wéér achter de feiten aan. Zo haalde ESPN ook nog eens aan dat de laatste keer dat Sparta won na een achterstand dit in februari 2020 (!) gebeurde. Fijn dat de betaalde zender ‘voor’ voetbalsupporters de Spartanen nog extra hoop biedt.

Deze keer wist Sparta het gelukkig snel recht te trekken. In de 39e minuut werd een corner van Mijnans goed teruggelegd door Auassar. Hierdoor kon Van Crooij van dichtbij binnentikken: 1-1!

Vlak voor rust kreeg Sparta nog enkele kansen op de voorsprong. Masouras bereikte Van Crooij op de rand van het zestienmetergebied. Hij legde de bal panklaar voor Smeets, maar zijn schot miste kracht en richting. Daarna was Engels gevaarlijk met een schot van afstand, maar dat schot was een prooi voor de keeper.

Rust en het was een hele slechte eerste helft. Sparta speelt zonder enig idee en weet de lijn van de tweede helft tegen Vitesse niet door te trekken. Het is uiterst opvallend dat de meeste dreiging van Van Crooij komt, die opvalt met goede passjes en zelfs een doelpunt. Het middenveld is desondanks onzichtbaar.

Sparta zet een tandje bij

Sparta lijkt na rust meer energie en opportunisme in de wedstrijd te willen stoppen. Sparta voetbalde steeds gemakkelijker en dit resulteerde in een kans. Vlak na rust gaf Vaessen weer een cadeautje weg. Hij schoot de bal op Smeets en hij kopte direct naar Engels. Een-op-een wilde Engels weer langs de keeper en dit lukte weer niet. Daarna was Sparta dreigend voor het doel, maar de echte eindpass en de koelbloedige spits ontbrak.

In de periode hierna gebeurde weinig. RKC claimde een penalty, maar dit was absoluut niks. Osman, Emegha en Thy kwamen binnen de lijnen om een doelpunt te forceren. Emegha stond koud in het veld klaar om binnen te tikken, maar Masouras had Souvlaki in zijn schoen en gaf de bal achter Emegha.

Laffe wissel

Auassar viel geblesseerd uit, waardoor Henk het gedurfde besluit nam om Heylen in te brengen. Als het achterin maar dicht is. Dit typeert de angst die sluipt in de ploeg, ook tegen RKC. Waar het duidelijk is dat Sparta meer kansen creëert en alleen het laatste beetje stootkracht mist om RKC pijn te doen, maar dit durfde Fräser niet aan. Ook niet tien minuten voor rust.

En zo ging de wedstrijd als een nachtkaars uit. Osman had de opdracht gekregen om zo snel mogelijk te schieten. Oog voor medespelers had hij weinig die in kansrijke posities stonden. Vijf minuten voor het einde mocht Vriends naar voren en ‘durfde’ Fräser aanvallender te spelen. Dit resulteerde in helemaal niets en zo eindigde de wedstrijd in 1-1.

Laf, angstig en ongeïnspireerd. Sparta had na rust een kleine opleving, maar dit zakte zo goed als weg. De wissels brachten ditmaal niks. Het is zelfs verbazingwekkend om te stellen dat het dreigender was met Van Crooij en Engels dan de combinatie Thy en Emegha. Het middenveld is geen middenveld. Bart Vriends geeft ook op ESPN aan dat Sparta het type Harroui mist. Iemand die voor een goede verbinding zorgt tussen de verdediging en de aanval. Abels kan dit gewoonweg niet. Dit is de hele eerste seizoenshelft het probleem. Laten wij hopen dat onze nieuwe TD wat pareltjes uit de hoge hoed tovert en voor een stuk betere tweede seizoenshelft zorgt.