Sparta Rotterdam heeft vorige week een formeel verzoek ingediend bij de KNVB om het selectiebeleid voor oefenwedstrijden te herzien. Sparta heeft daarin aangegeven dat de club begrijpt dat in het belang van het Nederlandse voetbal de beste spelers onder de hoogst mogelijke druk moeten spelen om deze spelers optimaal te kunnen ontwikkelen. Daarnaast snapt de club de keuze, die vanuit commercieel oogpunt gemaakt is, dat de competitiewedstrijden in de eerste divisie tijdens interlandperiodes zijn gepland.

Echter, nu de kwalificatie van Jong Oranje voor het EK helaas is mislukt én er voor het team van het Nederlands elftal O20 geen kwalificatiewedstrijden of eindtoernooien zijn gepland, stelt Sparta zich op het standpunt dat de KNVB geen spelers, van clubs uitkomend in de eerste divisie, meer moet selecteren voor nationale teams tijdens interlandperiodes. Immers het argument ‘om onder een zo’n hoog mogelijke druk samenspelen’ is door het wegvallen van het officiële karakter van deze wedstrijden niet meer van toepassing. Tevens kun je nu de vraag stellen of bijvoorbeeld thuiswedstrijden bij clubs als FC Twente, NEC en Sparta Rotterdam niet veel meer druk opleveren dan oefenwedstrijden van het Nederlands elftal O20 voor circa 500 toeschouwers.

Sparta Rotterdam wil nogmaals benadrukken dat zij vanuit commercieel oogpunt het ondersteunt om competitiewedstrijden te spelen tijdens de interlandperiodes, maar wil nadrukkelijk stellen dat haar opleidingsbeleid van jonge talentvolle spelers zich nu als een boemerang tegen haar keert. De KNVB zou juist dit opleidingsbeleid meer moeten ondersteunen door het invoeren van maatwerk waarin de ontwikkeling van de betreffende spelers centraal staat.

Sparta Rotterdam heeft de KNVB daarom nadrukkelijk verzocht om met de betreffende coaches van de nationale selecties, met inachtneming van het algemene – én clubbelang, in overleg te gaan over het selectiebeleid. Dit algemene belang voorziet ook in het verloop van een eerlijke competitie.

Reactie KNVB
De KNVB heeft afgelopen vrijdag gereageerd op het verzoek van Sparta Rotterdam. De KNVB geeft aan dat zij geheel in lijn met de ‘FIFA International Match Calendar’ spelers oproept voor de diverse nationale teams. Dat er geen enkel misverstand kan bestaan over de vrijgave van spelers. De KNVB vind het daarom ook ‘weinig relevant (verder) in te gaan op de argumenten van Sparta’ en geeft aan dat het selectiebeleid niet zal worden aangepast en het verzoek van Sparta niet wordt gehonoreerd. Eind november staat er een afspraak gepland tussen vertegenwoordigers van de KNVB en Sparta om een en ander verder te bespreken.

‘Gestraft voor beleid’
Sparta Rotterdam is teleurgesteld in de reactie van de KNVB. De Kasteelclub is van mening dat zij gestraft wordt voor het beleid dat de club voert om de jeugdopleiding als één van de belangrijkste pijlers van de club te beschouwen. Sparta Rotterdam investeert ruim 20% van haar totale begroting in de jeugdopleiding. Dit percentage behoort tot het hoogste in Nederland. Als we kijken naar de huidige selectie van het Nederlands A-Elftal zijn er vier (basis)spelers die afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. De club is dus van mening dat zij een belangrijke rol inneemt in het voetballandschap, met name in het opleiden van talentvolle spelers. Dat de club dan juist nu in interlandperiodes, waarin de ‘top’-wedstrijden van de eerste divisie geprogrammeerd worden niet kan beschikken over basisspelers van het eerste elftal zorgt in onze ogen voor een oneerlijke competitie. Op deze manier wordt de club belemmerd in de sportieve ambitie, namelijk zo snel als mogelijk terugkeren naar de Eredivisie.

Bron: www.sparta-rotterdam.nl

==========

Noot van de redactie: In één van onderstaande reacties kwam een supporter van op het idee de KNVB matchfixing tiplijn te bellen/mailen. Gezien de halsstarrige houding van deze hautaine bobo organisatie verwachten wij daar niet al teveel van, maar wellicht helpt het je als supporter van een club, die continue in de zeik wordt gezet door de organisatie die onder meer door heren als Gudde, Hoogma en Smit geleid wordt, wel om je hart even te luchten.

Meer info via: https://www.knvb.nl/over-ons/contact/matchfixing

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties