Oud Sparta doelman Jan van Beveren (5 maart 1948 – 26 juni 2011) is zondag 26 juni 2011 overleden. Dat heeft zijn familie vandaag naar buiten gebracht. De voormalig international overleed in zijn woonplaats Houston in de Verenigde Staten.

Jan van Beveren keepte op zijn 15e al in het in het eerste van amateurclub VV Emmen. Hij vertrok naar Sparta om daar in het seizoen 1966/1967 zijn carrière als prof te beginnen. Hoewel Van Beveren zijn beste periode bij PSV keepte, was hij een zeldzaam talent en zelfs op jonge leeftijd bij Sparta al een kanjer van een keeper. Hij komt als één van Neerlands beste keepers aller tijden ook uiteraard ook terug in het ITWM boek: ‘Sparta’s top en tob 60 aller tijden�. Daarin is onder meer deze tekst te lezen:

“Ik zag meteen dat hij een doelman van wereldklasse was, zoals Cassius Clay en Eddy Merckx in hun sport grote kwaliteiten hebben�, aldus oud-Sparta trainer en voetbalgoeroe Wiel Coerver over Jan van Beveren. Van Beveren, zoon van de Nederlands kampioen op 100 en 200 meter sprint van 1939, zoon van dezelfde man die op de 200 meter sprint op de Olympische Spelen van 1936 slechts 5 plaatsen achter winnaar Jesse Owens eindigde. De zoon van een groot sportman was slechts drie seizoenen (tussen 1967 en 1970) de eerste man in het doel van Sparta. Van Beveren ontpopte zich in sneltreinvaart als de beste keeper van Nederland, met katachtige reflexen, zoals daarvoor nog geen keeper vertoond had. De eerste wedstrijden van het seizoen 1967/1968 keept hij bij Sparta zo briljant dat bondscoach George Kessler vaste kracht Eddy Pieters Graafland passeert en voor de interland tegen de Sovjetunie Jan van Beveren opstelt, dan nog slechts 19 jaar jong. “Lange Jan”, zoals velen hem toen noemden heeft dan nog maar 17 (!) wedstrijden op het hoogste niveau achter zijn naam staan,http://www.standard-codes.com maar in deze bijna anderhalve dozijn aan wedstrijden had hij weinigen niet kunnen overtuigen: Sparta (en daarmee het Nederlands elftal) had een doelman van absolute wereldklasse in huis.

In 1970 vertrok Van Beveren naar PSV. Van Beveren speelde in totaal ‘slechts’ 32 interlands (waarvan 12 als Spartaan), mede vanwege een ruzie tussen hem en Willy van der Kuijlen enerzijds en Johan Cruijff en Johan Neeskens anderzijds. Berucht is Cruijff zijn weinig subtiele uitspraak ‘Van Beveren eruit of alle Ajacieden eruit’. Eén van de beste die keepers die Nederland ooit kende deed nooit mee aan een EK of WK. De bedreigingen die Van Beveren als gevolg van zijn onenigheid met de Ajacieden ontving waren voor hem een belangrijke reden om Nederland te verlaten en zijn carrière in de VS voort te zetten.�

Na PSV keepte Van Beveren voor Fort Lauderdale Strikers en de Dallas Sidekicks. Hij beëindigde zijn actieve loopbaan in 1985. Na zijn voetballoopbaan bleef hij in de VS wonen zette hij daar een postzegelhandel op. Hij werkte ook als keeperstrainer voor verschillende clubs.

Jan van Beveren overleed op de veel te jonge leeftijd van 63 jaar. Rust zacht.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties