Tegen Jong PSV kwam Sparta laf en inspiratieloos voor de dag. Tegen laagvlieger Helmond Sport was het nog slechter. Onze club stond in Brabant compleet voor lul en verloor met 3-0.

Sommige wedstrijden zijn het eigenlijk niet waard om een wedstrijdverslag over te schrijven. Helmond Sport – Sparta was zo’n wedstrijd. Maar omdat we als vrijwilligers rondom deze wedstrijd niet net zo erg willen falen als de professionels van Sparta, bij deze dan toch maar een verslag.

Helmond Sport had al 22 wedstrijden op rij niet gewonnen

Helmond Sport gaat over een paar jaar, vlak naast de huidige Braak, een nieuw stadion bouwen. Een knus stadionnetje voor ruim 4.000 supporters, dat in 2023 in gebruik genomen kan gaan worden. Het moet de toekomst van Helmond Sport waarborgen. Zoals het nu is, kan het niet veel langer. Drie tribunes, die leger en leger worden. Het was een vrij treurige ambiance als om als uitsupporter in te vertoeven. Om het allemaal nog erger te maken voor de Brabo’s stond Helmond Sport troosteloos onderaan en had de ploeg al 22 (!) officiële wedstrijden op rij niet gewonnen. Voor voetbalminnend Helmond viel er in 2018 nog weinig te vieren. Gelukkig voor Helmond en omgeving is er dan altijd nog Sparta, dat traditiegetrouw een club in nood de helpende hand toesteekt.

Dat Sparta een keer tegen een zeperd zou aanlopen leek onvermijdelijk. Het voetbal is te vaak te pover geweest. Sparta had in diverse wedstrijden al wat geluk en toonde ook meerdere malen veerkracht door na een zwak begin terug te komen. Maar echt de tegenstander bij de spreekwoordelijke strot pakken en zorgeloos tot een overwinning komen? Dat gebeurde toch maar zelden. Ditmaal leidde de optelsom van pover voetbal, geen geluk hebben en een gebrek aan mentaliteit tot de tweede competitienederlaag dit seizoen.

Dervisoglu & Fraser

Na Sparta – Jong PSV deed Fraser in de media alsof Jong PSV een soort van Barcelona van de lage landen was. Wie naar teletekst pagina 829 gaat zal zien dat Jong PSV op plek 9 staat, maar wellicht dat teletekst er geen reet van snapt.

Iedereen die wat objectiever naar Sparta – Jong PSV heeft gekeken zag dat Veldwijk en Dervisoglu met z’n tweeën op een eiland stonden, dat er geen enkele aansluiting van achteruit kwam en dat Sparta hierdoor aanvallend onmachtig was. De twee aanvallers moeten hebben gebaald als een stekker, maar wat heel het seizoen al opvalt is dat Fraser vervolgens wel erg weinig krediet schenkt aan Dervisoglu. Zo ook nu. Het talent zat in Helmond direct weer op de bank. De jongeling moest wel vanaf minuut 20 (!) tot en met minuut 65 direct voor het uitvak warmlopen. Pas in de 65e minuut werd hij ingebracht bij een 2-0 stand.

Fraser zal ongetwijfeld als amateurpsycholoog zo’n talent willen ‘prikkelen’, maar onze trainert zou zich best eens mogen afvragen of zijn benadering niet over kan komen (bij zowel spelers als publiek) als het kleineren van een jonge gozer. Na een wedstrijd tegen Jong PSV, waarin vrijwel iedereen faalde, werd Dervisoglu als enige ‘geslachtofferd’. In Helmond was er alle reden om hem snel in te brengen, maar moest hij 45 minuten vlak voor het uitvak warmlopen en mocht hij pas bij een 2-0 achterstand erin komen. Het is Fraser zijn goed recht om dit te doen, maar of het nou de juiste weg is om een jong Sparta talent tot optimale prestaties te laten komen?

Traag en laf

Ditmaal begon Sparta met drie aanvallers voorin, maar het probleem dat we ook tegen NEC en Jong PSV zagen bleef bestaan: de toevoer van achteruit en vanaf het middenveld waren zwaar ondermaats. Veldwijk, El Kachati en Verhaar speelden alle drie zeer slecht, maar kregen ook nauwelijks ondersteuning van achteruit.

Wuytens en met name Auassar bouwden op in een dusdanig traag tempo, dat het bierteam van één van de ITWM medewerkers zich er nog voor zou schamen. Dit had deels opgelost kunnen worden door sneller te handelen op het middenveld, maar met name de keuze voor Breinburg als meest aanvallende middenvelder blijft ongelukkig. Breinburg kan prima uit de voeten op de plek waar nu Duarte en Harroui spelen, maar een beetje hangend op links als schakel tussen middenveld en voorhoede, dat is niet zijn positie en dat ging ook in Helmond weer mis.

Sparta wil dit soort potjes natuurlijk winnen, maar de trainer en het team hebben niet de intentie om dit te doen door elftallen bij de spreekwoordelijke strot te grijpen. Met zowel de opstelling als de instelling zat het ditmaal niet goed. Zelfs een pover elftal als Helmond Sport wordt met de grootste voorzichtigheid benaderd. En dus kwam Sparta wel veel aan de bal, maar speelde het ongevaarlijk en traag. Sparta creëerde Sparta bijna geen kansen. Een paar gevaarlijk ogende corners en een schot van Veldwijk, dat was het wel in de eerste helft.

Fraser gooit de boel pas om na de 2-0

Helmond Sport maakte de 1-0 uit een onterechte penalty. Dat is balen. Maar Sparta ontsnapte ook nog aan tweede penalty, die vlak voor rust gegeven had kunnen worden aan Helmond. En ach, als je kampioensaspiraties hebt en tegen de nummer laatst speelt, mag je je dan in zo’n wedstrijd verschuilen achter de beslissingen van een scheidsrechter? Je zal als Keuken Kampioen Divisie topploeg in zo’n wedstrijd vooral zelf meer moeten afdwingen.

Maar dwingender ging Sparta niet spelen. Fraser liet Alhaft en Dervisoglu wel al na een minuut of 20 warmlopen, maar van een wissel in de rust was geen sprake. De wedstrijd smeekte om meer inzet, om meer passie en voetballend gezien eigenlijk om een wissel van Breinburg, waardoor Sparta vanuit het middenveld meer snelheid in het spel kon brengen. Maar helaas, Sparta startte na rust weer hetzelfde als voor rust. Wuytens een balletje breed naar Auassar, die vakkundig de wedstrijd vertraagde. Van Harroui, naar Duarte, naar Breinburg en balletje terug naar Auassar, die opnieuw de wedstrijd ‘keurig’ vertraagde. Veldwijk werd niet bereikt; een enkele keer liep El Kachati zich stuk op een tegenstander. Het was ongetwijfeld heerlijk om te zien voor een Helmond supporter.

Pas in de 57e minuut werd Verhaar eruit gehaald en kwam Alhaft erin. We bleven dus precies hetzelfde voetballen, alleen met een verandering van een ‘poppetje’. Helaas bracht Alhaft niets, maar dat gold eigenlijk voor het hele team.

Na de 2-0 vond Fraser het tijd om het roer dan toch maar om te gooien. Wuytens werd eruit gehaald, Dervisoglu kwam er in. Te laat. Toen aanvallende middenvelder Boukhari erin kwam viel eerst de 3-0, maar daar ging Sparta, mede dankzij Boukhari, in de laatste 10 minuten dan eindelijk toch iets beter voetballen. Knap van de jongeling om zo’n waardeloos spelend elftal bij een 3-0 stand toch nog van een positieve impuls te voorzien. Dus op deze plek willen we Boukhari dan toch maar een compliment willen geven voor zijn invalbeurt, maar voor Sparta was het natuurlijk te laat.

Je kan eens tegen een genante nederlaag aanlopen, als het maar gebruikt wordt als ‘wake up call’. Het is te hopen dat Fraser en en de spelers ervan leren, want als Sparta zo doorgaat, dan kunnen de kampioensaspiraties snel de koelkast in. Aanstaande vrijdag is er de mogelijkheid voor de ploeg om zich te revancheren, thuis op Het Kasteel, tegen Almere City.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Kortsmit, Saksela, Wuytens (65. Dervisoglu), Ausssar, Wijnaldum, Harroui, Duarte, Breinburg (77. Boukhari), Verhaar (57. Alhaft), Veldwijk, El Kachati