Hugo Borst

Beroepspopulist Borst braakt maar weer eens een mening uit. Na de ongeregeldheden bij Twente (waarbij de lokale driehoek overigens opzichtig faalde) pleit Borst bij AD-voetbalprogramma Panenka voor een compleet uitverbod op uit-supporters. Misschien is hij vergeten dat het in 99% van de gevallen gewoon prima gaat? Het kind met het badwater weggooien, noemen we zoiets. Natuurlijk, zeker na Corona zien we meer schermutselingen rond het voetbal. Maar laten we vooral niet de goeden onder de kwaden laten lijden. Bij de uitwedstrijden van Sparta is er nagenoeg niks gebeurt de afgelopen seizoenen. Waarom zouden wij dan de dupe moeten zijn van een paar idioten uit Zweden? Borst gaat (zoals zoveel mensen) voor de gemakkelijke “oplossing”. Hij vergeet echter dat we ons met dit soort maatregelen op een hellend vlak begeven. Wat als er na een eventueel uit-supportersverbod nog steeds ongeregeldheden optreden? Gaan we dan publiek compleet verbieden? De vraag stellen is hem beantwoorden.

De oplossing voor de huidige problematiek is complex. Maar het is ook zeker weer niet onmogelijk. Maar het begint bij de politiek. Zodra we erkennen wordt dat voetbal volkssport nummer één is komt er vanzelf extra geld vrij voor handhaving. Neem Duitsland als voorbeeld. Daar was het ook niet altijd koek en ei. Maar daar hebben ze WEL erkend dat voetbal een zeer belangrijke maatschappelijke rol speelt. Toen het WK in 2006 naar onze oosterburen ging zaten ze daar in hun maag met de Engelse voetbalfans. In plaats van de confrontatie te zoeken (zoals de loco-burgemeester van Enschede deed) werden de Engelsen met open armen ontvangen. Met als kanttekening dat degenen die over de schreef gingen direct teruggestuurd zouden worden. Eén en ander resulteerde in een WK met nauwelijks incidenten. Die lijn is sindsdien doorgetrokken in Duitsland. Er wordt niet naar draconische maatregelen gegrepen zoals het straffen van een complete groep supporters. Nee, wie zich misdraagt wordt individueel aangepakt. Dat kost natuurlijk tijd en geld. Maar uiteindelijk is dat wel de beste oplossing om het voetbal voor de overgrote meerderheid van de welwillende supporters toegankelijk te houden. Wij moeten als Spartaan met een bus-combi naar Volendam omdat een handvol mensen (die niets eens met Sparta verbonden zijn) zich niet kunnen gedragen. De omgekeerde wereld.

Nederland kan ik alle opzichten leren van de buurlanden. Natuurlijk, ook daar gebeurt er rottigheid. Zoals overal in de maatschappij en ook in Nederland. Maar worden er festivals of concerten zonder publiek georganiseerd, alleen omdat er een paar raddraaiers rondlopen? Nee, deze worden eruit gepikt en gestraft. Zoals het hoort. Zo zou het in het voetbal ook moeten zijn. Het voetbal is van en voor het publiek. Het druist derhalve tegen alle logica in om datzelfde publiek te verbieden een wedstrijd te bezoeken. Een verbod op supporters is een pad wat we niet moeten willen bewandelen, omdat dit uiteindelijk tot de doodsteek van het voetbal zal gaan leiden.

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner

83 REACTIES

 1. Als Hugo en ook Ruud het afgelopen seizoen wèl meegeweest waren naar alle uitwedstrijden van onze club, zou hun visie over uitsupporters nu heel anders zijn, ben ik overtuigd.
  Jammer dat juist deze twee personages met dit soort “adviezen” komen.
  Mijn advies aan beiden: ga nu eens -om te beginnen drie wedstrijden- met ons supporters mee naar die uitwedstrijden en schrijf dan nog eens een mooie kolom of organiseer een leuke podcast…

  • Klopt dat er bij ons in uitwedstrijden nagenoeg nooit iets uit de klauwen loopt. Mooi zo!

   Maar dat geldt lang niet voor alle clubs. Zolang deze clubs en hun supportersverenigingen daar niets concreets aan (durven te) doen, komt een verbod op uitsupporters telkens een stapje dichterbij.

   Dat is een zeker zwaktebod. Een paar procent eencelligen verpest het voor meer dan 95 procent normale supporters. Maar wel de realiteit.

   • Tegen Ajax uit afgelopen seizoen gooide er Spartanen vanuit het uitvak van alles richting het familievak van Ajax. En dat zie ik vaker gebeuren dus er gebeuren genoeg incidenten helaas. Ook tegen psv uit heb ik dat gezien. De kans is dus groot dat deze clubs ook netten gaan hangen dit seizoen die ze speciaal weg haalde als Sparta op bezoek kwam.

    • Voor wat betreft Ajax uit, ik zag ook een aantal gevulde bekers over de hekken vliegen. Trieste figuren die dat doen, vind ik. Bovendien onbegrijpelijk dat je dat dure spul niet gewoon opdrinkt… Als je ziet, wie dat doet, mag je wat mij betreft zo iemand eruit pikken en de toegang tot uitwedstrijden ontzeggen.
     Voor wat betreft PSV uit, ik heb dat niet gezien, maar geloof heus wel dat dat is gebeurd. Zelfde verhaal. De betreffende supporters kun je weren, lijkt me.

     Ik vind deze incidenten onvoldoende aanleiding om een algeheel verbod op uitsupporters in te voeren.

   • Eens hoor.
    Een algeheel verbod op uitsupporters is naar mijn mening wel pas aan de orde als bij álle clubs de uitsupporters zich misdragen.
    Daaraan vooraf een uitsupportersverbod voor alleen die clubs waar het mis gaat.
    Daar weer aan vooraf een uitsupportersverbod voor alleen die supporters die zich niet als supporter gedragen.

    Het bezoeken van uitwedstrijden is zó ontzettend leuk en gezellig. We moeten er met z’n allen alles aan doen om dit mogelijk te blijven maken.

    Een goed gevuld gastenvak bij thuiswedstrijden van Sparta zorgt toch (vrijwel) altijd voor een gezellige sfeer rondom de wedstrijd? Hoe vaak gaat het nu eigenlijk mis op ons gastenvak bij thuiswedstrijden van Sparta?
    Zeer incidenteel toch?

    Bovenstaande is allemaal een beetje hak op de tak en ik geef m’n bek ook maar een draai, maar het lucht wel een beetje op, merk ik.

 2. Ik heb het al vaker gezegd en herhaal het nog maar weer eens. Los problemen op ipv ze te dempen en/of te verplaatsen met generieke maatregelen. In geen enkele andere situatie zou worden geaccepteerd dat 97% de dupe wordt van 3% idioten. Bij het zomercarnaval werd niet gefouilleerd omdat dit discriminatie zou zijn. Als dat zo is worden voetbalsupporters al jarenlang stelselmatig gediscrimineerd.

 3. Uitsupport mag niet verloren gaan. Maar als je nou weer ziet dat het uitvak bij Willem 2, wat op de verkeerde plaats staat, helemaal wordt gebarricadeerd met netten en plexiglas. Verschrikkelijk. Met de moderne techniek moet het toch mogelijk zijn om netten op te halen en weer te plaatsen. Er is niet voor niets een overkoepelende federatie van supportersverenigingen. Die moeten zich daar hard voor maken. Goed gedrag belonen en slecht gedrag keihard straffen. Het is zoveel leuker om vrij zicht te hebben bij RKC dan met 700 man in een visglas te zitten bij NAC. De beleving mag nooit verloren gaan.

 4. Hugo Borst geeft zijn mening als bekende Nederlander en als supporter, zoals wij dat ook hier allemaal doen, ik heb het vermoeden dat we straks inderdaad geen uitsupporters meer hebben, die richting lijkt het wel uit te gaan, hopelijk niet maar het zou zo maar kunnen, wie weet zit ik er naast, als de spelers van Sparta maar niet missen, veel belangrijker toch, niet tan, nou dan!!!

  • Want?

   Terecht dat op jouw genoemde punten afkeer is. Die overheid moet maar beginnen met het wat strenger straffen (van daders bij voetbal) i.p.v. gelijk alle goede onder die paar slechte te laten lijden. Maar stem vooral straks op Frans, dan zie je genoeg van dit soort machtspolitiek waar jij blijkbaar van smult.

   • Dat de overheid “wat strenger moet straffen (van daders bij voetbal)” ben ik met je eens, al is je onderbouwing wat magertjes. Maar dat je vervolgens, in reactie op een andere mening van een mede ITWM-er, deze beticht van vermoedelijk fout stem gedrag en over “Frans” en “Machtspolitiek” (nu al?) begint vind ik zwak, aanmatigend, vooringenomen en onnodig op een Sparta fan-site.

 5. “Maar worden er festivals of concerten zonder publiek georganiseerd, alleen omdat er een paar raddraaiers rondlopen? Nee, deze worden eruit gepikt en gestraft. Zoals het hoort.”

  Precies. Door de festival organisatie, die voor een peleton aan beveilig regelt.

  Nederlandse voetbalclubs falen daar opzichtig in.

  Neem die Vitesse-fan, die Okoye aanviel. Werd geen strobreed in de weggelegd.

  Neem de AZ-fans, die rustig naar de hoofdtribune konden doormacheren.

  Neem FC Groningen fans. Die hun acties op internet aankondigen en hun goddelijke gang kunnen laten gaan.

  En als bonus: bij bovenstaande 3 voorbeelden en bij FC Twente recent gaan alle 4 de voorzitters huilen dat zij er alles aan gedaan hebben, ze er zelf ook niets aan kunnen doen, het eigenlijk toch aan de tegenstander lag die liep te provoceren.

  Het zijn niet de goede supporters die onder de kwade supporters lijden. Het zijn alle Nederlanders die lijden onder wegkijkende clubvoorzitters die niet kunnen of willen beseffen dat ze niet ‘naar de maatschappij’ kunnen wijzen, maar dat ze godnondejuu zelf de maatschappij zijn en verantwoordelijkheid moeten nemen!

  Precies zoals de door ITWM aangehaalde festival organisatoren die hun vergunning niet kwijt willen raken. En precies zoals ITWM aangeeft: het kost tijd en geld. En je moet door de zure appel heen dat er wat capuhconnetjes in je achtertuin staan, omdat die bij sommige clubs denken het hoogste recht op ‘de club’ te hebben. Dat laatste is denk ik met permanente politiebewaking (als eerlijke tegenprestatie voor het nemen van verantwoordelijkheid) wel op te lossen.

  Kortom, geen verbod op uitsupporters. Maar op bange en incapabele club bestuurders die weigeren verantwoordelijk te nemen.

  • Helemaal eens Stephan. En als er iets gebeurt, worden de daders altijd bestempeld als ‘zogenaamde supporters’. Daarmee schuif je het echte probleem weg: het zijn namelijk juist supporters die dit doen. Dát is het probleem.

   Er is een aantal supporters dat zich misdraagt. De clubs zelf doen er vrijwel niets aan om dat tegen te gaan. Clubbesturen zijn bang omdat het feitelijk diezelfde ‘zogenaamde supporters’ zijn die de baas zijn bij de club.

   • En daarom is Duitsland een voetballand en Nederland niet.

    Wat een gelul over kosten. Het is volkssport nummer 1…. Dat mag best wat kosten…

    In Duitsland en Engeland loopt er ook veel politie bij sommige wedstrijden. Is gewoon gemeenschapsgeld. Als we zo blijven miereneuken moeten we ook accepteren dat we die beleving nooit gaan benaderen…

  • Het is vast geen populaire mening, maar als ook maar een deel van de veiligheidskosten voor een voetbalwedstrijd zou worden doorberekend aan de clubs en in de ticketprijs verwerkt zou worden dan vallen we hier allemaal achterover van de schrik en kan driekwart zn kaartje voor het uitvak niet eens meer betalen. En een groot deel van die politie-inzet is wél gebonden aan het op een veilige manier toegang verlenen van uitsupporters.

   Natuurlijk is het beveiligen van de openbare orde bij grote evenemtenten zoals voetbalwedstrijden een taak van de politie, maar als de politie-inzet de spuigaten uit begint te lopen moet de voetballerij eerst naar zichzelf kijken. Hoe kan het toch dat de meerderheid van die zich misdragende capuchonnetjes een andere tribune er zonder stadionverbod vanaf komen? Waarom huren voetbalclubs zelf niet meer professionele beveiliging in om idiote rellen zoals bij AZ, Twente of Groningen vorig seizoen te voorkomen en om veel meer van die gasten op te pakken en te identificeren? Die directeur van Twente spant nog wel de kroon. Die geeft iedereen de schuld behalve de aanhang van zn eigen club. Zo kom je er natuurlijk nooit vanaf…

   Ik ben helemaal voor uitpubliek, maar het is in eerste instantie de voetballerij die dat op een veilige manier mogelijk moet maken en niet de onderbemande politie.

   • Als je het voetbal vergelijkt met andere evenementen (bijvoorbeeld een festival als Lowlands, Pinkpop of Down the Rabbit hole), valt op hoeveel politie-inzet er nodig is. Die festivals vereisen minimale inzet (de beveiliging die er is, is particulier) van de politie (en dus van publieke gelden).

    Ik vind dat we ons best mogen afvragen of we zoveel publiek geld willen inzetten voor het beveiligen van voetbalwedstrijden, terwijl de clubs evident zelf nauwelijks iets doen. Binnenkomen met een stadionverbod is geen enkel probleem bijvoorbeeld, terwijl de rotzooi die dat oplevert weer opgelost moet worden door de politie.

    Mijn inschatting is dat als de clubs zelf zorg moeten dragen voor (de kosten van) beveiliging bij het toestaan van uitsupporters, het snel afgelopen is met uitsupport.

 6. Ik heb dit maanden geleden ook al voorspeld. Je kan hoog springen, je kan schelden, je kan boos zijn, je kan chagerijnig zijn, je kan het onrechtvaardig vinden, je kan het niet eerlijk vinden. je kan het niet begrijpen, maar geloof mij je kan erop wachten.
  Kijk eens naar de kosten van een grote politie-inzet, de gewonden, de schade, de mensen met kleine kinderen die afhaken en het slechte imago van het voetbal.
  Ik ging vroeger naar alle uitwedstrijden, maar dat werden er steeds minder. Lekker naar Volendam, een vissie eten op de dijk en op een terrasje een pilsje pakken om vervolgens al slenterend naar het stadion te lopen, alwaar ik eerder op de dag mijn auto in de buurt had geparkeerd. Zo hoort voetbal te zijn, maar is het allang niet meer. En de enige die daar schuldig aan zijn, is niet de burgemeetser, is niet de politie, maar de zich supporter noemende figuren van de diverse clubs. En helaas, die zitten tegenwoordig overal en bij alle clubs.
  Ik vind het niet leuk om te zeggen, zeker omdat ik vroeger zelf altijd naar alle uitwedstrijden ging (van Veendam op een koude en natte maandagavond tot Maastricht en van Leeuwarden tot Alkmaar), maar begrijp de standpunten van de mensen die tegen uitsipporters zijn volledig.

 7. Het begint bij de politiek ??? Het begint bij onszelf !!! De club, de supporters en vooral ook de media in het algemeen. Dit soort mannetjes moet worden geweigerd, genegeerd en gecorrigeerd. Iedereen heeft het tot nu toe over een kleine groep die het verkloot voor al die duizenden andere supporters, die veel geld hebben betaald voor een plaats in het stadion maar ze komen binnen, ze misdragen zich en krijgen daarna ook nog van alle kanten de aandacht. Koren op de molen !

 8. De conclusie : waarom de dupe van idioten uit Zweden ! Dit is een ongegronde beschuldiging redactie.Mijn indruk was dat de fc Twente supporters de Zweden opzochten.vanwaar dit pleasen van de fc Twente ? Voor de rest van uw stuk accoord Rest mij te zeggen dat een radio interview van de heer Kraan de voorzitter van fc Twente een aanfluiting was. kakelde als een kip zonder kop en er kwam niet uit wat de goeie man wilde zeggen. Als het zo gaat kan je beter in de hoek gaan zitten en je schamen. Dhr Laros is verre te prevaleren boven deze man..

  • Ajax hooligans supporten de fans van Hammarby en hooligans van Schalke 04 supporten de boeren van Twente tijdens deze wedstrijd…. vandaar ook die bizarre maatregelen die al een week voor die wedstrijd in Enschede bekend werden gemaakt, men was hier al van op de hoogte dat dit kon gaan gebeuren. Dit soort idioterie daar moet ‘men’ dus ook rekening mee houden wanneer bijvoorbeeld ons eigen Sparta een oefenwedstrijdje ergens op het platteland zou willen spelen tegen bijvoorbeeld Mamelodi Sundowns, GAE of NAC of welke BVO dan ook, vandaar dus ook die ‘besloten’ wedstrijden omdat je als club en of lokale burgervader nooit voor 100% meer kan inschatten wat voor soort ‘volk’ er op zo’n potje voetbal af zou kunnen komen….

 9. Soms denk ik dit snap ik niet. Op de open dag van W11 een wedstrijd tegen ons waar iedereen gewoon heen kon en dat hebben een aantal ook gedaan. Toegang gratis en er is niets gebeurd. Zaterdag RKC thuis op de familie dag een gratis te bezoeken wedstrijd waar de mensen uit Waalwijk gewoon naar toe kunnen komen. Dit klinkt toch gewoon heel lief allemaal. Gaan dingen fout dan dader gericht aanpakken, simpel toch?
  Helaas wordt in dit land gekozen voor totaal verbieden, hieronder op dit topic zijn al tig voorbeelden gegeven. Dus ik sluit niet uit dat weer voor de makkelijkste weg gekozen gaat worden oftewel verbieden.

 10. Ik ben het niet eens met Hugo, maar ik ben bang dat een verbod er wel gaat komen. Ruud van Os stelt ook met enige regelmaat in de Rijnmond podcast dat zo’n verbod eraan zit te komen. Daar heeft hij denk ik gelijk in.

  Een totaalverbod op uitsupporters is de weg van de minste weerstand voor beleidsbepalers. Er zal wat weerstand komen in het begin, maar de aantallen uitsupporters zijn ook weer niet zo groot dat het een grootschalige tegenbeweging is. Daar komt bij dat uitsupporters er bij de gemiddelde Nederlander niet zo positief opstaan én dat de politie kan schermen met de financiële besparing als gevolg van afschaffing.

  Dit allemaal optellend, denk ik dat het niet lang meer duurt voor een verbod van kracht is.

  Nog 1 keer voor de zekerheid (voor ik hier een bak ellende over me heen krijg): ik ben dus NIET voor een verbod. Ruud van Os is ook NIET voor een verbod. Echter, realistisch gezien gaat het verbod er wel komen.

 11. Ik heb Hugo nog nooit in een uitvak gespot, maar hij zal zich wel verschuilen achter het feit dat hem als BN-er naar zijn mening wordt gevraagd. Dat is echter geen excuus om je mede-supporters te duperen door te pleiten voor een algeheel uitverbod! Het is ook knap vermoeiend iedere keer maar weer te moeten lezen dat de politie zwaar onderbezet is en dat handhaving zoveel geld kost. We weten allemaal dat het slechts een zeer klein percentage idioten betreft, die het voor de rest verpest. Pak die gasten dan aan en laat de anderen met rust!

  We zijn een naar volkje geworden, kampioen in het verbieden, want dat is voor velen kennelijk de makkelijkste en goedkoopste ”oplossing”. Rottigheid in het stadion? Dan stoppen we met uitpubliek! Schietpartij tijdens het Zomercarnaval? Volgend jaar dreigt het niet door te gaan! Wednesday Night Skaters die het verkeer ophouden? Verbieden die handel! Wat is dat toch voor onzin? Bij mijn supermarkt om de hoek wordt dagelijks wel een winkeldief betrapt, maar die blijft toch ook gewoon open?

 12. Totaal oneens met Hugo. Ik en de vele mensen die zich normaal gedragen in een uitvak zijn niet verantwoordelijk voor het gooien van dingen op het veld of voor vechtpartijen of waar andere idioten en asocialen zich mee bezig houden. Pak het individu aan en laat mensen die gewoon een wedstrijd van hun club willen volgen dat blijven doen. Zwaardere straffen voor wangedrag en kappen met dat collectieve straffen van een hele groep mensen. Hugo kiest voor de makkelijkste oplossing en benadeelt hiermee ook zijn eigen club en alle supporters die zich altijd gedragen. Dat doet de KNVB nu ook met voorwerpen op het veld gooien en voorlopig levert dat alleen huilende kinderen en gefrustreerde ‘normale’ supporters op.