Hugo Borst

Beroepspopulist Borst braakt maar weer eens een mening uit. Na de ongeregeldheden bij Twente (waarbij de lokale driehoek overigens opzichtig faalde) pleit Borst bij AD-voetbalprogramma Panenka voor een compleet uitverbod op uit-supporters. Misschien is hij vergeten dat het in 99% van de gevallen gewoon prima gaat? Het kind met het badwater weggooien, noemen we zoiets. Natuurlijk, zeker na Corona zien we meer schermutselingen rond het voetbal. Maar laten we vooral niet de goeden onder de kwaden laten lijden. Bij de uitwedstrijden van Sparta is er nagenoeg niks gebeurt de afgelopen seizoenen. Waarom zouden wij dan de dupe moeten zijn van een paar idioten uit Zweden? Borst gaat (zoals zoveel mensen) voor de gemakkelijke “oplossing”. Hij vergeet echter dat we ons met dit soort maatregelen op een hellend vlak begeven. Wat als er na een eventueel uit-supportersverbod nog steeds ongeregeldheden optreden? Gaan we dan publiek compleet verbieden? De vraag stellen is hem beantwoorden.

De oplossing voor de huidige problematiek is complex. Maar het is ook zeker weer niet onmogelijk. Maar het begint bij de politiek. Zodra we erkennen wordt dat voetbal volkssport nummer één is komt er vanzelf extra geld vrij voor handhaving. Neem Duitsland als voorbeeld. Daar was het ook niet altijd koek en ei. Maar daar hebben ze WEL erkend dat voetbal een zeer belangrijke maatschappelijke rol speelt. Toen het WK in 2006 naar onze oosterburen ging zaten ze daar in hun maag met de Engelse voetbalfans. In plaats van de confrontatie te zoeken (zoals de loco-burgemeester van Enschede deed) werden de Engelsen met open armen ontvangen. Met als kanttekening dat degenen die over de schreef gingen direct teruggestuurd zouden worden. Eén en ander resulteerde in een WK met nauwelijks incidenten. Die lijn is sindsdien doorgetrokken in Duitsland. Er wordt niet naar draconische maatregelen gegrepen zoals het straffen van een complete groep supporters. Nee, wie zich misdraagt wordt individueel aangepakt. Dat kost natuurlijk tijd en geld. Maar uiteindelijk is dat wel de beste oplossing om het voetbal voor de overgrote meerderheid van de welwillende supporters toegankelijk te houden. Wij moeten als Spartaan met een bus-combi naar Volendam omdat een handvol mensen (die niets eens met Sparta verbonden zijn) zich niet kunnen gedragen. De omgekeerde wereld.

Nederland kan ik alle opzichten leren van de buurlanden. Natuurlijk, ook daar gebeurt er rottigheid. Zoals overal in de maatschappij en ook in Nederland. Maar worden er festivals of concerten zonder publiek georganiseerd, alleen omdat er een paar raddraaiers rondlopen? Nee, deze worden eruit gepikt en gestraft. Zoals het hoort. Zo zou het in het voetbal ook moeten zijn. Het voetbal is van en voor het publiek. Het druist derhalve tegen alle logica in om datzelfde publiek te verbieden een wedstrijd te bezoeken. Een verbod op supporters is een pad wat we niet moeten willen bewandelen, omdat dit uiteindelijk tot de doodsteek van het voetbal zal gaan leiden.

Abonneer
Abonneren op
83 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties