Hoe was onze support in seizoen 2019-20

0
334
Sparta supporters in uitvak ADO

Niet al het Sparta publiek reist mee naar de uitwedstrijden van onze club. Sterker nog, het merendeel bezoekt alleen thuiswedstrijden en zoekt mogelijk het comfort van een betaalde zender op om de uitwedstrijden te kijken. Wij van ITWM vinden het belangrijk dat supporters onze mannen ook in uitwedstrijden steunen omdat dat erg gewaardeerd wordt door de spelers en het hen ook een boost kan geven om tot een goed resultaat te komen. Nu het seizoen beëindigd is kunnen we ook kijken hoe de Sparta supporters (in getallen) de club hebben gesteund in vergelijking met andere clubs.

Als we kijken naar de pure aantallen van supporters die onze club in uitwedstrijden achterna reisden komen we op een 9e plaats uit. Dan doen we het niet superslecht, maar ook niet supergoed.

We komen in de middenmoot uit en moeten in ieder geval de traditionele topclubs achter ons laten, maar ook regionale clubs. vergelijken we ons bijvoorbeeld met AZ, FC Utrecht en FC Groningen doen we het bijzonder goed…of juist die clubs best wel beroerd….

Waar we wel mee te maken hebben is dat we een halve thuiswedstrijd in de Kuip speelde waarbij we bijna 1.200 uitsupporters wisten mee te nemen. Hadden we deze uitwedstrijd na 16 maart i.p.v. aan het begin van het seizoen gehad dan hadden we ver weg gezakt op deze ranglijst. Dat geldt ook voor alle ranglijsten die we verder hebben gemaakt.

Thuiswedstrijden:

Hoe doen we het in thuiswedstrijden. Gezien de beperkte capaciteit van ons stadion kunnen we ons niet meten met clubs van andere stadions. Wat we wel kunnen meten is wat de bezettingsgraad van ons stadion is geweest. Daarvoor moeten we dan kijken naar het aantal toeschouwers en dat vergelijken met de capaciteit.

Op die manier wordt Sparta opeens een topclub! Het Sparta stadion zit voor 96% vol. Toch valt hier ook iets aan mede te delen: In de regio Rijnmond wonen natuurlijk wel meer dan 1 miljoen mensen en ondanks dat we in deze regio deze aantallen met 3 andere clubs moeten delen is de vijver van potentieel publiek natuurlijk stukken groter dan in de regio Almelo. Maar toch 96% stadionbezetting is prima en toont ook de noodzaak van uitbreiding aan. Het is wel zo of dat noodzaak blijft met de crisis die we op dit moment aan het doormaken zijn

Meereizende aanhang:

Gemiddeld zaten er dit seizoen 10.049 supporters bij Sparta op de tribune. Ook hiervan hebben we een berekening gemaakt. Net zoals we dat deden bij de andere clubs uit de eredivisie. Als we deze cijfers afzetten tegen de support bij uitwedstrijden kunnen we berekenen wat het percentage van de aanhang mee reist naar uitwedstrijden. Ook hier weer een topnotering!

4% van onze club reisde mee naar uitwedstrijden. Dat is een mooi percentage en goed om te zien dat in vergelijking met andere clubs een relatief groot deel van de fans bereid is mee te reizen met de mannen van Fraser!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties