Twee jaar geleden speelde Sparta Rotterdam na lange tijd weer in de play-offs om deel te nemen aan een Europese competitie. Vorig seizoen volgde de bekende degradatiestrijd. Na een succesvolle start van het huidige seizoen dromen de Sparta-fans van een nieuw voetbalwonder. Als verrassingsteam in de binnenlandse Eredivisie mag Sparta Rotterdam in het “Sparta Stadion Het Kasteel” terecht hopen op Europees voetbal.

De Spartaanse ploeg verkeert dit seizoen in uitstekende vorm. Het team van coach Maurice Steijn wint tegen zogenaamd even sterke als tegen zwakkere teams. Sparta verliest alleen tegen de topploegen. Daarom is Sparta Rotterdam ook interessant voor sportweddenschappen in het huidige seizoen. De beste bookmakers bieden lucratieve kansen. Met hun vorm tot nu toe is Sparta verrassend succesvol en een serieuze kandidaat voor de play-offs aan het eind van het seizoen.

Achtergrond van het huidige succes van Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam gaat met een goed gevoel de winterstop in. Vanwege het WK 2022 in Qatar is de pauze bijzonder lang. Het succes van het team tot nu toe heeft niet echt in de kaarten gestaan. Vorig seizoen streed de ploeg nog voor degradatie in de Eredivisie. Het is daarom de moeite waard om eens te kijken naar het recente verleden van de op één na grootste voetbalclub uit Rotterdam. In de afgelopen jaren sinds het opnieuw promoveren in 2018/19 stond Sparta in het teken van het voorkomen van degradatie. Geen wonder, want de club schommelt al lange tijd tussen de twee hoogste divisies in het Nederlandse betaalde voetbal. Zo degradeerde Sparta Rotterdam alleen al in de afgelopen 20 jaar drie keer en bracht het bijna 10 jaar door in de lagere Eerste Divisie.

Sinds 2019 speelt Sparta Rotterdam echter weer in de hoogste Nederlandse divisie. In de Eredivisie bevindt de ploeg zich regelmatig in het onderste derde deel van de ranglijst. Toch is het team er tot nu toe in geslaagd om in de competitie te blijven. In feite is Sparta Rotterdam altijd een bron van positieve verrassingen geweest. Twee jaar geleden eindigde Sparta als achtste op de ranglijst en kwalificeerde het zich voor de play-offs voor deelname aan de internationale competitie. Uiteindelijk was het niet genoeg. Dit seizoen had het team een veelbelovende start. Het doel is om zich dit jaar voor eens en altijd te kwalificeren voor Europa.

De kracht van Sparta Rotterdam: een team op weg naar succes!

De ploeg van trainer Maurice Steijn heeft dit seizoen kenners, fans en zelfs zichzelf verrast. Vanaf de start van het seizoen 2022/23 van de Eredivisie heeft Sparta Rotterdam contact kunnen houden met de top 5 in de competitie. Daarbij inspireert het team niet alleen met hun succes en grote effectiviteit, maar ook met echt goed voetbal. Een passende speelstijl en een zeer interessante ploeg met veel spelers die zich kunnen ontwikkelen, maken het coherente totaalbeeld compleet.

Reden nummer 1: Coach Maurice Steijn

Uiteraard heeft de huidige coach van Sparta Rotterdam een grote rol gespeeld in het huidige succes van de ploeg. Maurice Steijn, de succesvolle coach van de lager geklasseerde club NAC Breda, werd voor het seizoen benaderd. De Nederlandse voetbalcoach overtuigt met een duidelijk idee van hoe er gespeeld moet worden.

Steijn speelt zijn team het liefst in een 4-3-3 systeem. Tot nu toe heeft zijn succes hem gelijk gegeven met al zijn instructies en acties. Steijn is geboren in Den Haag. Hij vindt zijn geluk nu in Rotterdam. Als zijn team aan het eind van het seizoen vergelijkbaar succesvol voetbal blijft spelen, zou hij een interessante potentiële coach kunnen worden voor de topclub in de binnenlandse Eredivisie.

Reden nummer 2: een topteam met veel interessante spelers.

Sparta Rotterdam heeft een ploeg die qua waarde in het onderste derde deel van de binnenlandse Eredivisie staat. Ver weg van de topploegen Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven of stadsrivalen Feyenoord Rotterdam staat Sparta op gelijke hoogte met het gepromoveerde FC Emmen of degradatiekandidaat SC Cambuur-Leeuwarden. Toch heeft de ploeg dit seizoen iedereen verrast met aantrekkelijk en succesvol voetbal.

Onder andere middenvelder Arno Verschueren is hiervoor verantwoordelijk. De 25-jarige Belg maakt indruk met zijn grote dynamiek en zijn vermogen om doelpunten te maken. Hij heeft dit seizoen al zes doelpunten gemaakt en twee assists gegeven. Bovendien geeft Verschueren altijd alles voor zijn team en rent hij tot hij niet meer kan. Een waardevolle speler voor Sparta Rotterdam. Ook de Sparta-fans eren zijn optredens keer op keer met groot applaus en gezang.

Tobias Laurtisen is ook een groot gevaar in het strafschopgebied van de tegenstander. De Rotterdammer heeft al vijf doelpunten gemaakt. Lauritsen werd getekend van de Noorse club Odds BK. Coach Maurice Steijn stapte zelfs voor hem in het vliegtuig om zelf te zien hoe goed hij is. Ondertussen betaalt de fysiek sterke centrumspits het in hem gestelde vertrouwen terug in de vorm van doelpunten. Sinds het vertrek van Lars Veldwijk mist de ploeg van Sparta Rotterdam een klassieke centrumspits die altijd goed is voor een doelpunt.

Reden nummer 3: de lange winterstop – een zegen voor Sparta Rotterdam

De lange winterstop onderbreekt de voortdurende competitie in nationale clubcompetities in heel Europa. Behalve de spelers die actief zijn op het WK 2022 in Qatar zelf, kunnen alle andere spelers regenereren en zich opladen. Tegelijkertijd zien sommige ambtenaren de lange vrije tijd als een probleem. Het team verliest zijn speelritme.

Voor Sparta Rotterdam daarentegen komt de lange winterstop net op tijd, als we afgaan op de opinie van de deskundigen. Het team heeft te maken gehad met een aantal blessures van belangrijke spelers. Tijdens de pauze kunnen onder meer Jonathan De Guzman en Younes Namli weer fit worden. Jonathan De Guzman raakte in de uitwedstrijd bij FC Utrecht geblesseerd en was lange tijd uitgeschakeld. Na de lange winterstop zal de ervaren middenvelder echter weer kunnen spelen. De Guzman wordt beschouwd als een toonaangevende speler bij Sparta Rotterdam.

Bovendien kunnen Tobias Lauritsen en Joshua Kitolano herstellen. Beide spelers waren afkomstig uit Noorwegen en hadden daarom geen zomerstop. Voor hen betekent de komende winterstop de broodnodige tijd om lichaam en geest te regenereren. Vooral voor deze twee toppers is de WK-pauze een geluk bij een ongeluk.

Conclusie: Sparta Rotterdam en de grote hoop op Europa

Terwijl de ploeg van Sparta Rotterdam vorig seizoen op het laatste moment degradatie naar de Eerste Divisie wist te voorkomen, zijn ze nu in de strijd om de play-offs voor kwalificatie voor Europa. Als Sparta zijn vorm kan vasthouden, hebben fans, spelers en officials alle recht op hoop. Het zou waarschijnlijk de grootste verrassing van de Eredivisie 2022/23 zijn.