Sparta en Het Kasteel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar dat is niet altijd zo geweest. We vertellen je kort hoe onze club in het oudste stadion van Nederland terecht is gekomen. 

Het Kasteel, de tempel van Sparta

Dat Sparta en Het Kasteel een en dezelfde zijn, weet natuurlijk iedere Spartaan. Het gedicht van Jules Deelder spreekt boekdelen:

“Zo niet
ofter een hemel is
maar álster een is
dan zal je zien
dat de Hemelpoort – o!
brok in ons keel –
verdacht veel weg heeft
van het Kasteel.”

Uit: Lijf- en andere gedichten (1991)

De liefde voor het stadion is dus groot, maar wanneer begon deze liefde eigenlijk?

Sparta neemt zijn intrek in Het Kasteel

Sparta werd opgericht in 1888, en is daarmee de oudste profclub binnen het mannenvoetbal. 

De eerste achtentwintig jaar van de club speelde Sparta elders dan in Het Kasteel. Voetbalstadions bestonden niet in Nederland maar het aantal Spartanen nam wel gestaag toe. Meer ruimte werd hierdoor noodzakelijk en de roep om een stadion werd groter.

In 1916 was het zover. Het Kasteel werd gebouwd en was het eerste voetbalstadion van Nederland. Direct vanaf het begin was het Sparta dat zijn intrek deed in het pand. Sparta werd hierdoor niet alleen de oudste profclub van het land maar ook de eerste club met een eigen voetbalstadion.

Lange gemeenschappelijke historie 

Met meer dan 100 jaar aan gemeenschappelijke geschiedenis, is het niet verwonderlijk dat er in Het Kasteel nogal wat gebeurd is. De lijst is lang, maar twee memorabele momenten zijn toch wel de wedstrijd van 1945 en de verbouwing van 1998.

In 1945 organiseerde Sparta nog voor de bevrijding een wedstrijd onder de eersteklassers en won de bevrijdingsbeker na winst op R.F.C. Leuk om te weten is dat door de politieke chaos rondom de bevrijding, sportwedders tijdens de wedstrijd volledig vrij spel hadden. Kanspelbelasting zoals we die vandaag de dag kennen, was er gewoonweg niet en er werd grootschalig op los gewed. 

In 1998 vond de grootschalige renovatie van Het Kasteel plaats. Na ruim 80 jaar was het stadion zwaar aan renovatie toe. 

De renovatie paste perfect in lijn met de filosofie van Rotterdam. Modern en functioneel in plaats van oud en krakkemikkig. De entree met de klassieke torens bleef wel hetzelfde waardoor het stadion zijn ziel behield en vandaag de dag nog steeds met recht de naam Het Kasteel mag dragen.