Sparta heeft in en tegen Volendam met 1-4 gewonnen. Dat staat makkelijker op papier, dan dat deze stand in Volendam tot stand kwam. Pas in de slotfase ontdeed onze club zich van de Volendammers. Waar dat aan lag? Aan lef en aan het niet vooruit verdedigen.

Maar laten we beginnen bij het begin. Die start eigenlijk vanaf het moment dat de zes supportersbussen zich voor Het Kasteel in beweging zetten. En eigenlijk al daarvoor, als materiaalman Ben Wessels de kisten met kledij gereed maakt. Waar zijn de paarse shirts gebleven? Doen we het voortaan uit altijd in het groen? Is mooier, is smaak. Maar hallo, die groene ondershirts van Neghli en Van der Kust kunnen cultureel en historisch gezien echt niet. Ook Ben moet daar scherp op zijn en de Stichting 1888 moet daar direct op reageren. Zij staan voor behoud van onze Sparta-cultuur. Niet alleen letten op het mooie rood-witte shirt, maar ook op dergelijke wanordelijkheden. Lees je mee, Bart Hoving?

Clement geblesseerd of toch eindelijk geluisterd naar voetbalverstand?

FC Volendam – Sparta Rotterdam dan. De supporters lieten er een Klimaatmars in Amsterdam voor lopen. En kopen een hybride auto wel later. We gingen in dieselslurpende bussen naar Volendam waar de paling duur wordt betaald. Of we nestelden ons voor onze eigen open haard (houtrook!) voor de tv en zagen dat Clement niet in de basis stond en zelfs niet op de bank zat. Had trainer Jeroen Rijsdijk eindelijk naar onze voetbalvisie geluisterd. Of was het noodgedwongen? We zullen het nooit weten. Vooraf zei Rijsdijk dat Clement ‘wat last had van zijn knie’. Brym was zijn vervanger en haalde een voldoende. Hij was goed aanwezig. Bepalend op momenten (bij de 1-2 en 1-3) en verdedigde mee.

Milan de Haan van FC Volendam kraaide even victorie.

Het eerste schot van de wedstrijd was ook van hem. De eerste kopbal op het doel was van Vriends. Het begon met een steekpas van Neghli die resulteerde in een hoekschop. Keeper Backhaus stompte hem nog weg, maar Kitolano kon vogeltjevrij oppikken en weer voorslingeren. Vriends hoofde bepaalde: 0-1. Er lang van genieten konden we als Sparta-fans niet. Zeven minuten later werd Milan de Haan bij een afvallende bal geen strobreed in de weg gelegd. Toeval of niet, hij schoot in de verre hoek de 1-1 binnen. Daarna ging het tempo, mede door een blessurebehandeling, uit de wedstrijd.

Achterhoede te laag, Te groot veld, niemand beweegt, geen initiatief.

Neghli en Van der Kust vielen niet alleen door hun ondershirts op, ook vanwege hun druistige spel. Eerder spelen, luidt het devies. Maar dat niet alleen. Verdedigend ging het niet best. Er werd niet opgelopen bij balverlies. De achterhoede stond dus te laag. Daardoor groot veld. Linies te ver uit elkaar, waardoor spelers noodgedwongen langere ballen moeten spelen, in plaats van simpele korte ballen. Uitstappen en doorlopen, we zagen het niet. Bij ingooien, niemand die beweegt. Te afwachtend. Geen initiatief. Dan moet jezelf corrigeren en dat leverde Velthuis een gele kaart op. Wie zijn onze balafpakkers? Dat wordt een cruciale vraag de rest van de competitie.

Booy en Boukhari, help de verdedigend denkende Rijsdijk vooruit te spelen!

Wanneer niemand de bal afpakt en vooruit verdedigt loop je letterlijk en figuurlijk achter de feiten aan. Dat deed Sparta in de eerste helft. Rijsdijk zei achteraf dat ‘we meer op de counter speelden’. Dat is vanuit een verdediger gedacht. Rijsdijk was vroeger een back op hoog amateurniveau. Maar waarom fluisteren Boukhari en Booy hem zulke simpele tactische waarheden niet in zijn oren? Sparta mocht aan het einde van de eerste helft van geluk spreken dat het nog gelijk stond. Helemaal toen er uit een counter, via Neghli, Verschueren en Brym de bal voor de voeten van Kitolano belandde. Die haalde puik uit: 1-2. Een ruststand die nog niet tot geruststelling leidde. Zeker niet als John West in de rust zijn keel opentrekt.

In plaats van een lekker wijf zit Gerard Joling naast Jan Smit

Je zou bijna hopen dat Yolanthe Cabau van Kasbergen nog de vriendin was van Jan Smit. Dan zag je nog wat moois op de tribune. Nu zat naast Smit Gerard Joling. geen verstand van voetbal, die Geer. Wat rijmt er trouwens op Joling? Rollin, rolinn, bowling, paling, maling, Ayaan Hersi Ali? Enfin. Laat maar. Concentreren op de wedstrijd. Houden we het bangige voetbal de tweede helft vol? Verschueren verslikt zich knullig in de bal in de 50e minuut. Van der Kust speelt niet af als hij opstoomt (ook al zo’n zin in Sinterklaas en de Zwarte Piet-discussie?) richting doel. Te zelfzuchtig. De Guzman krijgt in de 70e minuut de bal uit een vrije trap niet goed voor de goal. Daartussen port Volendam continue in de verdediging van Sparta. Maar die houden stand. Volendam-invaller Kuol krult de bal naast. En ook een briefje vanaf de bank helpt Volendam niet aan de ommekeer.

De flanken voor- en achterin, mhaw. Onze as is uiterst standvastig

In de 84e minuut is Brym, die we graag ook tegen FC Utrecht in de basiself terugzien, dichtbij de verlossing. Hij niet. Vriends even later wel. Uit een corner van diezelfde Brym, doorkoppen van Lauritsen en voor de voeten van onze aanvoerder. 1-3. Beslist. Liedjes aanheffen. Origineel waren ze niet. Ook dat dient te worden verbeterd, evenals het verdedigingswerk van Sparta. Al moeten we ook positief zijn: de as van SP-AR-TA staat. De flanken voorin en achterin, mhaw. Vriends en Velthuis meer vooruit verdedigen. Linies korter op elkaar. Maar toch: we staan zesde.

Safe zijn we zeker niet. Zaag is uit het vet. Voor nu: hameren op slechte punten

O ja, het werd in de 91e minuut ook nog 1-4. Verschueren haalde hard uit van buiten de zestien meter. Met drie doelpunten verschil winnen is wat geflatteerd, maar goed voor het zelfvertrouwen. Dan weer niet de twee wissels die onze technische stad in de 93e minuut wilde inbrengen. We hadden iets daarvoor al Warmerdam en Meissen ingebracht voor Neghli en Brym. Waar ging dat nu over? Zo valt er zeker ook voor de technische stad lering te trekken uit deze wedstrijd. Want safe zijn we nog zeker niet. En Jeroen Rijsdijk ook niet. De messen waren vooraf geslepen. De zaag is uit het vet. Het blijft vandaag bij hameren op de slechte punten. Sponsors morren al voorzichtig. Want na Excelsior en FC Almere kon van een derde mindere tegenstander niet weer verloren worden. Tot aan de winterstop lucht. Maar we blijven scherp.

De video’s van FC Volendam – Sparta

Abonneer
Abonneren op
350 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties