Ajax gaat Sparta ondersteunen met-training en -scouting van de jeugd. Sparta heeft er een hoop mooie woorden bij. Dat is het gebruikelijke PR gezwets. Maar prik door deze blabla heen en we mogen ons serieus afvragen: is het over met de toptalenten die doorstromen naar Sparta 1?En moeten we ons niet een beetje schamen dat er weer een stukje Spartaanse trots langzaam aan het afbrokkelen is? Of interesseert ons dat allemaal geen zak? Geef gerust je mening Spartanen!


Grootste talenten gaan ‘gewoon’ naar Ajax

Laten we eerlijk zijn: als Ajax een echt groot talent scout, dan gaat zo’n speler gewoon naar Ajax. Sparta krijgt dan alleen de afdankertjes. Spelers die in de Sparta jeugd als geweldige top talenten beschouwd werden, werden altijd al door Ajax (en PSV) begeert. Per saldo wil gewoon iedere club de beste spelers hebben. Dat zal niet veranderen.
Ajax krijgt alleen wel een voorsprong omdat ze nu lekker in de Spartaanse voetbalkeuken mogen staan.

Ook als jeugdopleiders van Ajax bij Sparta rondlopen en een geweldige talent van 14-jaar zien rondlopen en zien dat ok nog eens een geweldige mentaliteit heeft en het Nederlands elftal kan gaan halen. Laat Ajax hem dan bij Sparta, of bieden ze hem het vooruitzicht van een Ajax-contract als hij 16 is? Dat laatste natuurlijk.

En als Ajax in de keuken kijkt bij Sparta en een verrassend geweldige jeugdtrainer ziet? Zouden ze hem dan bij Sparta laten, of komt er dan toch eens een uitnodiging uit Amsterdam voor een sollicitatie. De vraag stellen, is hem beantwoorden…..


Stukje trots brokkelt af, het Spartaanse PR gelul stijgt

Het is natuurlijk nogal wat om je beroemde jeugdopleiding voor een deel in de uitverkoop te doen richting Amsterdam. Weer een stukje Spartaanse trots dat afbrokkelt. In plaats van te erkennen dat dat pijnlijk is komt Sparta op de proppen met een PR taaltje dat helemaal schrijnend is. Het persbericht zwamt dat onze club de laatste jaren een goede relatie opgebouwd met Ajax heeft opgebouwd wat betreft de overgang van exceptioneel talentvolle spelers naar de jeugdopleiding van de Amsterdammers.
Wat een gelul. Ajax heeft (net als PSV) gewoon telkens weer de grootse talenten vrij agressief benaderd. Sparta heeft er ook veel te weinig centen voor terug gezien. Gek werden de mensen bij de jeugdopleiding ervan.

In zo’n persbericht wordt nu ook gesproken van ‘ondersteuning’ vanuit Ajax, o.a. bij de training. Ja, dat is ook zo. Ajacieden staan er om dat ze heel bescheiden zijn en graag bij andere clubs op de achtergrond de helpende hand bieden….pionnen neerzetten wellicht? Zo werk het natuurlijk niet. Die Amsterdammertjes laten zich natuurlijk niet als een assistent gebruiken. Dat wordt stevige inmenging en als Sparta dat niet ziet zitten: pech gehad. Bij Ajax laten ze zich natuurlijk niet piepelen door wat Spartanen. Maar met een beetje PR kan je in een persbericht van alles en nog wat er mooier uit laten zien.


Jeugdopleiding = bij Sparta blijkbaar geen beleid

In het persbericht Sparta meldt Sparta dat er geen enkele inmenging is van Ajax in het beleid van onze club. Het tekent maar weer hoe bij Sparta te vaak nog steeds naar ‘beleid’ wordt gekeken: beleid is volgens onze club zo’n beetje alles behalve voetbal. Maar bij een voetbalclub zou voetbal natuurlijk wel een essentieel onderdeel van beleid moeten zijn. Door Ajax zich te laten bemoeien met onze jeugdopleiding is er al sprake van inmenging in het Spartaanse beleid. Dat is natuurlijk niet fijn om te benoemen in één of ander persbericht, maar dat is natuurlijk wel een feit. Wellicht dat een bestuurslid technische zaken, als die er ooit komt, hier eens wat aan zou kunnen veranderen.

Voordelen?

Er zijn best voordelen te bedenken. Er zal kennisoverdracht komen vanuit Ajax, waar de kennis van scouten en jeugdopleiding natuurlijk groot is. Dat is best leuk voor mensen als Dolf Roks en wat jeugdopleiders. Maar het is natuurlijk vooral een korte termijn financieel dingetje. Laros is een financiële man, die nieuwe voorzitter van de One Tier Board (Leo Ruijs) is een financiële man. Zij hebben wij met voetbal of clubcultuur. Zet de financiële bril op en je ziet voordelen, zo simpel is het. Ajax neemt straks ten slotte wat kosten voor haar rekening. Voor niets gaat de zon op, dus voor deze kosten zal Ajax hier en daar een voetbalpareltjes voor zichzelf houden, maar wellicht dat Sparta wat tweede garnituur (niet goed genoeg voor Ajax, wel goed genoeg voor Sparta) aan zich kan binden. Al is dat maar de vraag, want deze categorie spelers kan vaak ook naar Feyenoord of ADO. Maar je kan er op hopen natuurlijk.


Hieronder het persbericht van Sparta


Sparta Rotterdam wil de jeugdopleiding van de club structureel op niveau houden en zelfs verbeteren in de komende jaren. De Kasteelclub investeert ruim 20% van het totale budget in de jeugdopleiding en loopt daarmee voorop in Nederland. Er zijn veel talentvolle voetballers die hun roots hebben bij Sparta Rotterdam, in de laatste selectie van het Nederlands Elftal waren maar liefst vijf voormalig jeugdspelers van de club opgenomen.


Dit is mede te danken aan de kwaliteit van de jeugdopleiding in al haar facetten, waaronder jeugdtrainers en scouting. De club heeft ook jaarlijks te maken met spelers die vroegtijdig de stap maken naar een andere BVO. Enerzijds is dit geen prettige situatie voor een opleidingsclub omdat er veel tijd en middelen in de ontwikkeling van de spelers wordt gestoken, maar dit geeft aan dat het niveau van de opleiding hoog is.


De jeugdopleiding is voor veel voetbalclubs essentieel in het opleidingsland dat Nederland is. Mede daarom hebben wij naar verdere mogelijkheden gezocht om de opleiding te versterken. De afgelopen jaren heeft Sparta Rotterdam een goede relatie opgebouwd met Ajax wat betreft de overgang van exceptioneel talentvolle spelers naar de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Ajax heeft aangegeven, om de hoge kwaliteit van de jeugdopleidingen in Nederland te behouden, de Kasteelclub de komende drie seizoenen te ondersteunen op het gebied van jeugdopleiding, -training en –scouting zodat de opleiding van Sparta het hoge niveau kan blijven handhaven.


Sparta Rotterdam wil benadrukken dat deze afspraken uitsluitend gelden voor de jeugdopleiding en dat er geen sprake is van een samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld het eerste elftal en dat er geen enkele inmenging is in het beleid van beide clubs.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties