Fris Sparta pakt de draad op.

Een mooie voetbalmiddag op Spangen. Prima weer, een lekker voorjaarszonnetje en een vol huis. Biertje erbij en genieten van een goed spelend Sparta. Allemaal ingrediënten die de Spartaan gelukkig maakt. Helaas was het dit seizoen vaak teveel gevraagd, maar gisteren mochten we dan eindelijk een Sparta aanschouwen wat we graag zien.


Opstelling

Fraser begon met dezelfde opstelling als de week ervoor in Dordrecht. Dat betekende opnieuw banken voor Drenthe en Wuytens. Vooral die laatste is toch wel heel erg door de mand gevallen dit seizoen. Drenthe is belangrijk geweest maar moet nu even (terecht) pas op de plaats maken. Net als in Dordrecht speelde Sparta (eindelijk) wederom in een 4-3-3 systeem. Faye en Dabo spelen als pure backs en met twee (in plaats van drie) centrale verdedigers lijkt het achterin een stuk duidelijker. Ook op het middenveld en voorin past het plaatje beter. Ineens hebben we een mannetje over en voor het eerste dit seizoen zagen we zelfs een paar driehoekjes.

Veldspel

Of het alleen aan de veldbezetting ligt valt lastig te zeggen, maar het ziet er momenteel ontegenzeggelijk beter uit. Sparta begon prima aan de wedstrijd en al na zes minuten vond Deroy Duarte met een mooie steekpass Dervisoglu. Laatstgenoemde rondde koel af, 1-0. Een welkome voorsprong. De wedstrijd kabbelde daarna een beetje voort. Go Ahead deed wel mee, maar daar was alles mee gezegd. Aan niets was af te zien dat de Deventenaren voorafgaand aan de wedstrijd hoger op de ranglijst stonden. Binnen het half uur maakt Auassar de 2-0 uit een corner en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Het oude Sparta, als we daarvan mogen spreken, had vanaf dat moment getracht de wedstrijd dood te maken. Tegen Cambuur en Den Bosch (thuis) lukte dat prima. Gevolg was wel dat we een uur lang naar niks zaten te kijken. Gisteren zette Sparta echter door. Nog voor rust scoorde Dervisoglu (onbewust) de 3-0 en vlak na rust schoot Harroui de 4-0 binnen. Dervisoglu scoorde nog twee keer, beide keren op schitterende wijze. Go Ahead deed tussendoor nog iets terug, waarmee de eindstand van 6-1 op het scorebord stond.

Elftal

Het hele elftal speelde gisteren prima. Opvallend, want spelers als Dabo en Auassar waren nou niet echt heel betrouwbaar de afgelopen weken. Ook Veldwijk leek er weer wat meer zin in te hebben, wat waarschijnlijk te maken heeft met het afketsen van de transfer naar Zuid-Korea. Waarom er nu ineens wel gepresteerd kan worden is raadselachtig maar ook frustrerend. Het zal een combinatie van factoren zijn. Ten eerste is de druk weg, alhoewel Fraser in de media juist verkondigt dat hij nu gaat polsen welke spelers er met de druk kunnen omgaan. Een rare opmerking. Verder zal de switch naar 4-3-3 er zeker ook mee te maken hebben. En de (wat ITWM betreft onbetwiste) basisplaats van Harroui.

Tweede plek

Sparta staat nu op de tweede plek. Op zich is dat niet slecht, ware het niet dat de achterstand op FC Twente (11 punten) wel erg groot is. We zijn effectief kansloos voor het kampioenschap. Op zich is het geen schande dat we geen kampioen worden, maar op basis van de (goede) wedstrijd van gisteren hadden we toch wel langer mee kunnen doen. Had Sparta langer meegedaan om te titel als Fraser niet halstarrig had vastgehouden aan 5-3-2? We zullen het nooit weten.

Restant seizoen

Het restant van het seizoen is eigenlijk 1 grote aanloop naar de play-offs. Het is daarbij vooral van belang om deze play-offs met een goed gevoel in te gaan. Of je dan 2e of 4e wordt maakt verder niet zoveel uit. Dit Sparta eindigt toch wel bij de eerste vijf, maar zelfs als nummer 7 kun je prima promoveren (zie Emmen), dus het gaat vooral om pieken op het juiste moment. Wat dat betreft is het nog wat vroeg, maar we kunnen natuurlijk na twee overwinningen nog lang niet spreken van een reeks of vorm. Alsnog is het niveau van gisteren uiteraard hoopgevend. Fraser is ten halve gekeerd en dat is altijd nog beter dan ten hele gedwaald. Het Sparta wat we gisteren zagen kan het elke club in de top van de Eerste Divisie en kelder Eredivisie moeilijk maken en dat biedt perspectief voor de play-offs. Tot die tijd hopen we zowel uit als thuis net zo vermaakt te worden als gisteren, te beginnen vrijdag tegen RKC Waalwijk

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties