Sparta in de nabije toekomst (weer) een stabiele eredivisieclub? Realistisch of slechts een mooie droom? Hoe dan ook is de droom dichterbij nu besloten is dat de eredivisie uit 18 clubs blijft bestaan. Ook al zijn we nu een KKD-club, goed nieuws dus voor Sparta.

De eredivisie blijft dus uit achttien clubs bestaan. Dat hebben de clubs donderdag tijdens een vergadering in Utrecht besloten. Voor een inkrimping van de eredivisie naar zestien clubs was er geen benodigde 5/6e meerderheid.

Nieuwe promotie- degradatieregeling

Het is de bedoeling dat vanaf 2021 twee clubs rechtstreeks uit de hoogste klasse degraderen en ook tweede clubs direct promoveren uit de eerste divisie. Hoe het dan precies gaat werken met de nacompetitie play-offs is nog niet helemaal bekend, maar het lijkt erop dat de play-offs hetzelfde blijven, maar dat uit de eredivisie dan de nummers 15 en 16 daaraan mee gaan doen. Je degradeert dan sneller, maar de kans om sneller weer te promoveren is ook aanwezig.

Deze nieuwe promotie- degradatieregeling moet nog wel besproken worden met de Coöperatie Eerste Divisie (CED), die net als de KNVB akkoord moet gaan met gewijzigde promotie/degradatie-opzet. Maar ach, we kennen de CED als een stelletje losers, die jong elftallen accepteren, voetballen tijdens interland weekend accepteren, pilots met degradatie accepteren, permanente degradatie uit de eerste divisie accepteren en accepteren dat die permanente degradatie dan tijdelijk weer wordt afgeschaft. De CED accepteert eigenlijk alles.

Spelen op kunstgras blijft mogelijk, wel bonus voor overstappen naar echt gras

Enkele grote clubs, met hielenlikkend daarachteraan enkele grote media-bedrijven wilden grote veranderingen in het topvoetbal. Maar veel clubs en veel supporters willen helemaal geen mega veranderingen. Voetbal gaat immers niet alleen maar om nog meer meer meer meer geld in de internationale context. Gewoon lekker MVV – Roda, Sparta – ADO en Groningen – Heerenveen kan ook erg aantrekkelijk zijn voor de doodgewone voetbalsupporter. Wat er nog wel even doorheen leek te komen was het afschaffen van kunstgras. Daar was ook wel wat voor te zeggen, maar ook deze wens van de topclubs bleek niet haalbaar (vanwege een stevig verzet van met name Excelsior, Emmen en Heracles).

Het is natuurlijk wel een beetje genant dat diverse mooie clubs op kunstgras voetballen. Boekhouders als Manfred Laros kunnen je vertellen dat het allemaal erg voordelig is. Romantici die graag af en toe wat gebikkel in de februari-modder zien hebben op Het Kasteel tegenwoordig het nakijken.

Maar wellicht gaat dit veranderen! Voor clubs die van kunstgras naar natuurgras willen overstappen, ligt een bijdrage van maximaal 350.000 euro per seizoen klaar. Kan erg interessant zijn voor een club als Sparta.

Verplichte jeugdopleiding voor iedere club

In de toekomst gaat er bij het opstellen van het speelschema van de eredivisie rekening gehouden worden met Europese bekerverplichtingen van Nederlandse clubs, wat meer rusttijd tussen de wedstrijden (wat logisch zou zijn) en wellicht een op papier niet al te moeilijk programma voor die clubs. Ook zullen die clubs geen ronde later gaan instromen in de KNVB-beker. En zo gaat het nou altijd in Nederland; de beker wordt nooit een echt geweldig toernooi, als je er zo mee blijft sollen. Maar ach, kruimelwerk.

Alle eredivisieclubs gaan een klein beetje meedelen in de Europese bonussen. Clubs in de Europa League of Champions League stoppen 5% van hun inkomsten van de UEFA in een zogeheten solidariteitsfonds (waar de kunsgrasbonus wellicht uit betaald gaat worden?). Overwintert een club in een Europese competitie dan loopt dat percentage terug naar 3,75. PSV en Ajax hebben in ruil hiervoor geeist dat de jonge elftallen in de eerste divisie blijven. Je zou denken, daar moeten de eerste divisie ook iets van vinden, maar ach, het is eigenlijk al besloten. De losers van de CED zullen ook hier niets tegen inbrengen.

Oh ja, en iedere eredivisieclub is straks verplicht een jeugdopleiding te hebben, eventueel in samenwerking met een amateurclub. Geen probleem voor Sparta, maar misschien wel lastig voor enkele andere clubs, alhoewel die voorwaarden nog verder uitgewerkt moeten gaan worden. Het lijkt erop dat daarbij de binnenlandse opleidingsvergoeding omhoog zal gaan, op zich ook goed nieuws voor een club als Sparta.

Samengevat

Jarenlang een hoop heisa van topclubs. Jarenlang waren er vervelende stukken van nare journalisten die graag het woord van de topclubs uitdragen. En over al die jaren is er tonnen onderzoeksgeld uitgeven aan onderzoeksbureaus die meenden dat de eredivisie een geweldige competitie zou worden als we Deens-achtige modellen zouden implementeren. Maar nu de stofwolken zijn opgetrokken zijn er afspraken gemaakt die 2 weldenkende ITWMmers op een vrijdagmiddag in de kroeg ook wel hadden kunnen bedenken en voor Sparta is de uitkomst helemaal zo slecht nog niet.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties