Al maanden vergaderen kopstukken uit de Eredivisie over vernieuwingen die moeten leiden tot een attractievere, sterkere en rijkere competitie, aldus VI.nl. Deze woensdag komen de clubs samen voor een presentatie van de veranderplannen die zijn vormgegeven door de stuurgroep met Ajax-directeur Edwin van der Sar (namens de topclubs, foto), FC Groningen-directeur Hans Nijland (subtop) en PEC-voorzitter Adriaan Visser (rechterrijtje).
Deze brigade werd eind 2017 aangesteld. Een werkgroep over het opruimen van kunstgras was toen mislukt. Geconcludeerd werd dat de kunstgrasdiscussie moest worden ingebed in een breder plan, met daarin ook afspraken over de competitieopzet, tv-geldverdeling en de jeugdopleidingen. Doel is deze zomer (dus niet al vandaag) een package-deal te sluiten die de aanzet geeft voor een economisch en sportief sterkere Eredivisie die straks weer kan concurreren in Europa.

Van der Sar, Nijland en Visser gingen onder meer op bezoek bij de Belgen, die hun competitie inkrompen naar zestien clubs en play-offs spelen om het kampioenschap. Het idee is nu om ook hier vanaf het seizoen 2020/21 zowel de Eredivisie als Eerste Divisie te verkleinen naar zestien clubs. De beloftenteams zouden dan verdwijnen uit de Jupiler League. Voor deze teams wordt gestreefd naar een internationale competitie met beloften uit andere landen.Onderdeel van het voorstel is tevens een sterkere promotie- en degradatieregeling (twee directe plaatsen en twee via play-offs) en een kampioensgroep voor de zes beste Eredivisie-clubs die in een onderlinge competitie om de titel spelen. De winnaar van de poule met de overige tien clubs zou volgens de plannen een Europa League-ticket krijgen. Verder wordt beoogd in 2021 afscheid te nemen van kunstgras en hogere vergoedingen voor jeugdtransfers in te voeren.

Sparta en diverse andere clubs voorlopig niet akkoord

Wij missen in dit verhaal een echt serieus andere verdeling van de TV gelden. De verschillen tussen kleinere clubs en grotere clubs zo op deze wijze alleen maar groeien. En ‘beoogd om vanaf 2021 hogere vergoedingen voor jeugdtransfers in te voeren’ klinkt ook niet echt of dat de ronselpraktijken van PSV, Ajax en Feyenoord op dit vlak zullen stoppen. Het zijn slechte uitgewerkte kruimels die clubs in het rechterrijtje toegeworpen krijgen, terwijl de wensen van de 6, 7 clubs met de hoogste begrotingen bijna volledig gehonoreerd worden, mede omdat wat de topclubs moeten slikken niet keihard is – zie hieronder. Conclusie kan wel zijn dat het rechterrijtje in de ‘kopgroep’ niet goed vertegenwoordigd is door PEC Zwolle.

Achter de schermen is dan ook al wrevel ontstaan over het compromisvoorstel van de stuurgroep, volgens VI. De clubs uit her rechterrijtje moet het meeste slikken in het voorstel van ‘de kopgroep’, toch proberen de topclubs volgens VI het plan nog verder in hun voordeel aan te passen. Ze hebben moeite met het weggeven van een Europa League-ticket, willen minder mediageld afstaan en zien graag een garantie voor hun beloften, mocht een internationale competitie niet van de grond komen. Woensdag zal dus niet tot een besluit komen. Het is te hopen dat het uiteindelijk niet tot een besluit komt waarbij de mindere clubs de dupe zijn.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties