De redactie van ITWM toog, net als nog bijna 300 Spartanen, naar Velsen-Zuid. Daar was het voetbal niet best, maar verder wel goed toeven. Sparta verloor. Eenmaal thuis gekomen bleek dat het meest interessante van de middag eigenlijk de interviews van Dick Advocaat waren.

De interviews waren het meest interessant

Voor en na de wedstrijd gaf Advocaat interviews aan Fox en na de wedstrijd ook tegenover VI, Rijnmond en het AD. Daarin werd wel wat duidelijk.
Om te beginnen wil Advocaat – naast Dos Santos – dat Sparta nog minimaal drie spelers haalt. Nog 4 spelers sluit hij niet uit. En dan ieder geval in ieder linie nog minimaal 1 speler.

Daarnaast laat Advocaat de speelwijze mede afhangen van de spelers die hij nog kan halen, zijn voorkeur gaat uit naar een systeem met 4 verdedigers (en dus niet 5-3-2). Advocaat lijkt Chabot een serieuze kans te willen geven en hij is gecharmeerd van Brogno, zo maakte hij voor de wedstrijd duidelijk. Een beetje invullend lijkt het erop dat Dos Santos – Kramer – Brogno de ‘basisaanval’ is die Advocaat momenteel in gedachten heeft.

Maar komt Kramer? Advocaat wil het antwoord van de spits hebben voor aanstaande maandag. Geen positief antwoord? Dan schakelt Sparta over op een alternatief voor de spitspositie. Beenhakker en Advocaat hebben ‘iemand achter de hand’, zo lieten ze weten.

Advocaat reageerde na afloop van de wedstrijd tegen Telstar verder verrast dat Maher met PSV op trainingskamp was gegaan. “Ik heb hem een aantal keer gesproken en als ik dan nu hoor dat hij met PSV mee is, hoeft het van mij niet meer”, aldus Advocaat. Er lijkt dus eens streep te kunnen door de naam van Maher.

Advocaat vond verder dat de spelers de afgelopen vier dagen scherp getraind hadden. Veel waarde hecht hij niet aan de nederlaag tegen Telstar. En we moeten geen waarde hechten aan de opstellingen die in Velsen voorbij kwamen; Advocaat had een beetje ‘gehusseld’.


Onooglijke eerste helft


Conclusies voor de toekomst moeten we dus maar niet trekken uit wat we zagen tegen Telstar, maar dat neemt niet weg dat Sparta in Velsen met een onooglijke eerste helft voor de dag kwam. Advocaat begon met een 5-3-2 opstelling. Dat liep werkelijk voor geen meter. Dit waren de mannen die startten.

Kortsmit

Floranus Fischer Breuer Chabot Goodwin

Dougall Spierings

Alhaft

Ache Proschwitz

Sparta kon geen druk naar voren zetten. Integendeel, ‘we’ werden door het Telstar van Mike Snoei onder druk gezet. Dougall en Spierings waren niet in staat om het middenveld voetballend in handen te nemen. Alhalft zal de ’10-positie’ deze competitie niet krijgen, Proschwitz ligt 5-3-2 niet, Floranus en Goodwin bestreken de zijkanten onvoldoende en Fischer en Breuer gingen moeiteloos door met het matige niveau dat ze in november en december lieten zien. Telstar had het betere van het spel en de meeste kansen. Ache kreeg de enige Spartaanse kans van de eerste helft, maar hij schoot op Telstar-doelman Rody de Boer. Telstar had verdiend om voor te staan, maar bij rust was het nog 0-0.


Voetballend een betere tweede helft, maar…..

Advocaat wisselde 9 keer in de rust. Sparta kwam in de tweede helft met de volgende 11 spelers voor de dag:

Nienhuis

Holst Fischer Chabot Marfelt

Sanusi Van Moorsel Duarte

Brogno Muhren Verhaar

Sparta was voetballend in de tweede helft voetballend de betere ploeg. Enkele spelers lieten zien dat ze wel meer kwaliteiten hebben dan de spelers van Telstar. Duarte was bijvoorbeeld prima. Muhren oogde feller dan vlak voor de winterstop, zakte regelmatig wat weg uit de spitspositie en was de meest gevaarlijke Spartaan. Hij maakte zelfs een aardig doelpunt, maar stond net buitenspel.

Dankzij spelers als Brogno, Sanusi, Duarte en Muhren was Sparta in de tweede helft weliswaar voetballend de betere partij, maar de 2 problemen uit de eerste seizoenshelft bleven. Voorin wordt moeilijk gescoord (Mühren, Verhaar, Brogno, Marfelt en Van Moorsel kregen kansen, maar misten). En achterin …… daar was het weer eens open huis. Middenveld en verdediging sloten slecht op elkaar aan, er ontstonden continue ruimtes waar spelers van de tegenstander gretig gebruik van maakten. Misschien dat het met een betere organisatie wat te repareren is, maar er zal toch ook echt kwaliteit bij moeten. Telstar profiteerde in de eerste helft al niet van het zwakke verdedigen van Sparta, en in de tweede helft maakte de Velsenaren opnieuw onvoldoende gebruik van de ruimte die Sparta weggaf. Een blunder van Nienhuis zorgde voor de enige goal van de wedstrijd. Bambock viel nog in. Daarvan werd het achterin nog zwakker.

Afwachten

Het is allemaal weinig verrassend dat het in Velsen niet geweldig liep. Het is prachtig dat een man als Advocaat erin stapt. Maar zonder personele wijzigingen en na vier trainingen mogen we geen wonderen verwachten. De Spartaanse problemen zijn gewoon groot. Natuurlijk, we mogen hopen. Vriends was ziek, maar komt er nog bij. Dos Santos deed nog niet mee. Er komen (als het goed is) nog minimaal 3 spelers bij. En op het trainingskamp kan Advocaat gaan werken aan een hecht elftal en een betere organisatie van het team. In de loop van januari kan het dan ook allemaal anders worden. Er zit niets anders op dan nog even af te wachten. Voorlopig was het op 6 januari 2018 nog even doorbijten voor de Sparta-supporters die de pot tegen Telstar aanschouwden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties