Eindelijk gaat Sparta een supporterswens uitvoeren. De staanplaatsen die sinds de realisatie van het huidige stadion verdwenen waren komen weer terug! Het hoekvak waar de Spangenaren al langere tijd staan wordt op dit moment verbouwd naar een veilig staanvak.

Door de geschiedenis van dit onderwerp in te duiken blikken we terug naar de bouw van het stadion zoals we dat nu kennen. Bouwmeester en voormalig Sparta voorzitter Peter van der Burg geeft in clubblad “de Spartaan” aan dat hij een stadion zal bouwen waarbij de supporter op de tribune nagenoeg de helden op het veld aan zou kunnen raken. Dit naar aanleiding van de kritiek dat staanplaatsen zouden verdwijnen in het nieuw op te leveren stadion. Doordat de bouwmeester door de veiligheidscoördinator, politie en brandweer belaagd wordt inzake veiligheidseisen, gaat deze wens van de supporters als het ware in vlammen op en krijgen we een gracht. Niet veel later, tot aan de dag van vandaag is het niet toegestaan om tijdens de wedstrijden, hier gezellig – wel dan niet met een biertje in de hand – tegen aan te leunen. Dieptepunt was de stippellijn van vc Herman Harmsen die supporters als het ware als een een stel kleine kinderen verbood over dit lijntje heen te stappen.

Maar goed, nu twintig jaar later, en vele antwoorden van Sparta dat het allemaal niet zou kunnen, zien we nu toch een staanvak gerealiseerd worden. Mooi dat het dus wel mogelijk is en een groot compliment aan de supportersvereniging en de Spangenaren die veel lobbywerk verricht hebben om dit voor elkaar te boksen. Maar ook een compliment voor Sparta dat over de eigen schaduw heen stapt en de wensen van de supporters – wel wat laat – serieus neemt.

Het is overigens wel te hopen dat Sparta nu niet opeens op te proppen gaat komen dat je door de realisatie van dit staanvak niet meer in de gracht zou mogen staan of niet meer op het middenvak zou mogen staan. Staand voetbal kijken is – als je gezond en fit bent – eigenlijk een grondrecht van elke voetbalsupporter! Dat recht wordt nu ook bij Sparta weer (deels) terug gegeven!

Meer info op: https://www.sparta-rotterdam.nl/realisatie-safe-standing-gestart-sparta-stadion/

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties