Sparta kwam na de overwinning in Waalwijk op 30 punten en is daarmee aardig op weg om zichzelf te handhaven in de Eredivisie. In de reacties op het wedstrijdverslag ging het niet alleen over het veldspel (wat niet overhield) maar ook over het aantal punten wat een club nou nodig zou hebben om zichzelf te handhaven. Een poster sprak zelfs uit dat 37 punten niet altijd genoeg zou zijn. Is dat waar? De redactie van ITWM is er eens ingedoken.

In Nederland heeft de KNVB vanaf het seizoen 1995/1996 het driepunten-systeem ingevoerd. Sparta is daar ook nog een beetje mee genaaid, want laat 1995/1996 nou net het jaar zijn dat we voor het laatst in het linkerrijtje zijn geëindigd, op een keurige 6e plek. Als we toen echter nog met het tweepunten-systeem hadden gespeeld was Sparta als 5e geëindigd en hadden we Europees voetbal mogen spelen. Enfin, dat zijn allemaal ouwe koeien natuurlijk, maar we noemen het jaartal even omdat we bij deze analyse niet verder terug zijn gegaan dan dat betreffende seizoen. Natuurlijk kun je het tweepunten-systeem terugrekenen naar een driepunten-systeem, maar het is de vraag hoe betrouwbaar dat is. Bij een tweepunten-systeem is de dynamiek van een seizoen toch anders, een gelijkspel is daar 50% van een overwinning waard, dus zeker aan het eind van het seizoen zullen clubs eerder voor een punt gaan terwijl je in het driepunten-systeem wellicht toch de gok neemt om voor een overwinning te gaan… Daar is het hele driepuntensysteem natuurlijk ook voor opgericht. Tevens denken we dat we met 24 seizoenen genoeg meetgegevens hebben om tot een goeie analyse te komen. En last-but-not-least; Uw redactielid was ook gewoonweg te lui om de boel te gaan omrekenen.

We hebben dus de laatste 24 eindranglijsten van de Eredivisie erbij gepakt en 1 punt opgeteld bij de nummer 16 van het betreffende seizoen. Met andere woorden, hoeveel punten had je nodig om 1 punt meer te hebben dan de nummer 16 van het betreffende seizoen? Nou, dat staat dus in het staatje hieronder;

Een gemiddelde van 31.75 is dus over de afgelopen 24 seizoenen genoeg om jezelf te handhaven. Tevens is het een vast gegeven dat er (in het driepunten-systeem) nog nooit een ploeg met 36 punten lager dan plek 15 is geëindigd. Een meestal zijn er zelfs een aantal punten minder nodig om 15e te worden. Met 36 punten zou het dus best uitzonderlijk zijn om alsnog op plek 16 te eindigen. Het meest voorkomende getal is overigens 31 en in een uitzonderlijk seizoen (1999/2000) was 26 punten zelfs voldoende. Overigens kun je jezelf natuurlijk ook nog op doelsaldo handhaven, dan heb je nog een punt minder nodig. Dat is ook een aantal keren gebeurd in de laatste 24 seizoenen. Sparta deed dat zelf in 2017, we hadden toen 34 punten en een beter doelsaldo dan NEC wat ook 34 punten had. Ook Vitesse (2011), FC Groningen (2003) en De Graafschap (2001) eindigen ooit op doelsaldo op plek 15. Resumerend zou je dus kunnen stellen dat Sparta in principe aan twee overwinningen genoeg zou moeten hebben voor handhaving.

We moeten wel een groot voorbehoud plaatsen bij dit verhaal; Vanaf dit seizoen degradeert de nummer 17 ook rechtstreeks. Het is lastig in te schatten wat dat op de lange termijn gaat doen voor het gemiddelde puntenaantal wat nodig is voor plek 15. Het zou kunnen zijn dat dat hoger gaat liggen dan in het verleden. Pak alleen dit seizoen er maar eens bij. RKC speelt nu nergens meer voor. ADO is nog wel bij te halen voor de Waalwijkers, maar Zwolle is toch echt uit het zicht. Het zou kunnen zijn dat RKC nu wedstrijden gaat laten lopen, waardoor de groep daarboven dus uiteindelijk meer punten gaat pakken. Maar dat is allemaal theorie en kan voorlopig nog niet gestaafd worden met praktijkvoorbeelden.. Daarvoor zullen we eerst een seizoen of 10 met het nieuwe systeem moeten voetballen. En daarbij, de twee overwinningen die Sparta dus (in theorie) nog nodig zou hebben moet je natuurlijk ook niet gaan uitstellen tot de laatste twee speelronden.. Je kan ze maar vast binnen hebben, te beginnen tegen Emmen en dan tegen Zuid. En een wedstrijd of drie a vier voor het einde zal dan wel duidelijk worden hoeveel je er uiteindelijk echt nodig hebt.. En dan is Sparta hopelijk allang veilig!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties