Zwaluw

Vorige week presenteerde Sparta het nieuwe thuistenue voor seizoen 2022-23. Het shirt dat al sinds jaar en dag is verworden van het mooiste tricot ter wereld ooit tot de wandelende reclamezuil van Rotterdam-West.

Pure noodzaak, maar het ziet er natuurlijk niet uit

Uiteraard is het een motje dat een club zich laat sponsoren op het shirt. De meest prominente plaats is dan voorop het shirt waar de naam van de sponsor het meest prominent in beeld is. Dat geeft naamsbekendheid voor de sponsor in kwestie en levert ook de meeste euro’s op voor de verkopende partij: in dit geval Sparta. Zonder shirtsponsoring houdt een club als de onze het niet vol gezien de concurrentie. Ook zij maken gebruik van deze manier van sponsoring die een behoorlijke inkomstenstroom genereert.

Van Inktvlek naar een Zwaluw-Droomwolk

Dat de spuuglelijke inktvlek uit de jaren ’90 van de vorige eeuw destijds iets te weeg heeft gebracht mag geen naam hebben. Het was vanzelfsprekend dat de marketeers van de Goudse Verzekering er alles aan deden om de naam van het verzekeringsbedrijf uit Gouda zo goed mogelijk in beeld te brengen. Ze brachten zelfs supporters in stelling die een middag shirtjes mochten passen om te kijken hoe de naam van de sponsor het best in beeld zou komen. Het levert nog steeds plaatjes op waarvan je denkt: hoe hebben ze dit in vredesnaam bedacht. Uiteindelijk werd besloten de naam van de verzekeraar in zijn meest bizarre vorm op het shirt te plotten: in een inktvlek. Het was zo lelijk gedaan, dat het vandaag de dag zelfs cult is geworden. Uiteindelijk heeft men de les uit het verleden niet onbeantwoord gelaten en werd stichting Sparta 1888 opgericht om het shirt enigszins te bewaken. Of zij geslaagd zijn in hun taak? Het is er allemaal niet veel beter op geworden. Van de omgevallen inktpot zijn we beland in een droomwolk waarin een enorme zwaluw nog net niet de rest van het shirt onder weet te schijten. Hopelijk is er flink mee gecasht, en maakt deze ene zwaluw nu wel een langdurige zomer op Spangen. En zoals eerder gezegd zonder sponsoring geen club. Dus dank voor het nieuwe vertrouwen de Goudse!

Jaap uit Rotterdam

Abonneer
Abonneren op
32 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties