Een Sparta waardig shirt

Het ontwerpen van een bij Sparta passend shirt is niet zo’n moeilijke opgave. Los van het reclamemateriaal, dat voetbalshirts en -broeken tegenwoordig zijn, kan je er nog altijd iets zeer moois van maken. Een Sparta-shirt hoort stoer te zijn, met een flink retro-gehalte erin. Sla een Goal of Voetbal International uit de jaren zestig of zeventig open, blader er doorheen, en de ideeën stapelen zich heel snel op.

Enkele jaren geleden sprak ik richting Sparta de wens uit in het 125-jarig jubileum een mooi uitshirt met een knipoog naar het verleden te gaan voeren. Uiteindelijk speelde Sparta een half seizoen in het door mij destijds geopperde blauwe shirts met de rood-wit diagonale baan. Een verwijzing naar het shirt dat eind jaren zestig om de schouders van spelers als Heijerman, Kristensen en Bentzon hing. Toen ik Sparta na het publiekelijk bekend maken van de keuze voor dit shirt bedankte voor het opvolgen van mijn advies met daarbij de vraag of er misschien een gratis shirtje voor mijn zoon in zat als dank voor het ontwerp, kreeg ik als reactie dat niet mijn idee maar dat van de kleidingfabrikant was opgevolgd. Geen shirtje voor mijn zoon dus. Dat heb ik toen maar in de fanshop aangeschaft.

Het nieuwe thuisshirt kan mijn goedkeuring wegdragen, maar de broek is ernstig aangetast. Het op ITWM volop getoonde misbaar van fans is volkomen terecht. De Sparta-broek hoort zoveel mogelijk effen zwart te zijn met slechts wat noodzakelijke sponsornamen erop. Aan het thuisshirt moet je sowieso nooit tornen. Rode en witte banen gelijkelijk verdeeld, ook onder de schouders. En geen rode of witte ondershirts bij het dragen van korte mouwen natuurlijk.

Hooguit zou je voor één seizoen bij wijze van uitzondering kunnen kiezen voor de extreem dunne strepen, die ook eind jaren zestig werden gevoerd en nog te zien zijn in de Vanderhout-plaatjesalbums uit die tijd, bijvoorbeeld in een jubileumjaar. Het zou tussen de steeds saaier wordende shirts uit deze tijd zeer opvallen. Ook de Admiral-shirts van rond 1980, rood-wit gestreept met witte armen, hadden een stoere en Engelse uitstraling. Ook in de jaren vijftig heeft Sparta gespeeld met witte mouwen.

Dus niet teveel aan het thuisshirt tornen graag, en als het al gebeurt dan met een verwijzing naar het verleden.

De kousen dienen uiteraard rood-wit geringd te zijn, met gelijke hoogten en niet zoals, de laatste jaren het geval, meer wit dan rood of andersom.

Waar de meeste eer wat variatie betreft aan te behalen valt voor een mooi ontwerp, is uiteraard het uitshirt. Kleurenmogelijkheden genoeg en ook in het design kan je kiezen voor mooie opties, zoals een ouderwetse V, een diagonale streep, een rood-witte verticale baan op 1/3 van de borst op groen of lichtblauw of een mooi effen shirt dat liefst de kleuren rood en wit bij zich heeft. Wat dat betreft was ik zeer te spreken over de outfit die Sparta voerde in de openingswedstrijd uit bij RKC. Geheel wit met daarbij de rood-wit geringde Sparta-kousen. Mooier kan wat mij betreft bijna niet. Ook de lichtblauwe uitshirts, eveneens van het merk Admiral, waarin Sparta Feyenoord met 2-4 versloeg waren zeer het aankijken waard.

O ja, en het Sparta-embleem mag natuurlijk nooit in de kleuren van het shirt zichtbaar zijn. Rood-wit is onze glorie, dus geen rood-zwart (of donkerblauw) embleem op de borst. We zijn niet Excelsior, Hannover 96 of AC Milan!

Dit seizoen doen we het maar met de zwart met rode broeken en een donker uitshirt (met roze opdruk!!) waar bijna alle betaalde clubs al in voetballen tegenwoordig.

Zouden we met Sparta kunnen afspreken, dat er voortaan met een kleine delegatie van Sparta-supporters wordt gekozen voor thuis- en uitshirts? Ik bied mij gaarne aan als vrijwilliger, wil heel graag mijn club in schitterende en stoere outfits aan het werk zien en hoef er echt niets voor te hebben. De kosten van de aanschaf van de shirtjes neem ik in dat geval zonder mopperen voor mijn rekening.

Erik van Eck

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties