Twee uur en drie kwartier

Om kwart voor vijf op zondagmiddag trapten RKC en Sparta af voor een potje voetbal in de subtop van de eredivisie. De supportersbussen van de Spartanen waren om 14:00 uur stipt vertrokken. De veiligheidsdriehoek had twee uur en drie kwartier uitgetrokken voor een wedstrijd op 45 minuten rijden van het Kasteel. In twee uur en drie kwartier hadden de bussen zonder moeite ook naar Monchengladbach, Lille of Leeuwarden kunnen rijden. Maar Waalwijk is ook leuk. Overdrijven we niet een beetje,  makkers van de veiligheid?

Eenmaal goed, wel en veilig in Waalwijk gingen de 400 Spartanen en zo’n 4500 inheemsen er eens goed voor zitten of staan. Bij Sparta verscheen Schoonderwaldt aan de aftrap. Nieuwe keeper Delano van Crooij zat op de bank. Daar zat ook Joshua Kitolano. In zijn plaats stond Arno Verschueren aan de aftrap. Ook Namli had een basisplaats.

Je verwacht het niet

Beide ploegen begonnen optimistisch aan de wedstrijd en zochten de aanval. Sparta was sterker en de eerste kans was een schot van Van Crooij. De keeper redde. Kort daarna kopte Kramer (je verwacht het niet…) echter binnen namens RKC. De verdediging van Sparta stond niet op scherp.

Sparta pakte de draad op. Dat leidde nog in de eerste helft van de eerste helft tot behoorlijke kans. Sambo schoot naast,  Lauritsen miste één op één voor de keeper en een van richting veranderd schot van Namli ging voorlangs. Sparta bleef druk zetten. In de 36e minuut leidde dat tot de 1-1. Verschueren frommelde de bal handig binnen na een scrimmage. Het uitbundige Spartavak vuurde de Spartanen op het veld nog maar eens aan.

Sparta zette door. Van Crooij kwam in kansrijke positie, maar zijn schot werd geblokt. Kort daarna overkwam Mijnans hetzelfde. De rust werd gehaald met 1-1. Daar mocht vooral RKC mee tevreden zijn. In 45 minuten had Sparta 12 keer richting doel geschoten tegenover één keer voor RKC.

Foodball

De rust was een mooie gelegenheid om de ITWM-rubriek Foodball uit de mottenballen te halen. Meerdere Spartanen probeerden in Waalwijk een broodje Unox. De firma Unox zou zich dood moeten schamen voor de wijze waarop hun broodje worst in Waalwijk wordt geserveerd. In Indiase sloppenwijken worden gerechten geserveerd die beter voor de volksgezondheid zijn dan het broodje Unox in Waalwijk  We geven het broodje een 2, omdat er saus uit een zakje bij zat. #voedselenwarenautoriteit.

Je verwacht het niet (2)

Het begin van de tweede helft was voor RKC. Sparta had de geestdrift in de kleedkamer achtergelaten. De Brabanders zetten druk en hadden veel balbezit. Tot kansen leidde het niet. Tot de 60e minuut. De linkerflank van Sparta was slap en greep niet in bij een aanval van RKC. De bal kwam bij Bel Hassani (je verwacht het niet…) die binnenschoot. 2-1 voor RKC.

Twee minuten later gaven Pinto en Auassar weer geen thuis. RKC leek in kansrijke positie te komen. Sambo greep naar mening van scheidsrechter Oostrom te hard in en kreeg rood. Een dubieuze beslissing. De vrije trap ging naast en De Guzman werd opgeofferd voor een nieuwe back: Dirk Abels.

Rechte rug

Sparta rechtte de rug. In de 76e minuut kreeg Sparta een hoekschop. Die werd afgeslagen, maar opnieuw ingebracht.  Verschueren kopte binnen. 2-2. Het uitvak ontplofte.

Na de gelijkmaker zette RKC weer aan. Sparta had het zwaar. Steijn greep in en liet Rekik debuteren. Ook Van Mulllem kwam erin. Eerder was Kitolano er al in gekomen.

Alles wat Sparta lief had, kneep de billen samen, maar aan de score veranderde ook in de ruim zes minuten extra tijd niets meer. Sparta sleepte het gelijkspel mede door de goed keepende Schoonderwaldt over de eindstreep. Daar mogen we niet ontevreden mee zijn. Met een man minder hebben we een achterstand goed gemaakt. Dat is mooi, al had Sparta niet in de problemen hoeven komen als ze de tweede helft met hetzelfde venijn hadden begonnen als de eerste.

Volgende week komt laagvlieger Emmen op bezoek. Sparta begint de negende competitieronde op de achtste plek. Het Utrecht van Henk Fraser is over Sparta heen gewipt. Toch draait Sparta heel behoorlijk. We liggen nog steeds op koers voor een plek in het linkerrijtje. Volgende week meer!