sparta podcast

Manfred Laros en Gerard Nijkamp waren te gast in de Sparta Podcast van Rijnmond. Niemand moet iets, maar iedereen die in iets meer geïnteresseerd is dan alleen het voetbal op het veld zou deze Podcast eigenlijk wel ‘moeten’ luisteren. Slotboom, Van Os en Stout waren lekker op dreef. Laros en Nijkamp kregen soms wat kritische vragen, ze leken zo eerlijk mogelijk te antwoorden binnen de mogelijkheden en voor wie het wil, valt er tussen de regels door ook genoeg te beluisteren. Hij is lekker lang. Even de tijd voor nemen, maar meer dan de moeite waard.

Laros komt er met het stadion niet helemaal goed uit

Laten we voorop stellen dat Manfred Laros een uitstekend Algemeen Directeur is voor onze club. En hij lijkt in zijn functie ieder jaar te groeien. Natuurlijk, je moet een beetje mazzel hebben. Hij heeft in het verleden genoeg fouten gemaakt en was Sparta in 2022 gedegradeerd, dan hadden we vaker geschreven over de knip die in de zomer van 2021 onvoldoende getrokken was – of zoiets dergelijks. De voetbalwereld is opportunistisch. Maar Sparta staat er financieel en sportief uitstekend voor. De leiding van het succes ligt in handen van onze Algemeen Directeur. Hij verdient vele credits.

Maar het stadiondossier is lastig. Laros komt er ook in deze Podcast niet helemaal uit. Hij zegt bijvoorbeeld dat de uitbreiding van de stadioncapaciteit tot en met seizoen 2021 / 2022 ‘nicht im frage’ was. En dat over de capaciteit nooit uitspraken zijn gedaan – dat weet hij zeker.

Maar dat is toch niet waar. Al in januari 2007 sprak Sparta -met Laros in de gelederen, maar toen onder leiding van Bonthuis- al uit dat het stadion moest uitbreiden. En in januari 2019 -toen wel al onder leiding van Laros- presenteerde de club uitbreidingsplannen waar Sparta ‘al langere tijd mee bezig was’. Zeker sinds 2017 /2018 is Sparta dus al bezig met de uitbreidingsplannen – nicht im frage is onzin. En de capaciteit zou gaan naar circa 12.500 plaatsen. Ook vrij concreet. De plannen waren niet fraai, maar dat ter zijde.

Laros geeft aan dat de markt niet wil investeren, dat het allemaal ongelooflijk lastig is en hij stelt dat vele clubs niet kunnen uitbreiden. Klopt, maar er zijn ook clubs die het wel gelukt is. Kijken naar de mislukkingen is niet het beste argument om te duiden waarom iets niets lukt. En met enig historisch besef: in de jaren ’90 miste Sparta ook de stadionboot al, toen andere clubs het wel lukte. We waren te laat. Het luidde een sportief zeer slechte periode in. Die boot mogen we ditmaal niet missen.

Het hoofdgebouw uitbreiden zorgt voor een snelle financiële slag waarmee het spelersbudget omhoog kan. Maar het hoofdgebouw zal voorlopig ook niet uitgebreid kunnen worden. Laros maakt daarnaast duidelijk dat meer supporters niet per se meer spelersbudget betekent. De investering moet ook terug betaald worden. En dat klopt ongetwijfeld. Maar Slotboom stelt terecht dat de stadionuitbreiding ook gaat zorgen dat Sparta nieuw publiek kan blijven aanboren. Jong publiek, dat ook naar Sparta wil, maar nu niet kan. De basis van onze club kan niet verder groeien.

Het wordt duidelijk dat Sparta er niet blind voor is. Onze club is keihard bezig op de achtergrond. Het lukt simpelweg nog niet. Laros praat ook wat harder opeens, ook hem lijkt het te frustreren. Gebiedsontwikkeling is het toverwoord en hulp van de gemeente is nodig. Maar, zo zien we als inwoners van onze prachtige stad: gebiedsontwikkelingen lopen in Rotterdam al vertraging op doordat de huizenmarkt in een dip zit. Daarnaast zijn rentes hoog. Prijzen in de bouw blijven alsmaar blijven stijgen.

Laros laat opnieuw weten dat het heel lastig is. Alle begrip ervoor. Maar het roept wel de vraag op: moet Sparta niet een expert aanstellen die ermee aan de slag gaat? Laros heeft een heel Spartaans bedrijf te runnen. En gebiedsontwikkelingen, contacten binnen de gemeente, vraagt dit niet meer aandacht en expertise dan de huidige directie heeft? Niet om Laros aan te vallen. We hebben als ITWM nota bene nog een artikel klaar staan, waarin hij weer eens een veer in zijn reet krijgt over de financiën (komt volgende week). En hij geeft leiding aan de club die succesvol is. Maar het uitbreidingsdossier is verre van succesvol, zo eerlijk moeten we ook zijn. En de vrees dat er binnen enkele geen goede afloop is groeit. Misschien moet er kwaliteit bij op dit dossier? Geef gerust je mening Spartanen!

Binnen twee jaar is er de intentie om tot concrete plannen te komen. Van Os is scherp en zegt dat de uitbreiding er dan pas is over 4 tot 6 jaar. Dit lijkt wel te kloppen. Oke, als dat het dan is, moet Sparta misschien maar eens gaan denken aan noodtribunes? Ze lijken alleen niet te komen. Maar zelfs het tijdpad 4 tot 6 jaar lijkt verre van zeker.

Ambities genoeg. Want Laros geeft ook nog aan dat het Sparta stadion in fases naar 16.000 toeschouwers zou moeten – en dat deze ambitie zelfs voor hem een belangrijke reden is om bij Sparta te blijven. Het is meer ambitie dan de plannen in 2019 lieten zien. Het zou prachtig zijn. Een forse uitbreiding van het hoofdgebouw, waarmee de commerciële inkomsten fors gaan stijgen. En dan pakweg via 13.500 toeschouwers makkelijk kunnen uitbreiden naar 16.000 toeschouwers. Met de visie is niets mis. Maar we zullen moeten wachten.

Secondary ticketing

Een beetje goed nieuws voor de mensen die geen seizoenkaart hebben is er wel. Sparta begint in de winterstop een nieuwe ticketing systeem. Dat biedt de mogelijkheid om via een digitaal platform je seizoenkaart aan te bieden als je niet kan, waardoor iemand anders op jouw seizoenkaart naar de wedstrijd kan. In de tweede seizoenshelft gaat Sparta ermee experimenteren. Mogelijk volgend seizoen volop actief. Zo kunnen er per wedstrijd wellicht toch wat extra kaarten op ‘de markt’ komen.

SV naar de Denis Neville

Dan heeft Laros het nog over de supportersvereniging die naar de Denis Neville zijde zou moeten omdat hij ons als supporters meer ruimte gunt. Een mooi verhaal. Maar het is slechts een deel van de waarheid. Die gesprekken zijn inderdaad al jaren gaande -inmiddels op een laag pitje zoals wij begrepen. Maar Sparta wil dit vooral omdat het hoofdgebouw uitgebreid moet worden. En de supportersvereniging wil graag meewerken. Maar Sparta vraagt een fors bedrag en vindt dat de supportersvereniging oude rechten moet afstaan. Niet al te sjiek, want de SV moet ook in slechte tijden kunnen overleven. Laros zou dit soort zaken niet eenzijdig in een Podcast moeten brengen, dat helpt allemaal niet. Gewoon in het hoofdgebouw netjes afhandelen tussen club en SV en laat Sparta ervoor zorgen dat de SV een geweldig nieuw home krijgt, onder goede voorwaarden en dan kan Sparta de huidige ruimte van de SV gaan gebruiken. Een win-win situatie voor alle Spartanen, zo zou het moeten zijn. Maar ook dit heeft geen haast, want voorlopig gaat het hoofdgebouw niet uitgebreid worden.

Samengevat: er gaat niet veel gebeuren waar we vrolijk van worden. Met een beetje mazzel lopen de gesprekken achter de schermen goed. We zijn afhankelijk van gebiedsontwikkelingen en de gemeente. Het is niet nieuw. Maar toch een beetje een domper in een leuke Podcast.

Meerrrrrr

Maar De Podcast bevat veel meer dan alleen het stadion. Wat kritische vragen van Van Os over de mogelijke transfersommen. Een beetje mijmeren over wanneer we Heerenveenachtige bedragen kunnen gaan ontvangen. De jeugdopleiding kost meer dan 1,5 miljoen, maar als Sparta hem zou opdoeken, zou er maar een beperkt bedrag naar het spelersbudget kunnen gaan, bij lange na niet die 1,5 miljoen. Laros heeft het eerder uitgelegd. Sommige geldstromen zijn direct gekoppeld aan de jeugdopleiding en zouden simpelweg verdwijnen als de jeugdopleiding verdwijnt. Toch stroomt er te weinig jeugd door. Ondanks heldere vragen van Stout en Van Os laat Nijkamp zich niet uit over hoeveel spelers hij vindt dat er door moeten stromen naar het eerste. Geen concrete doelstellingen dus op dit vlak.

Olij heeft geen clausule in zijn contract, maar mogelijk zou hij in de winter kunnen vertrekken. Voor het juiste bedrag zou Sparta hem zomaar kunnen laten gaan. Niet leuk om te horen, wel eerlijk. Een compliment voor onze jonge verdedigers. Complete onduidelijkheid over de reden waarom Eerdhuizen afwezig is. En in het kader van de derby Excelsior niet wijzer maken over de blessures van Vriends en Saito – die Sparta overigens nooit zal kunnen kopen, aldus Nijkamp. Dus geniet nog even van hem Spartanen, volgend jaar is hij ongetwijfeld vertrokken.

Het is bijna 1,5 uur luisterplezier. Er komt nog veel meer langs. Complimenten dat Laros en Nijkamp er gingen zitten. Hopelijk in de winter nog een keer – het is verfrissende communicatie vanuit het hoofdgebouw. Complimenten ook aan de Podcast makers die er een mooie uitzending van maakten. Geniet ervan Spartanen!

Abonneer
Abonneren op
59 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties