Je kan niet alles winnen. Ons team dat het dit seizoen zo geweldig doet, kwam niet verder dan 0-0 tegen RKC. Een tegenvaller. Maar meer zat er eerlijk gezegd ook niet in. We steken het puntje in de zak en vertrekken zaterdag met 32 punten uit 18 wedstrijden naar Nijmegen.

RKC paste zich aan

Op een waterkoud Kasteel had RKC de eerste helft de tactiek gekozen om te verdedigen zoals de in een uitwedstrijd tegen Ajax of PSV zouden doen. Compact, Sparta laten opbouwen en af en toe met een counter eruit proberen te komen. Niet zo gek, want bij winst op RKC zou Sparta PSV tot op één punt naderen. En onze club zou Ajax zelfs op de ranglijst voorbij gaan. Dit gonsde op de tribunes. Sparta dat zich aan het begin van de tweede competitiehelft kan meten met de topclubs. Gemompeld werd er over direct plaatsing voor Europees voetbal. Uw verslaggever van dienst hoorde het ‘Leicester aan de Schie’ scenario zelfs langskomen.

En onze club is ook bezig aan een geweldig seizoen. Maar we moeten uiteraard niet overdrijven. Sparta staat als team goed, de mannen van Steijn geven weinig kansen weg en we hebben enkele spelers die over extra individuele kwaliteiten beschikken. Maar als je de selecties van clubs als PSV, AZ of zelfs Utrecht ziet, dan heeft Sparta objectief gezien mindere spelers. En dat komt tot uiting in wedstrijden waarin de tegenstander zich aanpast aan Sparta. Ook tegen Excelsior zagen we al dat Sparta verdedigend uitstekend staat, maar dat het niet altijd even sprankelend is als de tegenstander de ruimtes klein houdt. Dan gaat het net iets te traag, worden er net iets te weinig ruimtes gevonden en wordt het een saai schouwspel. Dat was tegen RKC, zeker in de eerste helft, het geval.

RKC begint aardig en trekt zich daarna terug

De Waalwijkers begonnen goed, toen Van den Buijs een vrije trap maar net naast het doel school en ex-Spartaan Bel Hassani ook maar eens weinig doelgericht uithaalde. Maar daarna trokken de Brabo’s zich als snel terug. Juist een speler als Koki Saito kan je dan goed gebruiken. Met zijn acties en snelheid is hij toch in staat om iets te forceren, maar hij viel al na 11 minuten uit met een hamstring blessure.

Sparta had veel balbezit, omdat RKC zich terugtrok. Het zijn beelden die we kennen als middenmoters bij de topclubs op bezoek gaan. Maar Sparta was helaas niet bij machte om het gat in de defensie te vinden.

Kansjes voor Sparta

De grootste kans voor onze club was voor Vito van Crooij. Op aangeven van Mijnans wist hij de bal voorbij de keeper te krijgen, maar zijn inzet had net te weinig snelheid. De bal kon nog voor de lijn weggehaald worden. Achteraf was dit het moment dat de wedstrijd had kunnen doen kantelen. Met een 1-0 achterstand had RKC moeten komen en had Sparta ruimte gekregen. Maar helaas, het mocht niet zo zijn.

Sparta liet verder weinig zien. De voor Saito ingevallen Namli was de enige die in het vervolg van de eerste helft nog echt dreigend was. Hij kwam vanaf de rechterkant naar binnen en had een mooi schot in de benen, dat helaas net over vloog. En in de laatste minuut van de eerste helft was Namli opnieuw dichtbij een goal, maar ditmaal wist RKC-keeper Vaessen knap te redden.

Sparta probeert het aan het begin van de tweede helft

In de tweede helft was Abels in het veld gekomen. Sambo speelde niet eens heel slecht, maar is in 2023 niet geweldig in vorm. Steijn vindt dat hij met name aanvallend te weinig laat zien. Blijkbaar was dit het moment om Sambo te laten voelen dat hij wel degelijk met serieuze concurrentie te maken heeft. En Abels had er zin in. In de beginfase schoot hij twee keer op doel. Ook Lauritsen probeerde iets.

Van Crooij viel geblesseerd uit en we zagen de rentree van De Guzman, die maar weer eens liet zien dat hij echt goed kan voetballen en dat we dit seizoen nog volop van hem zullen gaan genieten – als hij maar fit blijft. Bel Hassani maakte een buitenspel doelpunt voor RKC. En aan Sparta zijde maakte Auassar een buitenspeldoelpunt voor onze club. Zo was tweede helft wat aantrekkelijker dan de eerste helft, maar langzaam maar zeker ebte de energie weg uit de Spartaanse ploeg. RKC leek het te voelen en nam in het laatste kwartier het initiatief over. De goed spelende Vurnan Anita was dichtbij de 0-1 maar Olij redden uitstekend en ook Bakari had kunnen scoren. Maar uiteindelijk bleef het bij 0-0.

2023 begon niet slecht

De wedstrijd was slecht. Maar het begin van 2023 was zeker niet slecht. Hoe vaak verloren we de afgelopen jaren niet met 1 doelpunt verschil in Eindhoven? Hoe vaak wonnen we de afgelopen jaren van Excelsior? Hoe vaak hebben we niet gezien dat Sparta de nummer laatst in het zadel hielp door te verliezen? Nu een punt in Eindhoven, winst tegen Excelsior en 0-3 in Leeuwarden. Tegen RKC was het niet goed, maar realistisch gezien was 0-0 het maximaal haalbare. In ieder geval sleepten de mannen van Steijn als een volwassen ploeg een punt over de streep en doen we nog volop mee om de play-offs om Europees voetbal. In de teleurstelling van het gelijke spel zit ook wel de nieuwe status van Sparta verborgen. We doen het gewoon goed. Komend weekend naar Nijmegen. Geen makkelijke pot, maar dit Sparta heeft zeker kansen om ook daar een mooi resultaat te behalen!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Shurandy Sambo (46. Dirk Abels), Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto, Joshua Kitolano, Vito van Crooij (57. Jonathan de Guzmán), Arno Verschueren, Tobias Lauritsen, Sven Mijnans (90+1. Mohammed Tahiri), Koki Saito (12. Younes Namli) (90+1. Mike Eerdhuijzen)

Abonneer
Abonneren op
148 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties