Sparta wint met 4-2 van Excelsior. Na een dramatisch begin en een 0-2 achterstand, stroopte Sparta de mouwen op en wist het vier keer te scoren. Na een achtbaan van een wedstrijd bleven de drie punten in Rotterdam-West. Een heerlijke overwinning na een lekkere pot. Dat geeft de Spartaan weer moed. Alleen, wat was dat voor basisopstelling?

Vleugelverdedigers

Goed, waar beginnen we dit wedstrijdverslag. Ruud van Os is een eikel! Oh nee, dat was de voorbeschouwing. Laten we beginnen bij de basisopstelling van Sparta. Wat de fuk dacht Jeroen Rijsdijk?!

Onze trainert gaf zowel Van der Kust als Warmerdam een basisplaats. Bakari – geen geweldenaar, maar toch zeker de beste vleugelverdediger van Sparta dit seizoen – moest op de bank beginnen. Met name de keuze voor Warmerdam was volslagen waanzin. Warmerdam voetbalt en denkt te traag, verprutste vorige week het tactische plan van Sparta en kan het niveau simpelweg niet aan. Dus krijgt hij een basisplaats. Tuurlijk, Rijsdijk. Een idiote keuze.

Verder viel op dat middenvelder Pelle Clement op de vleugel mocht starten en dat Shunsuke Mito op de bank zat. Dat kan. Lauritsen en Vriends waren weer fit en mochten starten.

Vuurwerk en tien dramatische minuten

Toen was het tijd voor vuurwerk. Harde knallen en vuurpijlen begeleidden de Spartamarsch. Een fraaie start van de wedstrijd.

De Spartaspelers leken het vuurwerk over te nemen en begonnen enthousiast.. Na twee minuten had Sparta al meer schoten op het vijandelijk doel afgevuurd dan vorige week tegen Feyenoord. Eén om precies te zijn.

Na de goede start volgde een fase waarin Sparta voor een dramatische avond moest vrezen. In vijf minuten tijd scoorde Excelsior twee keer. In de elfde minuut kon Pierie ongehinderd binnenschieten. In de zestiende minuut verdubbelde Duijvestijn de Kralingse voorsprong. De Spartaanse verdediging leek geen idee te hebben wat hen overkwam.

Bij beide doelpunten zag Django Warmerdam er niet goed uit. Jeroen Rijsdijk besloot zijn tactische flater recht te zetten en bereidde een wissel voor. Bakari erin, Warmerdam eruit. Nog voor er gelegenheid was de falende back uit zijn lijden te verlossen, wist Sparta de aansluitingstreffer te maken. Een fraaie aanval over links werd door Verschueren met een hard en doeltreffend schot afgerond.

Nog tijdens het juichen om de treffer verliet Warmerdam het veld. Van der Kust verhuisde naar linksachter en Bakari kwam erin op rechts. De wissel deed Sparta goed. Beide backs speelden naar behoren. De vraag bleef wat Rijsdijk beoogde met zijn vondst met Van der Kust en Warmerdam in de basis.

Wederopstanding

Na ruim een half uur trok Sparta de stand weer gelijk. Na een weggewerkte hoekschop, kwam de bal bij Koki Saito die met een heerlijke actie voor gevaar stichtte en Vriends in staat stelde om te scoren. Dat deed de centrale verdediger niet, maar via Lauritsen belandde de bal toch in het doel. De VAR bekeek het doelpunt kritisch, maar het eerste velddoelpunt van Lauritsen sinds augustus bleef staan.

Het restant van de eerste helft bleef Sparta doen wat het sinds de 0-2 had gedaan: aanvallen. Excelsior had niets in te brengen en Sparta had zelfs meer dan twee doelpunten kunnen, of zelfs moeten maken. Dat gebeurde niet en daarom stond het bij rust 2-2.

In de rust was er weer eens een freestyle voetballer te zien. Niet een overdreven originele keuze, wel vermakelijk. Na de freestyler, floot scheids Gözübüyük af voor de tweede helft. Daarin bemoeide Excelsior zich meer met het spel. Toch bleef Sparta de bovenliggende partij. Het spel was aantrekkelijk, maar grote kansen waren er een poosje niet.

Pissen bij het doelpunt

In de 67e minuut bracht Sparta drie verse krachten. Meissen, Mito en Metinho vervingen Vriends, Clement en De Guzman. Niet lang daarna moest uw verslaggevert zijn blaas legen. Terwijl hij de sanitaire voorziening verliet en een stapeltje stickers van de SYC ontving (gefeliciteerd met de 25e verjaardag!), kwam Sparta op voorsprong. Lauritsen maakte het doelpunt. Op Studio Sport kunt u zien hoe dat ging. Uw verslaggevert ook.

Kort na zijn doelpunt mocht Lauritsen naar de kant. Brym kwam er voor hem in. Ook met de nieuwe spits, viel Sparta vrolijk verder aan. Koki Saito en Arno Verschueren kregen mooie kansen, maar scoorden niet.

Ontlading

Pas toen Schaap en Citroen aangaven dat er zes minuten extra tijd zouden zijn, beet Excelsior van zich af. Olij tikte in de 90e minuut een schot ternauwernood uit de onderhoek.

In de allerlaatste minuut van de wedstrijd kreeg Excelsior een hoekschop. Hun keeper ging mee naar voren. Er volgden hachelijke momenten en er werd billen geknepen, maar de ontknoping was in Spartaans voordeel. De bal kwam op de eigen zestien in Spartaans bezit, terwijl Excelsior goalie Van Gassel zich daar ook bevond. Brym werd weggestuurd en legde de 4-2 in het lege doel.

Het Kasteel ontplofte. Een mooi slot aan een uiteindelijk heerlijke voetbalavond. Een pot waarin Sparta liet zien dat Spartanen wél de mouwen op kunnen stropen in een derby. De ontlading was groot, want wat waren we dramatisch begonnen en wat hadden we deze drie punten nodig. Misschien nog belangrijker was dat de winst op de Kralingers de mentale opsteker was waar Sparta al wekenlang naar smachtte.

Met opgewekt gemoed kan Sparta volgende week naar Nijmegen afreizen voor het treffen met NEC. Sparta zweeft nog steeds halverwege de ranglijst. Als we nog ambities hebben, moeten we daar uit hetzelfde vaatje tappen als de laatste zeventig minuten van de wedstrijd van vanavond. Tot slot een tip voor Jeroen Rijsdijk: mocht je overwegen te starten met Warmerdam en Rosanas als vleugelverdedigers, doe maar niet.