De eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2023/2024 staat voor de boeg. Dit is er niet zomaar eentje. Er volgt direct een grote test voor Jeroen Rijsdijk, want Feyenoord komt op bezoek. De huidige kampioen ging vorige week direct de mist in, want tegen Fortuna kwam het niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Sparta gaat met een goed gevoel de wedstrijd in. Vorige week werd PEC Zwolle met 2-1 verslagen.

Dit doet Sparta wel met de nodige wijzigingen. Saito keert terug in het elftal en start direct in de basis. Hierdoor is Clement verwezen naar de bank. Daarnaast doet Lauritsen niet mee. Hij was de hele week ziek en begint op de bank. Hierdoor start de Canadees Charles-Andreas Brym in de basis. Bij die andere ploeg is Nieuwkoop geschorst, waardoor Koki te maken zal hebben met Geertruida. Bijlow is weer eens geblesseerd en wordt vervangen door Wellenreuther.

Goed georganiseerd

Sparta en Feyenoord begonnen de eerste helft evenwichtig. Feyenoord had meer de bal, maar kon hier weinig mee uitrichten. De gevaarlijkste momenten waren een afstandschot van Jahanbakshekdjnsj en een gevaarlijke schuiver van Stengs. Verder konden zij niet veel uitrichten. Sparta stelde daar ook niet bijster veel tegenover. Brym testte Wellenreuther met een zacht schot en Kitolano probeerde het van de rand van de zestien. Dit schot was gevaarlijker, maar Wellenreuther kon er net bij. 

Super Canadees!

Zo leken de 22 hardwerkenden aan de thee te gaan met de brilstand. Toch gebeurde dit niet. Bakari en De Guzman speelden de bal heen en weer aan de rechterkant van het veld. De Guzman was het zat en gaf de bal voor op de vrijlopende Brym. Hij nam de bal goed aan en schoot door de benen van Wellenreuther de bal tegen de touwen. 1-0! Het Kasteel veerde op in deze zomerse omstandigheden en Brym werd luidkeels toegezongen. Voor de lyrics verwijs ik naar de volgende tekst (het ritme heeft gelijkenissen met Huth): 

‘Brym, Brym, Brym, Brym, Brym, Brym, Brym’

Rusten met een voorsprong

Sparta rust met een voorsprong tegen Feyenoord. Dit lukte Sparta deze eeuw niet vaak. Alleen in 2017 ging Sparta met een 1-0 voorsprong de rust in. Die 1-0 was tevens ook niet onverdiend. Sparta stond achterin goed en had overduidelijk het middenveld in handen. Wel moet benoemd worden dat Sparta deze ruimte bij lange na niet had benut. De eindpass hierin ontbrak om echt consequent gevaarlijk te worden. Ach, onder leiding van kapitein Bart stond het achterin als een huis. Dit moet volgehouden worden!

CHARLES-ANDREAS BRYM

Feyenoord wisselde direct na rust, maar dit resulteerde niet direct in enig gevaar van Feyenoord, integendeel. In de 54e minuut werd Vito van Crooij gelanceerd over de rechterflank. De teruggetrokken voorzet was net iets achter Brym. Hij nam aan, legde klaar en scoort! 2-0. De held van Spangen. Hij kan niet meer kapot. Weer werd zijn naam gescandeerd, zelfs met meerdere versies. Brym is on fire! 

Verdedigende wissels

Na die 2-0 besloot Rijsdijk steeds verdedigender te wisselen en steeds verder terug te zakken. Het middenveld was uit handen en Sparta kwam er nauwelijks meer aan te pas. Na een afgekeurde goal van invaller Minteh had Olij in de 77e minuut geen antwoord op de kopbal van Gimenez. Dit was het resultaat van het inzakken tot de zestien meter. Feyenoord mocht ongestoord tot de zestien voetballen en het was hopen op het uitblijven van de gelijkmaker. Clement had in de laatste minuten tussendoor nog een reuzekans laten liggen op de 3-1. Hij ging alleen op de doelman af, wilde eromheen, maar de bal werd afgesnoept. De kans om de doodsteek te geven heeft hij laten liggen. 

Domper

En dan krijgt Sparta wat het over zichzelf heeft afgeroepen. Vlak voor tijd viel de 2-2. Doodse stilte op de tribunes, op de strontkevers in het uitvak en op de Tonny van Ede-tribune na. Olij heeft ons nog gered van de 2-3, door de vrije trap van Paixao weg te stompen, anders was de sfeer helemaal omgeslagen. Spartanen, vooraf hadden we ervoor getekend. Helaas mocht het niet zo zijn. De pesterijen op school en werk zullen nu een stuk minder zijn. Met opgeheven hoofd door naar Friesland. 

Abonneer
Abonneren op
386 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties