Degradatie went nooit, maar biedt ook kansen

0
237

Heel Sparta degradeerde op 20 mei 2018. En dus ook ITWM columnist en trouw Sparta supporter Paul Lasee. Degradatie went natuurlijk nooit. Het doet pijn. Maar hij ziet ook kansen voor de toekomst, zeker als Sparta leert van de degradatie. Hij schrijft het op in onderstaande column. De boodschap: weg met voetballers als ideale schoonzonen en Sparta moet niet meer het ‘netste jongetje van de klas’ willen zijn. Onze club moet strijdbaarder worden, zowel op het veld, als daarbuiten. Eens met deze mening? Of juist niet? Laat het hieronder weten.


‘Zondagmiddag 20 mei tien voor half vijf’ zoemde al maandenlang door mijn gedachten, zouden ‘we’ (Sparta) het vege lijf hebben gered en zouden we gaan drinken op de toch nog goede afloop van een sportief dramatisch seizoen of in rouw gedompeld stilletjes het stadion verlaten.
Het werd (uiteraard) het laatste want onze club lijkt geen ECHTE beslissingswedstrijden te kunnen winnen. Ik noem Excelsior (2010), Dordrecht (2014) en Roda (2013). Altijd gebeuren er onvoorziene zaken waardoor Sparta aan het kortste eind trekt. Het desastreus verlopen tweeluik met het nog nooit in de Eredivisie spelende FC Emmen was daarvan helemaal exemplarisch. Zonder Kramer (daarover later meer), Ahannach, Chabot, Goodwin, Nelom en 2 (!) eerste keepers werd Sparta zowel in de uit -als thuiswedstrijd een glaszuivere strafschop onthouden, nota bene na het raadplegen van de ‘Video ref’.

Vooral de niet gegeven penalty in Emmen is voer voor juristen. Een scheidsrechter die na afloop zegt naar de verkeerde beelden te hebben gekeken roept heel veel vragen op. Wie verstrekt de beelden en als deze niet de juiste blijken te zijn, wat moet een scheidsrechter dan doen ? En waarom wordt er überhaupt
geëxperimenteerd met de video scheidsrechter tijdens zulke belangrijke wedstrijden ? Naar mijn mening had Sparta hier direct keihard een zaak van moeten maken en geen genoegen moeten nemen met de door de KNVB telefonisch gemaakte excuses aan het adres van Sparta directeur Manfred Laros. Zeker na de belachelijke schorsing voor Chabot op basis van televisiebeelden, waarbij de strafcommissie dan wel de juiste beelden te zien krijgt die bovendien uit verschillende hoeken worden belicht. Sparta ging niet in beroep tegen de 2 wedstrijden schorsing. Om nog maar niet te spreken over de 7 wedstrijden die Kramer aan zijn broek kreeg naar aanleiding van de wedstrijd bij Vitesse. 7 wedstrijden en Sparta accepteerde dit als een mak schaap, terwijl 4 tot 5 wedstrijden ook al een forse strafmaat was geweest ! Ter vergelijk: Ajacied Suarez kreeg destijds ook 7 wedstrijden voor het bijten van tegenstander Bakkal. Sparta moet op dit vlak strijdbaarder worden of met de KNVB afspreken: straf andere clubs zwaarder omdat zij (vaak succesvol) in beroep gaan en wij niet. Zoiets. Nu ben je als nette club altijd de pineut, ofwel: goed gedrag wordt niet beloond.

Strijd willen we zien buiten het veld, maar zeker ook op het veld. Wat dat betreft biedt de degradatie alle gelegenheid om afscheid te nemen van de vele ideale schoonzonen die Alex Pastoor binnenhaalde. ‘Zijn’ vreemdelingenlegioen uit alle hoeken van Europa was deels eerder al weggestuurd en vertrekt nu vrijwel volledig en ook de matige huurlingen (uitgezonderd Ahannach) die van de winter onder Advocaat zijn gehaald gaan weg. Wat dat betreft is technisch manager Henk van Stee duidelijk in zijn keuzes. Spelers die voor Sparta uitkomen moeten over een winnaars mentaliteit beschikken (niet alleen uitstralen dus). Van Stee is daarin helder. Die duidelijkheid gold ook voor de keuze om Henk Fraser naar Het Kasteel te halen ten koste van Fred Grim, die als assistent van Advocaat al had gedacht voorgesorteerd te hebben als nieuwe coach van Sparta.

Henk Fraser heeft bewezen succesvol te kunnen zijn en zijn teams hebben altijd een goede mix van jonge en oudere spelers, technisch begaafde spelers en bikkelaars gehad waarbij iedere dag hard werken centraal staat. Wat dat betreft heb ik volop vertrouwen in de combi Henk & Henk.

Sparta is bekend met de wetten van de eerste divisie en kan daardoor snel overschakelen. Nederigheid in het algemeen (we zijn weer gewoon een Jupiler club) en respect voor iedere tegenstander is daarbij belangrijk, want bijvoorbeeld FC Oss en Helmond Sport op vrijdagavond en Jong Ajax en Jong PSV op maandagavond blijven lastige wedstrijden waar wel de benodigde punten gewonnen moeten worden om mee te doen om promotie naar de Eredivisie.

Paul Lasee

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties