“De geur van echt gras moet terug op Het Kasteel”

Recent stond er een artikel in het AD dat Sparta in februari de beslissing gaat nemen of onze prachtige club vanaf de zomer 2019 weer op echt gras gaat spelen. Iets dat vrijwel alle supporters, sponsors, sympathisanten en bestuurders willen. Wat dat betreft kwam de degradatie bijzonder ongelegen want bij continuering van het eredivisieschap zou zo’n beslissing in ieder geval qua financiën een stuk eenvoudiger zijn geweest hoewel ook dan de keuze voor alternatieven complex zouden zijn gebleken.

Even een stapje terug in de tijd. Sparta mist op 26 mei 2013 op een haar na promotie naar de Eredivisie en maakt zich op voor een vierde seizoen achtereen in de toen nog Jupiler league geheten divisie. Het ziet daarbij de inkomsten alleen maar afnemen en moet (zwaar) bezuinigen. Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden waarbij Sparta de levensader van de club (de bij de top van Nederland behorende jeugdopleiding) ongemoeid wil laten en de selectie enigszins op peil wil houden. Er wordt gekozen voor een 5 jarige overeenkomst met een kunstgras leverancier waardoor de Kasteelclub per seizoen circa 4 ton kan besparen. Dat bedrag bestaat voor een deel uit kostenbesparingen voor de grasmeesters, materiaal ed. De extra inkomsten voornamelijk uit commerciële activiteiten (concerten, bedrijven die massale klantendagen op het veld houden incl. partytenten, etc. ). Bijkomend voordeel is dat er altijd1 op gespeeld en getraind kan worden. Naast het eerste trainen en spelen Jong Sparta, O19, O17 en op zaterdagochtend de jongste selectieteams van Betrokken Spartaan er. Speciaal voor hen wordt een prachtige ruimte gerealiseerd, De Bosselaar incl. kleedkamers en kantoren voor de staf.

Afgezien van de financiën wordt het dus enorm puzzelen om al die elftallen elders te huisvesten als er wordt teruggegaan naar natuurgras.

Een alternatief zou – voor alleen Sparta 1 – zijn om het eerste veld op Vreelust ‘terug te krijgen’ maar hier is net een nieuw kunstgrasveld neergelegd door de Gemeente Rotterdam( GR) en dan komen de bespelers van Betrokken Spartaan, GLZ Delfshaven en FC Maense in de problemen, dus valt eigenlijk direct af.

De Kasteeltuin weer ombouwen tot de vaste trainingsaccomodatie van Sparta zou een optie zijn die veel Sparta aanhangers direct omarmen maar ook hier kleven nadelen aan. Als de (GR) al zou willen meewerken zullen langdurige discussies gaan ontstaan met deelgemeente Delfshaven en wijkbewoners. Wel kan het Sparta one-tier board in gesprekken met GR aangeven dat het toch van de zotte is geweest dat deze logische locatie begin jaren ’90 na bijna 75 jaar zonder noemenswaardige tegenprestatie moest worden afgestaan.

Een situatie als destijds na de beslissing van de GR om ‘ons’ trainingsveld om te bouwen tot de huidige kasteeltuin, waarbij Sparta ergens op een aftands amateurcomplex op zuid moest gaan trainen – voor de verbeelding omgedoopd tot Spartanello – is zeker geen optie !

Vooralsnog zullen de Sparta teams moeten verhuizen naar Nieuw-Terbregge waar het dringen geblazen wordt. Dit terrein ligt bovendien best afgelegen en is lastig bereikbaar met openbaar vervoer (bushalte is minimaal 1 km ver) . Daar komt bij dat het complex inmiddels alweer bijna twee decennia geleden is opgeleverd en niet meer aan de huidige eisen voldoet. Het is veel te klein geworden om de gehele prof-jeugdopleiding op professionele wijze te huisvesten. Sinds 2017 staan er al vele porto-cabins om dit ruimtegebrek op te vangen, daar komen dus straks nog 4 grote teams bij waaronder het eerste.

————

1 In al die jaren is er maar 1 keer niet gespeeld vanwege te veel sneeuw voor de wedstrijd Sparta – Vitesse in december 2017.

————-

Vergis je niet, onze jeugdopleiding heeft naast trainers en staf, scouts, huiswerkbegeleiders en koks in dienst. Henk Fraser bijvoorbeeld zal straks echt een eigen gedeelte nodig hebben. En wat te denk van wasmachines die erbij moeten komen en hokken voor het trainingsmateriaal. Hiervoor is ruimte nodig (kantoren, keuken, opslag, etc.). Bekend is dat de BVO Sparta hierover met zowel het bestuur van de RV & AV Sparta (amateurtak) als de Gemeente Rotterdam (financiële bijdrage zeer wenselijk) over in gesprek zijn. De BVO Sparta wil de accommodatie op Nieuw-Terbregge fors verbouwen en uitbreiden zodat alles in één gebouw ondergebracht kan worden wat op zich de gedachte van EEN Sparta versterkt. De tekeningen en bouwkosten ed. zijn bekend maar er zal wel doorgepakt moeten worden. Immers als de beslissing genomen wordt om terug te gaan naar natuurgras zal er vanaf medio mei 2019 ge- en verbouwd moeten gaan worden.

Onduidelijk is of alle BVO’s die op echt gras (gaan) voetballen de vergoeding van circa 3,5 ton per jaar ontvangen of alleen de clubs in de Eredivisie buiten de top 3.

Prettig voor de beslissers is wel dat iedereen die Sparta een warm hart toedraagt de beslissing voor echt gras van harte zal toejuichen en misschien ook nog wel een geringe verhoging van de kaartjes zal accepteren om het verlies aan inkomsten uit commerciële activiteiten enigszins te compenseren.

Volgende maand volgt een artikel van deze auteur over de verwachte stadion uitbreidingen.

Paul Lasee

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties