Vooraf was het wel een weekje om niet snel te vergeten op Het Kasteel. Coronabesmettingen bij werknemers van Sparta zouden er mogelijk voor kunnen zorgen dat de tweede Rotterdamse derby op rij geen doorgang had kunnen vinden. Gelukkig pakte het anders uit en herstelde de besmette Spartanen in een rap tempo en werd afgelopen vrijdag niemand meer positief getest. De derby was gered.

Vraag was hoe Sparta tevoorschijn zou komen. Ook gezien de achterliggende interland wedstrijden waar de nodige Spartanen aan hadden mee gedaan.

Verwachting was wel dat Sparta verdedigend in de kuip zou aantreden, om de huid aan de koploper van de eredivisie duur te verkopen. Sparta startte -voor het eerst in het nieuwe snoepkleur uitshirt – de wedstrijd met een solide blok van verdedigers. Over de opstelling is reeds genoeg gemeld, het meest opmerkelijke was de bezetting van de bank: van zowel Bryan Smeets als Nigeriaans international en reserve-doelman Maduka Okaye ontbrak elk spoor.

Sparta kwam in de eerste helft naar verwachting onder druk te staan en dat resulteerde al snel in een overgeschoten schot van Oranjeklant Berghuis. Even later was er opnieuw wat drukte voor de goal van Benjamin van Leer, waarbij Diemers en Berguis van niet al te ver geen doel wisten te treffen.

Sparta wist ondanks het overwicht van Feyenoord goed stand te houden. Dat was te zien in de actie waarbij Harroui doorbrak maar bruut werd neergehaald door Jens Toornstra. Geel volgt, maar heel Nederland zag dat het “rood” moest zijn. De VAR zien en horen we niet…maar later deze wedstrijd zal blijken dat er toch sprake is van enig zelfreinigend vermogen uit Zeist.

Nadat Berghuis opnieuw overschiet vanuit een vrije trap is het dan toch net voor rust raak voor de thuisclub van Zuid. Haps die de verdediging van Sparta te kijken zet, schiet met een niet al te hard gepast schot op het doel en raakt. Van Leer ziet er niet heel gelukkig uit, maar het zicht werd hem wel iets ontnomen door Beugelsdijk. En met deze 1-0 gaan we rusten.

Na rust komt er een heel ander Sparta de kleedkamer uit. Sparta drukt en dwingt de kuipbewoners het defensief in. Abdou Harroui neemt de bal mee langs, in en uit de zestien en wordt ten val gebracht. Waar Kevin Blom besluit een vrije trap te geven denkt men in het match-center daar anders over. Harroui is in het strafschopgebied ten val gebracht en de vrije trap wordt opeens een penalty. Thy lijkt zijn penalty-skills als een Sjaak Polak op orde te hebben en is Bijlow de baas: 1-1

Daarna blijven de Spartanen de bovenliggende partij. Helaas wordt alleen vergeten de ploeg van degradatiecoach Advocaat het genadeschot te geven. Op het moment dat Feyenoord zo’n kleine 10 minuten voor het einde van de wedstrijd weer iets gas geeft is het op de valreep van het eindsignaal, in de laatste secondes van de extra tijd , juist Sparta dat een enorme kans krijgt om na twee decennia weer eens te winnen op zuid. Deroy Duarte krijgt op aangeven van de ingevallen Emegha een dot van een mogelijkheid en komt 1-op 1 met Bijlow te staan. De doelman weet een blamage voor zijn club te voorkomen, waardoor de derby met een 1-1 eindstand de boeken in zal gaan.

Auassar is tevreden met een punt op zuid

Feyenoord-Sparta 1-1 (1-0)

Scoreverloop:

44′ Ridgeciano Haps 1-0
52′ Lennart Thy (strafschop) 1-1

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Nieuwkoop, Spajic, Senesi, Haps; Toornstra, Fer (67′ Geertruida), Teixeira; Berghuis, Linssen (74′ Jørgensen), Diemers (74′ Johnston)

Opstelling Sparta: Van Leer; Fortes, Vriends, Beugelsdijk, Heylen, Pinto; Harroui, Auassar, D. Duarte; Thy (84′ Mijnans), Engels (74′ Emegha)