Bart Vriends vertrok naar Adelaide United. Mike Eerdhuijzen lijkt de volgende centrumverdediger die onze club gaat verlaten. Birmingham City aast op de 23-jarige verdediger. Dat Birmingham City interesse heeft in Eerdhuijzen mochten we eerder tot een gerucht rekenen. Maar inmiddels heeft de zaakwaarnemer van Eerdhuijzen het nieuws bevestigt aan De Telegraaf. Als de Engelsen echt met de geldbuidel gaan wapperen, dan zullen Laros en Nijkamp geen nee kunnen zeggen.

Juiste keuze voor Eerdhuijzen?

De vraag is echter maar of het voor Eerdhuijzen de juiste stap is.

Birmingham City speelt komend seizoen in de League One, nadat het degradeerde uit de Championship. Het geld zal er aanzienlijk beter zijn dan op Het Kasteel -want in Engeland vloeien de ponden rijkelijk in meerdere divisies-, maar Eerdhuijzen speelde dit seizoen eigenlijk maar de helft van het seizoen echt goed mee. Nog een seizoen bij Sparta doorgroeien en mogelijk azen er wel clubs uit de top eredivisie of Bundesliga op je. Of je als verdediger in de League One ook in zo’n mooie ‘etalage’ staat is maar de vraag. Maar goed, het is altijd moeilijk kiezen voor de sportieve keuze als de bankrekening flink kan groeien.

Lucratief of koopje?

Eerdhuijzen ligt nog tot de zomer van 2026 vast op Het Kasteel, waardoor Birmingham een stevige transfersom op tafel moet leggen om de verdediger bij onze club los te weken. Maar wat is stevig? De Telegraaf geeft aan dat Birmingham 2,5 miljoen voor Eerdhuijzen over heeft. Laten we dat bedrag vooral met een flinke korrel zout nemen – het is totaal ondoorzichtig of De Telegraaf hiervoor een goede bron neemt. In ieder geval noemt de krant het voor Sparta een lucratieve deal. Dat is maar hoe je het bekijkt. Voor een club uit Engeland klinkt dit toch een beetje alsof ze op koopjesjacht zijn. De realiteit is dat de afgelopen zomer het eigen vermogen van Sparta daalde. Dit was een bewuste keuze, maar daarna werd ook Mito nog gehaald. Financieel is Sparta gezond, maar Laros wil deze zomer met een aantal transfers zowel de selectie op orde brengen als het eigen vermogen weer opvijzelen. Een paar verkopen zijn dan ook meer dan wenselijk. Of 2,5 miljoen voor Eerdhuijzen dan het juiste bedrag is? Gevoelsmatig zou het wat ITWM betreft wat hoger mogen uitpakken. Maar wij bekijken het dan ook vanuit een rood-witte bril.

Eerdhuijzen kwam in de zomer van 2022 natuurlijk wel nog transfervrij naar onze club. In die zin wordt er een mooie winst gemaakt.

In het begin van 2023 werd hij basisspeler door Adil Auassar uit de basis te verdringen. Hij maakte aan het begin van 2023 direct indruk maar had het door blessureleed lastig in de eerste helft van het seizoen 2023/2024. In de loop van 2024 liet hij echter weer zien waar hij toe in staat was. Logisch dat er clubs interesse in hem hebben. Voor Sparta speelde Eerdhuijzen tot nu toe 51 officiële wedstrijden.

Uitdaging erbij voor Nijkamp

Op het middenveld heeft Nijkamp al aardig voorgesorteerd op een mogelijk vertrek van spelers als Kitolano en Verschueren. Klein, Nassoh, Baas, Bynoe zijn al vier spelers die gehaald werden en op het middenveld het beste uit de voeten kunnen. De Guzman zijn contract werd verlengd, Metinho wordt nog een jaar gehuurd en Clement blijft gewoon.

Centraal in de verdediging was alles uitstekend op orde met Vriends, Eerdhuijzen, Meissen en Velthuis. Daar lijkt in een paar dagen tijd opeens een groot gat te vallen. Je moet als eredivisie club toch vier degelijke centrale verdedigers hebben. Nijkamp heeft er weer een uitdaging bij.

Abonneer
Abonneren op
229 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties