Bart Vriends doet mee aan Common Goal

Na acht seizoenen, waarin onder meer 215 officiële wedstrijden, een promotie en drie Play-Offs om Europees Voetbal speelde, gaat Bart Vriends onze club verlaten. De 33-jarige verdediger gaat een buitenlands avontuur aan.

Vriends had een contract tot en met 30 juni 2024 bij onze club. In zijn overeenkomst was een optie voor een extra jaar opgenomen en Sparta had die optie gelicht. Vriends zijn contract liep inmiddels dus alweer door tot 30 juni 2025, maar zoals wel vaker hebben opties mitsen en maren. In dit geval had Vriends tot 1 juli de ruimte om transfervrij naar een nieuwe club in het buitenland te vertrekken. Vriends zijn zaakwaarnemer heeft de afgelopen periode gezocht en gevonden. De club waar hij naar toe vertrekt is nog niet bekend gemaakt. Dat wil die club waarschijnlijk zelf doen. Voor Vriends is het in ieder geval een kans die hij niet wilde laten lopen. Dus vertrekt hij transfervrij bij onze club.

Het is Vriends gegund

Zonder meer is Vriends een uitstekend boegbeeld voor onze club geweest. 8 seizoenen is erg lang in de huidige voetbalwereld. Vriends leek erbij te horen. Hij was in die 8 jaar zeker niet altijd zeker van een basisplaats, kampte best ook vaak met blessures, maar hij kwam altijd weer bovendrijven. In de laatste jaren maakte hij ook voetballend een groei door met het seizoen 2022/2023 als hoogtepunt. Dat zal zonder twijfel de geschiedenis is gaan als het beste seizoen dat Vriends als voetballer voor de dag kwam. Zeker na het vertrek van Auassar werd hij ook naar buiten toe steeds meer de leider van het elftal. Voor de camera, maar ook in de kleedkamer. Vriends is ook gewoon een erg fijn persoon. Iemand die als mens leek te passen bij Sparta en die je als supporter ook graag je club zag vertegenwoordigen buiten het veld om. Vriends zijn grote wens was nog een keer een voetbalavontuur in het buitenland meemaken. Zou hij nog veel langer wachten, dan was het niet meer mogelijk voor hem. Het is hem dan ook van harte gegund!

Ook namens de redactie van ITWM bedanken wij Vriends voor de mooie jaren en wensen we hem veel geluk in zijn periode na en zonder Sparta.

Vriends niet onvervangbaar

We gaan Bart Vriends als boegbeeld van de club missen. En daarnaast was hij de laatste vier jaar toch ook één van de vaste verdedigers die eraan bijdroegen dat we drie keer de play-offs haalden. Achterin wist hij het ook afgelopen seizoen toch wel aardig te organiseren met beduidend mindere backs dan het jaar ervoor. Vriends zijn inbreng in de afgelopen jaren mag dan ook niet onderschat worden. Tegelijkertijd was hij het afgelopen seizoen zelf voetballend minder dan het seizoen ervoor. Er kwamen weer wat blessures op. Hij zou komend seizoen al 34 jaar worden. Natuurlijk gaan we hem missen. Maar misschien is het ‘stiekem’ voor Sparta ook wel het goede moment om door te selecteren. Dat hoort er nou eenmaal ook bij. Eerdhuijzen heeft zich ontpopt tot een kanjer achterin. Velthuis en vooral toch ook Meissen maken een uitstekende indruk. Voetballend hoeft Sparta er niet op achteruit te gaan door het vertrek van Vriends. Alleen zijn ervaring zal wel gemist worden. De recente historie leert dat de nodige ervaring en leiderschap bij een club als Sparta kan bijdragen aan succes (denk aan Breuer, Auassar, Vriends). Aan Nijkamp de taak om nog een goede, ervaren rechtsbenige centrale verdediger aan de selectie toe te voegen.

8 jaar lang Spartaan

Voetballend bezien biedt het vertrek van Vriends dus ook wel weer kansen. We hoeven niet te wanhopen. Maar deze kanjer verdient natuurlijk wel iets meer aandacht bij zijn vertrek dan de gemiddelde speler! Bij deze. Mede dankzij de informatie van de officiële Sparta website.

In de zomer van 2016 maakte Vriends de overstap van Go Ahead Eagles naar Sparta, de toenmalig kampioen van de Jupiler League. Na twee seizoenen werd hij vaste basisspeler en een belangrijk onderdeel van de ploeg die onder leiding van Henk Fraser de weg omhoog inzette. Dit begon in 2019 met de promotie naar de Eredivisie, een elfde plaats in het seizoen van de terugkeer op het hoogste niveau en een achtste plek in het seizoen 2020/2021. Dit was, op dat moment, het beste seizoen van de club in 25 jaar. De afgelopen twee seizoenen wisten Sparta en Vriends een nog hoger puntenaantal te behalen, wat resulteerde in een zesde en nog een achtste plek op de eindrangschikking. In het laatste seizoen was Vriends daarnaast aanvoerder van de ploeg van Jeroen Rijsdijk.

Met zijn aantal van 215 officiële wedstrijden is Vriends onderdeel van de clubhistorie geworden, en zelfs een beetje onderdeel van het stadion; eerder deze maand metselde hij zelf zijn steen in de Wall of Legends and Fans. Het was de eerste keer in twintig jaar dat een speler de grens van 200 wedstrijden passeerde, huidig keeperstrainer Frank Kooiman deed dit als laatste. Uit handen van Gerard Nijkamp ontving Vriends een shirt met 215, Manfred Laros reikte een Delftsblauw bord uit, vanwege bijzondere verdiensten voor de club.

Vriends reageert op zijn vertrek: ‘De afgelopen seizoenen heb ik een geweldige tijd bij Sparta gehad. Ik was met de club in gesprek om langer te blijven en stond daar ook voor open, maar ik heb altijd de wens gehad om een avontuur buiten de grenzen aan te gaan. Daar kwam nu een mooie mogelijkheid, die ik moest grijpen. M’n periode bij Sparta was onvergetelijk, afscheid nemen valt zwaar en ik ga het zeker missen. Dat komt door alle mensen die bij de club betrokken zijn, van de spelers, staf, organisatie en supporters, die me overal in de stad aanspreken. Ik vind het mooi dat ik merk dat het me gegund wordt en ik zal Sparta zeker blijven volgen.’

Gerard Nijkamp: ‘Bart is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een boegbeeld voor de club. Als ervaren speler is hij, zowel binnen als buiten de lijnen, van grote waarde geweest voor Sparta en heeft hij zijn stempel op de prestaties gedrukt. We hadden hem heel graag langer gehouden, maar begrijpen dat hij deze stap graag wil maken, wij willen hem dan ook alle geluk en succes toewensen op dit mooie avontuur.’

Vriends legt uit waarom hij weggaat

Abonneer
Abonneren op
83 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties