Een met 500 Spartanen gevuld uitvak zag de slechtste wedstrijd van dit seizoen. Sparta had helemaal niets in te brengen tegen Willem II en verloor volkomen terecht met 4-0.

Willem II als meest gastonvriendelijke club van Nederland

Het was voor de meegereisde Spartanen eigenlijk vanaf het begin tot het einde een vervelende avond. Dat begon al bij het naar binnen komen in het uitvak. In heel Nederland zijn de laatste jaren stappen gemaakt op het gebied van klantvriendelijkheid. Bij clubs als Feyenoord, Heracles, Heerenveen, ADO en Groningen bijvoorbeeld, word je tegenwoordig prima ontvangen.

Er zijn een paar clubs in Nederland die achter blijven en Willem II spant (al jaren) in negatieve zin de kroon. In Tilburg zien uitsupporters nog vooral als semi-criminelen.

Zo heeft het uitvak in Tilburg bijvoorbeeld drie poortjes beschikbaar. Willem II gooide er maar één open, zodat veel supporters ruim 20 minuten in de rij stonden, terwijl een zooi politieagenten de rij aan het bespieden was – iets wat je nergens meer ziet. Na afloop waren de taferelen nog een stuk irritanter. De Sparta supporters werden als vee een half uur in het uitvak vastgehouden. Daarna duurde het nog 20 minuten voordat de auto’s en bussen weg mochten. Pas ruim 50 minuten na de wedstrijd huiswaarts kunnen keren is echt niet normaal, maar het is al decennia de procedure in Tilburg. Helaas veranderen de club en de lokale veiligheidsdriehoek dit maar niet.

Het uitvak van Willem is wat apart gesitueerd, precies tussen de harde kern van Willem II en een groep fanatieke supporters op de lange zijde in. Niet iedereen kan dit waarderen. Zeker voor ouders die met jonge kinderen afreizen is dit misschien niet de meest ideale uitwedstrijd, maar er hangt hierdoor wel altijd een fanatiek sfeeret levert altijd wel fanatieke beelden op. Bij Sparta hingen nog een NAC- en Breda vlag in het uitvak – omdat 99,3 % van de Spartanen NAC nou eenmaal een mooiere club vinden dan Willem II. Er waren ook nog enkele NAC-supporters aanwezig die Sparta ondersteunen. Veel meer als een plagerijtje kon dit toch niet gezien worden, maar het zorgde wel voor de nodige frustratie aan Willem II zijde. Een deel van de Tilburgse supporters flipt helemaal uit het welbekende pannetje als ze ook maar iets uit Breda zien.

Frustratie aan Spartaanse zijde.

Wat dan weer frustratie opleverde aan Spartaanse zijde was het spel van Sparta – dat voor het eerst in het ‘Clan de Banlieue shirt’ aantrad. In de eerste minuten zag het er nog wel aardig uit. Sparta leek vanaf de aftrap geconcentreerd aan de wedstrijd te beginnen en Willem II zakte zelfs eventjes wat in. Maar dat was vanaf de 5e minuut over, nadat Harroui knullig de bal verspeelde na een waardeloze inspeelpass van Mattheij. Sparta stond verdedigend verkeerd en Willem II profiteerde door de eerste en beste kans te verzilveren.

Het was direct daarna volledig over bij Sparta. Willem II jaagde Sparta fel af. Zette druk op Sparta. Andersom lukte het Sparta niet om druk te zetten en in ieder duel verloor Sparta het op felheid. De middenvelders en verdedigers liepen telkens achteruit, waardoor Willem II alle ruimte kreeg om te voetballen. De Tricolores namen het initiatief over en waren op alle fronten beter. Qua voetbal, snelheid, tactiek, scherpte, omschakeling, zelfs in de lucht (terwijl Sparta toch wel grotere mannen in de basis had staan); op ieder aspect van het voetbal moest Sparta het afleggen. Dat Willem II in Tilburg iets beter is dan Sparta, dan is te begrijpen. Maar zo afgetroefd worden, dat sloeg werkelijk alles.

Individuele spelers bij een dergelijk collectief falen de schuld geven zou onterecht zijn, maar het viel wel op dat de ervaren spelers op geen enkele wijze ‘opstonden’. Zo speelde het door Fraser benoemde aanvoerdersduo Smeets / Auassar werkelijk dramatisch. Ze kregen het ook niet voor elkaar de boel te organiseren. Beide aanvoerders gaven het slechte voorbeeld door met het koppie omlaag, moedeloos over het veld te struinen en solliciteerden ook nog opzichtig naar een gele kaart. Maar er waren meer spelers die door de spreekwoordelijke ondergrens zakten. Mattheij speelde zijn slechtste wedstrijd tot nu toe in Sparta shirt, Harroui en Rayhi raakten in de eerste helft geen bal goed en verloren ieder duel, Karami had belachelijke inspeelpasses richting spelers van de tegenstander, Ache en Veldwijk konden niet bereikt worden en beide spitsen liepen voorin hulpeloos rond.

Willem II liep voor rust al uit naar 3-0. Bij de 2-0 vergaten Smeets en Mattheij in te grijpen. De 3-0 was een schot van buiten de 16, in de korte hoek. Harush had hier een stuk dichterbij moeten zitten en misschien had hij de bal zelfs wel moeten hebben. Maar Harush had eerder in de tweede helft nog twee uitstekende reddingen, en zou ook in de tweede helft nog drie keer geweldig ingrijpen. Dankzij hem bleef de stand nog enigszins draaglijk, dus we zullen over hem niet al te kritisch zijn. Bart Vriends had nog wel de 1-2 op zijn linkervoet (maar schoot onbesuisd over) en Rayhi kwam in de 45e minuut nog tot een schot dat de 1-3 had kunnen opleveren, maar om te zeggen dat Sparta meer had verdiend is bezijden de waarheid. 3-0 was een prima weergave van de eerste helft.

Fraser doet niets in de rust

Er kwamen diverse spelers in aanmerking voor een wissel. In het uitvak was er de hoop dat Fraser met een aantal wissels zou proberen grip op de wedstrijd te krijgen. Natuurlijk, in principe is zo’n wedstrijd verloren. Maar wie weet, een snelle 1-3 en je mag weer dromen. Waarom zou je opgeven met nog 45 minuten te gaan? Geen flauw idee, maar Fraser had het al opgegeven. Schade beperken was het motto. Sparta kwam ongewijzigd uit de kleedkamer en ook het spelbeeld wijzigde niet. Pas toen Auassar in de 50e minuut geel pakte stuurde Fraser Laros Duarte van de bank af. Fraser wilde natuurlijk niet met 10 man komen te staan. Ondertussen ging Willem II door, viel de 4-0 en mocht Sparta van geluk spreken dat de 5-0 niet viel.

Laros Duarte solliciteert naar een basisplek

De 4-0 viel op een voor deze wedstrijd klassieke wijze. Heel de verdediging van Sparta rende naar achteren, zo ook Karami. Hij bleef maar wijzen en maar wijzen (maar tja, je bent verdediger Karami, geen wijzer…..). Faye had kunnen helpen, maar stond bewegingsloos te kijken. Ache bleef maar bewonderenswaardig werken en probeerde als spits het doelpunt te voorkomen, maar hij kwam te laat. Een droge schuiver: 4-0.

In de 63e minuut kwam de dubbele wissel die veel eerder doorgevoerd had moeten worden: Dervisoglu voor Veldwijk en Laros Duarte voor Auassar. Later ging Smeets er nog af en kwam Rigo erin. Het is natuurlijk moeilijk invallen bij een 4-0 stand, maar we kunnen wel zeggen dat Rigo zijn kans weer niet greep. Rigo deed het slecht en ging mee in de malaise van de rest van het elftal. Dat laatste gold niet voor Dervisoglu en Duarte. Voor deze heren was het natuurlijk ook lastig invallen bij een 4-0 achterstand, maar zij lieten wel zien dat ze op jacht zijn naar een basisplek. Dervisoglu viel gretig in, er kwam wat dreiging van hem vandaan en misschien is het tijd om hem tegen Heracles weer in de basis te zetten?

Wie ook aast op een basisplek is Laros Duarte. Toen hij erin kwam trok hij het spel naar zich toe. Opeens ging Sparta makkelijker voetballen en zowaar ontstonden er combinaties. Toch jammer dat Fraser deze wissels niet in de rust doorvoerde. Gezegd moet worden dat Willem II het laatste half uur de teugels wat liet vieren en ruimte aan Sparta liet. Maar toch, Duarte speelde (op het eerste kwartier na) tegen Vitesse al uitstekend en was in het kleine half uur dat hij tegen Willem II speelde de beste Spartaan op het veld. Duarte en Dervisoglu waren kleine lichtpuntjes op een verder waardeloze avond voor Sparta. Harroui kwam na de invalbeurt van Duarte ook iets meer aan voetballen toe en schoot zowaar nog op op de paal. Dervisoglu kwam nog tot een schot voorlangs. 6-1 was ook best een terechte uitslag geweest, maar al met al geeft 4-0 de verhoudingen ook prima weer.

Het is te hopen dat Sparta zich snel hersteld. Krijgen de mannen het voor elkaar om tegen Heracles en Emmen nog 3 of 4 Spartaanse punten bijeen te sprokkelen,dan kunnen we de wedstrijd tegen Willem II bestempelen als een incident en mogen we gerust spreken van een uitstekende eerste seizoenshelft. Maar dit zal alleen bereikt kunnen worden als Sparta vele malen beter voor de dag komt dan in Tilburg.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen:

Harush, Karami, Mattheij, Vriends, Faye, Harroui, Auassar (63. L. Duarte), Smeets (79. Rigo), Rayhi, Ache en Veldwijk (63. Dervisoglu).

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties