Aan de pils. Sparta wint weer eens. (Foto: Pixabay)

Sparta heeft met 0-2 gewonnen in het Mandemakers-stadion van RKC in Waalwijk. Verdiend. Maar met moeite. Daarom niet minder lekker. Een wedstrijdverslag.

De onvervalste degradatiekraker in de eredivisie begon met het uitzwaaien van de spelersbus door de Spangenaren. Bovenop het viaduct. In de buitenlucht. Met vuurwerk en gezang. Mooi! Want we moeten niet vergeten dat voetbal zonder supporters geen echt voetbal is. Dat weet iedereen. Dat mag iedereen ook weten. En dat voelen supporters steeds maar weer in deze abnormale tijden.

Nadat de bus bij het Mandemakers Stadion aankwam, Ben Wessels de shirtjes veilig op anderhalve meter van elkaar in de kleedkamers had gelegd, zagen we deze opstelling op het veld verschijnen: Okoye; Abels, Vriends, Heylen, Pinto; Auassar, Harroui, D.Duarte, Mijnans, Smeets en Thy. Eén echte spits. Al zou daar in theorie Smeets vanuit het middenveld veelvoudig bij moeten komen.

Voor de wedstrijd trouwens een opvallend beeld: allebei de elftallen willen per se op dezelfde speelhelft beginnen. Het fluitje heeft nog niet gefloten of de strijd begint al. Dat belooft wat. De wedstrijd is nog geen minuut oud als Sparta voor het eerst gevaarlijk wordt. Auassar probeert het van afstand. Zijn schot wordt gered door keeper Lamprou. Na een rustige periode van langzaam gaar koken is daar plotseling Bart Vriends in de 27e minuut dicht bij een doelpunt. Hij gaat een duel aan met de kleine keeper Lamprou. Een lijfelijk gevecht, buiten het vijf metergebied. De keeper laat de bal los en Vriends tikt snel de bal het doel in. Aanvallende overtreding vindt de scheidsrechter. Spartanen vinden van niet.

Goed om te zien dat Sparta het eerste half uur sterker is dan RKC. De blauwgele ploeg claimt in de 38e minuut een penalty. Auassar duwt de aanvaller van RKC in de zestien lichtjes in de rug. Beetje ongelukkig. De scheidsrechter die vlakbij loopt, wuift het weg. Tot de VAR in alle wijsheid besluit hem naar het scherm te halen. Gaan zijn ballen op het hakblok? Nee. Oostrom toont lef en blijft bij zijn eerdere beslissing. Dat levert hem applaus op van onze Sparta-aanvoerder. Terecht. RKC is daarna, olala, even dicht bij een goal. John weet Okoye op zijn weg. En ook Sparta krijgt via Thy vlak voor rust een schietkans. Met rare capriolen weet Lamprou de bal te keren. Derhalve is de ruststand 0-0.

Wat gaat er door de whatsappen-groepen van Spartanen? Uiteraard het nut van een VAR. Afschaffen. Kut. Mag ie ook een doelpunt achteraf nog goed keuren, zoals die van Vriends? Een samenvatting van de eerste helft in een paar woorden? Machteloos, krachteloos, vreugdeloos, suggereert een supporter van het eerste uur. Niet zo negatief, manen zijn vrienden. Een nette huisvader uit Schiebroek speelt voor analist: ‘Ik zag een goede periode van balbezit en hoog druk zetten.’ De reactie erop is snedig. ‘Mag het tegen RKC. Als we van één van de slechtste ploegen uit de eredivisie niet winnen, waar dan wel van?’ Goede vraag wel.

Een Berkelse supporter: ‘Inderdaad, als je deze niet wint. Het is beter dan vorige week. Maar voorin breken ze zo weinig potten.’ Nee, het is voor Sparta na 45 minuten nog niet lekker neuken in de Mandemakers-keuken. Gaat in de tweede helft het gas erop? We hopen het. Een opmerking van andere orde. Al eerder schreven we hier dat voetbal zonder supporters geen voetbal is. Dat bewijzen ook de achtergrondgeluiden op tv-zender FOX. Debiel. Alsof er in normale tijden wel volop gezang in het Waalwijkse stadion klonk. Toen was het ook aan de stille kant. ‘RKC klinkt nu als Boca Juniors.’ Halverwege de tweede helft horen we als achtergrondgeluid toch plots: ‘We love you Sparta, we do. Oh Sparta we love you.’ Het zal Fred Grim wel zijn die het zingt.

In het begin van de tweede helft is het Harroui die opstoomt, aangepakt wordt en de pijn moet verbijten. Alsof hij kokend water uit de snel kokendwaterkraan Quooker over zijn hand heeft gehad. Even is er de angst voor een blessure bij Sparta’s beste speler. Het valt mee. Hij kan door, gelukkig maar. In de 51e minuut bezorgt Harroui de bal bij Thy. Die schiet met links via een Waalwijkse verdediger niet heel ver naast. Even later is het toch raak. Thy zelf bezorgt de bal aan de rechterkant van het veld bij Bryan Smeets, loopt als een malle door naar zijn plekje in de spits, Smeets legt de bal terug op Mijnans die hem snel voor slingert. Precies op het hoofd van de inmiddels in positie zijnde Lennart Thy: 0-1. De eerste veldgoal van onze spits, na diverse penalThy’s.

Grim gaat goochelen met de RKC-blender. Oud-Spartaan Stokkers erin voor Damascan. John voor Daneels. Sparta gaat juist op voor het hoofdgerecht. Smeets legt in de 71e minuut in vrije positie voor het doel af op de meekomende Mijnans. Die komt niet verder dan een hoekschop. Het mixen van Grim gaat verder: Van der Venne en El Haddouti voor Tahiri en Ngong. Op de kookwekker staan dan nog 28 minuten. Sparta moet oppassen dat het eten niet aanbrandt. Het spel golft heen en weer.

Fraser voegt negen minuten voor tijd een snufje Beugelsdijk toe. Terwijl aanvoerder Auassar onverminderd met peper in zijn reet blijft aanjagen, is het toch billenknijpen. Een schotje van Harroui brengt geen verlossing. Emegha? Hij komt. Een burger dan? Wouter komt erin voor Mijnans. Nog twee minuten. Kans voor RKC. Daar komen we goed weg. Loopt dit met een sisser af? Jawel, Harroui pikt de bal op buiten de zestien, loopt door en schiet in de korte hoek raak. Verlossend. RKC heeft er geen trek meer in. Emegha probeert het in blessuretijd nog met een schot. Hoog over. Een boertje laten en door. Van tafel af. Sparta stijgt naar de 13e plaats. Goede bekomst.