Affiche SC Heerenveen - Sparta

Sparta heeft zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion, met dank aan Tim Coremans, een punt in Heerenveen opgehaald. De wedstrijd was niet best, maar een hardwerkend Sparta had de wedstrijd, op de laatste 10 minuten na, onder controle. Eindelijk weer een (licht)puntje voor de Kasteelclub die een roerige tijd achter zich probeert te laten.

Rouwbanden voor Aad Andriessen

Sparta speelde de wedstrijd opnieuw met rouwbanden om Sparta icoon Aad Andriessen te eren. En terecht. Zondag zal de Kasteelclub in stijl afscheid nemen van deze op en top Spartaan. Meer info is HIER te lezen.

Blessure voor van Leer

Als het dan niet mee zit, zit het niet mee.  Benjamin van Leer blesseerde zich in de warming up. De stand-in voor Maduka Okoye kon dus het veld ruimen voor Tim Coremans.  Na een lange blessure en een oerdomme overtreding tegen FC Groningen kon hij zijn kans weer grijpen. En deed dat eigenlijk best wel goed. Hij zet in ieder geval Henk Fraser voor de lastig keuze, wie Okoye vervangt, bij diens afwezigheid door een blessure dan wel de Africacup. Als we onze lezers moeten geloven is die keuze overigens helemaal niet zo lastig.Coremans is, volgens het merendeel van deze kenners, een betere doelman dan van Leer.

Mo Osman in de basis

Een tweede verassing: het opstellen van Mo Osman. Even zoek, maar blijkbaar weer gevonden,  mocht hij in de basis beginnen. Dat zorgde zeker voor meer voetbal tussen de linies. Osman kan echt wel voetballen, daar hoef je geen kenner voor te zijn. Maar de wisselwerking met zijn medespelers en een speler die zich wat lastig laat schikken in de pikorde die het Sparta-elftal heeft maken hem niet de speler die we graag hadden willen zien. Toch was het middenveld, zeker in de eerste helft, een stuk stabieler dan dat we tegen AZ hebben moeten aanschouwen.

Eerste helft: Sparta de betere

Sparta begon voortvarend aan het duel  en kreeg een kopkans in de 5e minuut. Net niet scherp genoeg en uiteindelijk ook buitenspel. Maar de toon was gezet.
Toch bleef het oppassen geblazen: Want dom balverlies in de 15e minuut de bal levert gelijk gevaar van SC Heerenveen. Weliswaar rechts voorbij het doel van Coremans. Maar toch. Altijd op blijven passen met mannen als Veerman in de buurt.
Dan de 20e minuut: Sparta creëert een megakans. Emegha, de jonge aanvaller die vorige week nog in ongenade viel, faalt net voor het doel van Heerenveen. Zonde want een voorsprong had geen eens onverdiend geweest,
Nog geen minuut later : Osman lost een schot dat wordt gekeerd door die doelman van Heerenveen.

Heerenveen blijft niet best en is niet de ploeg waarvan je zou denken dat ze op de 8e plaats staan. Niet dat Sparta de sterren van de hemel speelt, maar in de 35e minuut  moeten de Friezen aan de noodrem trekken. Geel voor Nick Bakker.
Dan de derde corner voor Sparta: daar waar Thy vorig jaar raakte gaat de bal nu net over. De beste kans van de wedstrijd lijkt het achteraf te zijn. Zonde, want als je uit zo’n kans weet te scoren, en je weet dat de Friezen slecht in de wedstrijd zitten, kan dit de beslissing zijn tussen 1 of 3 punten.

Sparta blijft de gedurende de rest van de eerste helft de beste van de twee. Een buitenspel doelpunt van Emegha verandert helaas niets aan de ruststand. Die blijft op 0-0 staan.

Tweede helft, wissels werken niet positief uit

Sparta houdt de wedstrijd gedurende de tweede helft onder controle en geeft nagenoeg niets weg. Maar nadat de tweede helft vordert lijkt Sparta het lastiger te krijgen.
Toch moeten we melden dat Emegha in de 50e minuuut wederom een kansje krijgt die hij opnieuw niet weet te verzilveren. En een assist van Masouras zorgt er niet voor dan Smeets zijn inzet het Friese doel invliegt. De keeper van Heerenveen weet dit schot met niet teveel moeite te keren.

Maar dan lijkt Heerenveen meer in het spel voor te gaan komen. Nog geen minuut later moet Coremans in actie komen met zijn eerste goede redding van de wedstrijd. Nadat Goudmijn voor Osman gekomen is, moet de held van Doetinchem opnieuw in actie komen. Een goed genomen vrije trap van Veerman wordt door Coremans uit het doel getikt.

De wissel van Goudmijn voor Osman deed al niet heel veel goeds voor het elftal, het inbrengen van Jans en van Crooij voor Masouras en Emegha, is ook niet de gouden greep die Sparta aan de zege moet helpen. Sterker nog: Sparta verliest in de laatste fase van de wedstrijd de controle en komt steeds meer onder druk te staan. Als Thy en de (geblesseerde) Pinto dan ook nog het veld moeten verlaten voor Engels en Meijers dan weet je dat Fraser er voor kiest om het punt veilig te stellen. Van Crooij krijgt in de laatste minuten van de wedstrijd nog wel een kansje maar het is Coremans die Sparta hoogstpersoonlijk aan het punt helpt met een schitterende redding in de blessuretijd.

De schakel tussen middenveld en aanval

Dit Sparta is naarstig op zoek naar de schakel tussen middenveld en aanval. Osman zou die rol beter moeten vervullen, maar doet dit onvoldoende. Zonder de verbindende spelers (zoals we vorig jaar met Laros Duarte en Abdou Harroui) nog wel in huis hadden, kunnen we voetballen tot het einde der dagen. Meer dan een sporadisch punt zoals we gisteren binnen wisten te harken zal dat niet opleveren. De transferwindow die eerdaags van start gaat zal Sparta versterkingen moeten brengen, want anders is het over en uit voor Sparta dat gisteren Fortuna Sittard aan zich voorbij zag gaan op de ranglijst van de eredivisie.