Sparta won volkomen verdiend met 2-0 van Volendam. Het waren 2 heerlijke goals van Dervisoglu die de eindstand op de borden bracht. Voor nu even genieten dat de eerste 3 punten van het seizoen binnen zijn. Geniet van het weekend Spartanen!!

Eindelijk weer een officiële wedstrijd voor onze club. Niet meer in de eredivisie, maar in de pilssssssleague Keuken Kampioen Divisie. Dus tja, er zijn natuurlijk wel de nodige veranderingen. De vrijdagavond natuurlijk en deze avond en de competitie zelf heeft ook wel invloed op de publieke- en sponsorbelangstelling. In de eredivisie was de wedstrijd vaak al een week van tevoren volledig uitverkocht, dat was nu niet het geval. En in de eredivisie had Sparta bijvoorbeeld wachtlijsten voor de business units. Nu zagen we 2 of 3 ‘boxen’ leeg staan. Misschien gaan ze nog gevuld worden?

Ook zijn er beduidend minder business units verkocht en let er tijdens de wedstrijd tegen Eindhoven maar eens op; met name de (S)Port of Rotterdam box aan de Kasteelzijde was opvallend leeg. Zijn er veel havenbedrijven die afhaken nu Sparta een divisie lager speelt?

Wat ook niet te missen was, was het vrijwel lege uitvak. Nu zal dit niet altijd zo zijn. Er zijn clubs die wel een man of 100 meenemen en clubs als Dordrecht, Twente en NEC zullen op het Kasteel ongetwijfeld met enkele honderden komen. Maar de trieste aanblik van een uitvak met circa 20 uitsupporters zullen we dit seizoen helaas vaker gaan krijgen.
Ondanks minder sponsoren en een leeg uitvak konden er ruim 9.200 supporters geteld worden. Een teken dat het Sparta publiek het grotendeels niet laat afweten. Complimenten aan al die trouwe supporters! Al zijn er natuurlijk wel een stuk minder seizoenkaarten verkocht, wat betekent dat als de prestaties minder zouden worden het aantal supporters ook nog weleens kan gaan dalen.
Al met al gaat het daar ook gewoon om: presteren! In uitwedstrijden voldoende punten halen en Het Kasteel moet dit seizoen helemaal een onneembare vesting gaan worden. Vriend en vijand zijn het er wel over eens dat dit Sparta minimaal de play-offs kan gaan halen, maar gaan we ook serieus meedoen om het kampioenschap? Die vraag werd tegen Volendam nog niet beantwoord. Wel werden de eerste drie punten binnen geharkt.

Eerste 20 minuten met diverse goede kansen

Er was regen voorspelt op deze vrijdagavond, maar de hemelse waterdruppels zouden pas na de wedstrijd op Rotterdam neerdalen. Het bleef droog tijdens de wedstrijd, al regende het in de eerste 20 minuten kansen en mogelijkheden voor onze club. En dat zonder dat Sparta overdreven goed voetbalde. Het maakte duidelijk dat onze club een stuk meer kwaliteiten herbergt dan een ploeg als Volendam. Veldwijk kreeg in deze eerste 20 minuten drie 100 % mogelijkheden. Daar had er wel eentje (of twee) van in gemoeten. Sparta had daarnaast dreiging uit één van de weinige corners die niet onderschept werd door de uitstekende Volendam keeper Van Stappershoef. Een schot van Sparta vloog over het doel heen en Drenthe schoot een vrije trap net naast.

Matig vervolg eerste helft

Na het lekkere begin zakte Sparta ver weg. In dat soort fases vraag je je als supporter wel af waarom er nou precies gekozen wordt voor een 5-3-2 systeem. De drie centrale verdedigers (Vriends, Martis en Wuytens) schuiven totaal niet in om voor wat verrassing op het middenveld te zorgen. Martis speelde in de eerste helft overigens zeer onzeker, maar hij speelde wel een prima tweede helft. Het blijft toch leuk om te zien dat een jongen uit de eigen opleiding zich zo snel lijkt aan te passen.

Mede doordat de verdedigers niet inschoven, kon Duarte strak gedekt worden en Duarte kan dan ook totaal niet aan de bal. Verdedigend was het niet nodig om met drie centrale verdedigers te spelen. De superieur verdedigende Vriends had het tegen Volendam ook echt wel aangekund met 1 centrale verdediger naast zich. En de backs Drenthe en Saksela moeten de hele zijkant bestrijken, maar Saksela lukt dat aanvallend maar nauwelijks. Saksela lijkt een prima rechtsback voor dit niveau, maar om de hele rechterkant, ook aanvallend, voor zijn rekening te nemen? Daar mist hij het loopvermogen, de snelheid en de techniek voor. De laatste 25 minuten van de eerste helft smeekten er eigenlijk om dat een centrale verdediger opgeofferd werd voor een middenvelder of een aanvaller; waarvan er meer dan genoeg op de bank zaten.

Sparta herpakt zich in de tweede helft

De discussie over het systeem is er voorlopig één voor de supporters. De technische staf wil op dit moment niet al teveel sleutelen aan zijn systeem. Fräser wil dat mechanismen erin geslepen worden en verwacht dat als Auassar fit is, er ook meer voetbal van achteruit plaats zal vinden. En dus kwam Sparta in het begin van de tweede helft in dezelfde formatie uit de startblokken. En eerlijk is eerlijk, Fräser had het in de rust voor elkaar gekregen dat Sparta weer zo alert was als in de eerste 20 minuten. De ploeg bleek te ‘gaan’ voor de overwinning, tegen een verdedigend spelend en eigenlijk ook een beetje machteloos ogend Volendam.

Ook de Denis Neville tribune ging er in de tweede helft plots achter staan (in de eerste helft lieten alleen de Spangenaren in het hoekvak van zich horen, maar zij kregen op dat moment de rest van het stadion nog niet mee) en er ontstond een lekker sfeertje in het stadion.

Duarte

Ondanks dat Sparta in de tweede helft als geheel redelijk voor de dag kwam, bleef het pijnlijk om te zien hoe Duarte zich manifesteerde. Duarte is een talent, die de Nederlandse top of subtop zal moeten gaan halen, dat wordt door vrijwel iedereen wel onderschreven. Maar hij moet het wel laten zien en tijdens Sparta – Volendam was hij de slechtste Spartaan van het veld. Het is moeilijk aan te geven waar dat nu aan ligt. Natuurlijk, Duarte speelt niet op zijn favoriete plek. Samen met Harroui is hij één van de twee controlerende middenvelders, terwijl Duarte beter tot zijn recht komen als aanvallende middenvelder.

Maar toch zou Duarte het spel op die plek naar zich toe moeten kunnen trekken. Dat gebeurde niet. Hij werd te vaak overgeslagen, maar eiste de ballen ook niet op. Hij miste een bepaalde scherpte. Duarte zal misschien ook niet lekker in zijn vel zitten. Hij had gehoopt op een transfer naar een club uit de subtop en nu speelt hij in de eerste divisie. Wellicht dat dat een rol speelt, maar zo is het nou eenmaal, daar moet je je als prof overheen kunnen zetten. En dat zal hij ook snel moeten doen, want hij kan niet nog een paar keer zo spelen. Want talent of niet, dan gaat de bank namelijk toch echt voor hem lonken. Duarte werd nu gewisseld voor Breinburg en dat is momenteel ook zijn grootste concurrent op het middenveld.


Harroui en Dervisoglu

Waar Breinburg en Duarte vechten om een plek, daar is Harroui momenteel een onomstreden basisspeler. De jongeling nam tegen Volendam het middenveld in handen en het was dankzij hem dat de Palingboeren op het middenveld gedurende de hele wedstrijd bar weinig te vertellen hadden. Harroui was over de gehele wedstrijd bezien de beste Spartaan op het veld, maar toch werd hij niet tot man of the match gekozen. En tja, dat was dan ook wel weer terecht, omdat Dervisoglu liet zien dat hij toch wel een echt groot talent is. Hij had al een paar momenten om van te smullen (een geweldige balaanname bijvoorbeeld bij de zijlijn, ter hoogte van de Sparta dug-out, heerlijk om te zien), maar ook zijn twee doelpunten waren van prima niveau. Bij zijn eerste doelpunt draaide hij van links naar binnen en krulde hij met rechts de bal in de verre hoek. Bij zijn tweede doelpunt behield hij het overzicht, kapte rustig een Volendam verdediger uit en schoot met links keurig binnen. Het is geweldig om te zien dat er met Dervisoglu weer een jongen uit de eigen jeugd doorbreekt, die vroeger nog de club als supporter heeft gesteund. En wat breder bekeken: Dervisoglu, Harroui en toch ook gewoon Duarte (als hij zijn vorm terug vindt); het zijn zomaar weer drie spelers uit de jeugdopleiding waarvan de kans groot is dat we vaak van ze zullen gaan genieten.


Eenvoudige winstpartij zegt nog niet veel

Dervisoglu had nog een mooie actie en schoot terwijl de keeper al kansloos was op de paal. Hij miste hierdoor de ideale kans op een onvervalste hattrick. En er waren meer kansen. Wuytens was met een kopbal dichtbij een doelpunt en Rayhi schoot net naast, na een aanval die hij zelf had opgezet met een mooie actie aan de zijlijn. In de rust zullen aardig wat supporters nog wat onzekerheid gevoeld hebben, maar het was uiteindelijk toch een eenvoudige winstpartij. We telden in totaal 11 prima kansen/mogelijkheden voor Sparta. Volendam had eigenlijk slechts één noemenswaardig aanvallend moment.
Het was eigenlijk allemaal niet geweldig wat Sparta liet zien en toch was het klasseverschil met een ploeg als Volendam al duidelijk aanwezig.

Wat zegt zo’n overwinning nou helemaal? Nog niet veel. Natuurlijk, het zegt wel dat dit Sparta inderdaad goed genoeg is om minimaal de play-offs te halen. Maar dat wisten we eigenlijk al. Maar is het genoeg om echt om het kampioenschap mee te draaien? We zijn geneigd om te zeggen dat er een aardige basis ligt, maar dan er dan nog wel echt een tandje bij moet. Het moet wat scherper voor de goal, de opbouw van achterin zal echt sneller moeten, sommige spelers moeten hun vorm nog vinden en misschien dat er voor 1 september nog wel een klasbak bij kan komen. Het is niet onrealistisch dat er nog een goede speler bijkomt en dat Sparta nog gaat doorgroeien. En dus werd de overwinning met een gezonde portie vreugde begroet. De eerste 3 punten zijn binnen en er is weer hoop.

Aanstaande vrijdag staat RKC-uit op het programma. RKC heeft 6 punten uit 2 wedstrijden en RKC-uit is traditioneel een moeilijke pot. Een mooie gelegenheid voor Sparta om te bewijzen dat ook in lastige uitwedstrijden gewonnen kan worden.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties