Het eerbetoon aan Julie Neeleman in de 4e minuut was zeer indrukwekkend. Kippenvel en vochtige ogen bevolkten de tribunes van Het Kasteel. De wedstrijd zelf was absoluut niet indrukwekkend. Sparta verloor met 2-5. Chabot viel in de eerste helft geblesseerd uit; dat zag er niet goed uit.

De wedstrijd begon bewust met 3 stille minuten zonder gezang van Sparta zijde. Van de 3e tot de 4e minuut volgde het eerbetoon aan Julie Neeleman, wiens ouders op Het Kasteel aanwezig waren. Het gezin werd onlangs getroffen door één van de grootste nachtmerries denkbaar: ze troffen hun 3-jarige dochter Julie overleden aan haar bedje. Sparta-supporter Jesper Neeleman, de vader van Julie, schreef er een aangrijpend artikel over. Deze zondag leefde het Kasteel mee. In het hoekvak hing de gehele vierde minuut een mooi spandoek, dat werd omlijst met ‘bellenblaasbubbels’. Iedereen in het stadion die kon staan, ging staan en klapte een minuut lang. Het was een bijzonder moment. Je moet een hart van steen hebben als het je niet raakte en de emotie vloeide dan ook rijkelijk door het stadion. Ook het uitvak, de spelers en coaches op de Sparta-bank en de bank van Heracles klapten mee. Duizenden kregen kippenvel. Er waren vele vochtige ogen te zien. Het was een hartverwarmende minuut waarbij gepoogd werd de familie een kleine extra steun te geven in moeilijke tijden. De realiteit voor de nabestaanden blijft uiteraard keihard, dat beseft iedereen. Zij zullen ongetwijfeld nog moeilijke tijden tegemoet gaan en moeten proberen het verlies een plek te geven. We wensen hen daarbij ontzettend veel sterkte.


Niet 100 %

In het stadion verlegden de gedachten zich langzaam weer naar het veld, waar onder zomerse temperaturen tussen Sparta en Heracles een zomeravondpotje werd afgewerkt, maar dan op zondagmiddag. Beide clubs speelden nergens meer en dat was aan het spel af te zien. We gaan er dan ook niet al teveel woorden aan vuil maken, want wat moet je eigenlijk over Sparta schrijven, als de ploeg er niet vol voor gaat? Nou, dat je dan dus zelfs met 2-5 kan verliezen van een Heracles dat op hooguit 80 % van zijn vermogen speelt. Dat als je met zo’n instelling speelt, je ook een tweeluik van Dordrecht kan verliezen. Misschien kunnen de spelers er wat van leren?

Sparta kwam nog wel op voorsprong door een werkelijke schitterende goal van Friday. Na een mooie aanval en lekkere voorzet van Nelom scoorde Friday met een soort van hakje achter zijn standbeen langs. Mooi! Met Friday is één van de spelers genoemd die wel keihard werkte. Hetzelfde kon bijvoorbeeld gezegd worden van Duarte. Maar Nelom? Ondanks zijn voorzet waar een goal uit kwam, sjokte hij wat over het veld. Onbegrijpelijk voor een speler die een prachtmogelijkheid had om zich tegenover Dick Advocaat te bewijzen en voor volgend seizoen nog een club zoekt. Nu is de kans groot dat hij donderdag weer gepasseerd wordt door Floranus.

Nelom was niet de enige die er weinig van bakte. Binnen een minuut na de 1-0 stond het alweer 1-1, doordat Verhaar en Holst zich verdedigend van hun slechtste kant lieten zien. Chabot raakte bij die goal geblesseerd. De geluiden direct na afloop van de wedstrijd waren dat hij er ruim 2 weken uit is. Hij mist daardoor dus de play-offs. Een tegenvaller. Breuer viel in en maakte zijn laatste eredivisieminuten uit zijn carrière.

Pijnlijke tweede helft

De tweede helft was al net zo zonovergoten als de eerste helft, maar was niettemin pijnlijk om te zien. Sparta zakte steeds verder weg, terwijl Heracles juist iets beter in de wedstrijd kwam. Het werd nog wel 2-1 door Spierings, maar voor de 2e keer in deze wedstrijd (en misschien wel de 20e keer dit seizoen) gaf Sparta een voorsprong uit handen. Stegeman wisselde aanvallend met het inbrengen van Vermeij en Gladon en dat gaf Heracles een impuls. Direct na de invalbeurt scoorde Vermeij, omdat de Sparta-verdedigers apathisch reageerden na een goede redding van Huth. Het werd 2-3 nadat Spierings slecht verdedigde en de 2-4 (uiteraard kon ex-Spartaan Gladon zijn goaltje ook weer meepikken) en 2-5 ontstonden mede doordat de werkelijk belachelijk slecht ingevallen Van Moorsel zijn werk niet goed deed. De achterhoede bleek een gatenkaas die niet ondersteund werd door het middenveld. Dat moet echt veel en veel beter. Dit Sparta heeft in wedstrijden laten zien te kunnen strijden als een team. Dat zal in de play-offs weer terug moeten komen. Tegen Heracles leken diverse spelers zich niet vol in te spannen. Ze deden het op pakweg 70 % van hun kunnen. Dat gaat gewoon niet.

Strijden tegen Dordt

Maandag heeft de spelersgroep een vrije dag. Hoofd leeg maken is het devies. Een beetje uitrusten. En dan (hopelijk) een serie van 4 wedstrijden waarin er wel gestreden wordt om iedere meter grond. Alleen met die basisiinstelling is het mogelijk om in de eredivisie te blijven. Op naar Dordt, waar aanstaande donderdag -gesteund door een volgepakt uitvak- de spelersgroep uit een heel ander vaatje moet gaan tappen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties