Zwolle degradeerde in 2022 na een nederlaag op Het Kasteel. Vreugde aan Spartaanse zijde. Het zou later dat seizoen met rechtstreekse handhaving allemaal nog veel mooier worden. En een seizoen later met plek 6 helemaal geweldig. Die dag in mei 2022 was pijnlijk voor Zwollenaren. Maar na de regen kwam de Zwolse zonneschijn. PEC draaide een prima seizoen in de eerste divisie en promoveerde rechtstreeks na de eredivisie.

En zo stonden er vandaag twee eredivisieclubs tegen elkaar. In Delden, waar de selectie van Jeroen Rijsdijk deze week verblijft voor een trainingskamp werd het 3-1. Namens Sparta scoorden Vito van Crooij, Koki Saito en Arno Verschueren.

De wedstrijd was besloten. In besloten potjes worden steeds vaker creatieve afspraken gemaakt om wedstrijden te spelen, om zo veel mogelijk spelers in actie te laten komen. Zo ook nu: 4 x 30 minuten. Olij deed opnieuw 90 minuten mee. Voor de rest kwamen er heel veel spelers in actie die minder minuten maakten.

Olij na winst tegen Zwolle

Wedstrijdverslag

De wedstrijd werd afgewerkt in vier blokken van dertig minuten, waardoor er in totaal 120 minuten gespeeld werd. In het eerste blokje was er geen basisplaats voor de kersverse aanwinst Camiel Neghli. Ten opzichte van de oefenwedstrijd van tegen VV Bergambacht was er een wijziging. Koki Saito had vorige week nog vakantie, maar loste nu Agustin Anello af in de voorhoede.

Sparta begon goed aan de wedstrijd en kwam na iets meer dan vijf minuten op voorsprong. Vito van Crooij liet zien dat hij het nemen van een vrije trap nog niet verleerd is. De aanvaller schoot de bal langs de muur en langs doelman Jasper Schendelaar in het doel. Ook na de 1-0 bleef Sparta in de openingsfase de bovenliggende partij. Zo had Koki Saito uit een voorzet van Arno Verschueren de 2-0 op zijn schoen, maar schoot hij over. Ook Tobias Lauritsen maakte niet de tweede Spartaanse treffer. Hij kreeg de bal cadeau van Schendelaar, maar schoot op de paal.

Pas na ruim een kwartier liet PEC zich voor het eerst zien. Odysseus Velanas stuurde Eliano Reijnders diep, maar hij vond Nick Olij op zijn weg. Even later schoot Davy van den Berg namens PEC naast. Tussendoor kreeg Sparta nog de beste kans. Na een schitterende aanval gaf Verschueren voor, maar Lauritsen werkte de bal centimeters naast het doel van Schendelaar.

In het tweede blok van een halfuur was het al snel raak voor Sparta. Bram van Polen ging lelijk in de fout, waardoor Saito een vrije doorgang had. Met een harde knal tekende de Japanner voor de 2-0. Hierna was het PEC dat de kansen kreeg. Eerst had Olij een fraaie redding in huis op een nieuwe poging van Van den Berg. Na 37 minuten onderscheidde de doelman zich helemaal door een strafschop van oud-Spartaan Lennart Thy te stoppen. Sparta was vanaf dat moment al even niet echt gevaarlijk geworden op een mogelijkheid van Lauritsen na. Na bijna 50 minuten werd het echter toch 3-0. Van Crooij legde een hoekschop neer bij de eerste paal, die door Verschueren werd binnen getikt! Daarmee drukte Sparta het verschil op het veld ook uit op het scorebord, al bleef het dankzij Olij op een ruime voorsprong. Hij redde vlak voor de rust op een poging van Thy.

In het derde blok begon Sparta met tien nieuwe veldspelers ten opzichte van de basisopstelling. Camiel Neghli en Saïd Bakari maakte daarbij hun officieus debuut. Zij zagen dat PEC Zwolle de eerste kans kreeg. Gabi Caschili schoot recht op Olij af. Twee minuten later kreeg Sparta een betere gelegenheid. Pedro Alemañ kon vanaf de linkerkant van het veld uithalen, maar zag Mike Hauptmeijer redden. Toch was het PEC Zwolle dat wat meer aandrong, maar niet tot een doelpunt kwam. Dat had alles te maken met Olij, die in een goede vorm verkeerde. Zo pareerde hij na ruim 80 minuten spelen op fraaie wijze een poging van Denzel Kuijpers. Diezelfde Kuijpers kopte even later voorlangs, waardoor Olij zijn doel schoon hield. In de slotfase van het derde blok was er ook nog een mogelijkheid voor Charles-Andreas Brym. De spits zag Hauptmeijer zijn schot echter onschadelijk maken.

In het laatste blok van dertig minuten kregen ook Youri Schoonderwaldt, Augustin Drakpe, Delano Vianello, Metinho en Mehmet Yuksel speeltijd. Voor Metinho, die vooruitlopend op een mogelijke huurperiode al toestemming had om als stagespeler mee te spelen, waren het zijn eerste minuten. Na ruim 100 minuten spelen slaagde PEC Zwolle er toch in een doelpunt te maken. Uit een hoekschop zorgde Apostolos Vellios op fraaie wijze voor de 3-1. Niet veel later had Agustin Anello de marge weer op drie kunnen zetten, maar in de korte hoek redde Hauptmeijer.

De zege kwam voor Sparta niet meer in gevaar, waardoor de Kasteelheren simpel wonnen van PEC. Het trainingskamp zit er daarmee zo goed als op. Morgenochtend keert de selectie terug naar Rotterdam.