Een heuse subtopper. Op vrijdagavond is dit een zes puntenwedstrijd. Niet de wedstrijden die we normaal gewend zijn, maar tegen FC Utrecht. Op Het Kasteel barst de strijd om plek zes los. Sparta staat drie punten voor tegen Utrecht en heeft een veel beter doelsaldo. Winst is zes punten los, verlies is een gelijk aantal punten. In een uitverkocht huis, inclusief uitvak, trapte Sparta af.

Dit deed Sparta met de teruggekeerde Bart Vriends. Hij mocht al invallen tegen Ajax en is nu weer klaar voor een basisplaats, ten koste van Dirk Abels. Iedereen is fit voor dit duel, dus de gebruikelijke namen stonden aan de aftrap. FC Utrecht had meer last van blessures, maar Toornstra kon toch meedoen. Hij stond direct aan de aftrap van het duel.

Joey Kooij bepaalt direct de toon

De eerste tien minuten kwam Sparta niet aan voetballen toe. Het was tam en lam, mede door de hoofdrol van scheidsrechter Joey Kooij, die erg inconsequent floot. Hij drukte direct zijn stempel op de wedstrijd en de irritatie op de tribune was voelbaar. Na tien minuten gooide Sparta de schroom van zich af en was het breien voor de ploeg begonnen. Opbouwend ging het moeizaam, maar nadat de hoge druk van de Domstedelingen afnam, voetbalde het makkelijker. Dit resulteerde in een aardige kans van Verschueren, die na een voorzet over links net naast schoot. Verder was Utrecht ook een klein beetje dreigend met een voorzet die op de lat belandde, maar veel meer dreiging kwam er niet vanaf.

VAR moment in saaie eerste helft

De eerste helft ging erg gelijk op en geen van beide ploegen wist echt gevaar te creëren. Aan de bal leek het van beide kanten nergens op als het eenmaal over de middellijn kwam. Het publiek werd niet bepaald vermaakt. Weinig opwinding, tot de laatste minuut van de eerste helft. Uit een corner kwam de bal tegen de hand van Auassar, die in de lucht met zijn rug naar de bal vloog. De VAR moest goed nadenken, maar besloot geen penalty toe te kennen. Een van de weinige goede beslissingen die deze avond werden genomen.

Dom rood Auassar, wedstrijd ontspoort

Sparta kwam na de rust goed de kleedkamer uit. Er was drang naar voren en Sparta kreeg na bijna vijftig minuten een vrije trap op een riante plek. Helaas, helaas, helaas liet Auassar zich uit de tent lokken. Hij gaf een elleboog aan zijn tegenstander en na tussenkomst van de VAR werd zijn gele kaart ingetrokken voor een rode kaart. Zwaar terecht natuurlijk.

Het duurde even, maar die vrije trap stond nog steeds. Van ongeveer dertig meter besloot Vito van Crooij te schieten, en hoe! De harde vrije trap belandde op de paal en de rebound van Lauritsen schoot hij op de lat. Toen keeper Barkas makkelijk ging liggen en een vrije trap kreeg ontspoorde het duel. Joey Kooij liep richting de Denis Neville tribune toe en enkele supporters in de gracht konden zich helaas niet gedragen. Bier en chocomelk werd op het veld gegooid. Het pakje chocomelk kwam neer voor de voeten van scheidsrechter Kooij, waardoor de scheids nat werd. Dit pikte de schoonzoon van Frank de Boer niet en besloot de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Natuurlijk, hartstikke dom van de supporters, maar deze wedstrijd had niet zo ontspoort hoeven worden. Een wedstrijd zo leiden helpt in ieder geval niet mee.

Sparta drukt met tien man

Na een afkoelpauze van een kwartier mocht Barkas een vrije trap nemen en de tien minuten daarna zagen de supporters het gif van de Spartanen. De ploeg van Silberbauer werd met de rug tegen de muur gezet en Sparta zette constant druk op de helft van Utrecht. Het leek alsof Utrecht een mannetje minder had en peerde alle ballen naar voren. Dit opportunisme leverde helaas niets op, maar het publiek moedigde op correcte wijze de ploeg richting het doel.

0-1 mentale klap

Naderhand nam Utrecht het initiatief over en speelde het rustig heen en weer om ruimte te creëren. Dit leek lang goed te gaan, maar de eerste beste kans vloog er direct in. Invaller Jensen mocht vrij aanleggen en klopte Olij. Deze goal werd een grote klap, want Utrecht liep hierna gemakkelijk uit naar 0-3. Sparta probeerde het in ieder geval wel, maar het was tevergeefs. De irritatie werd er niet minder om, want de scheidsrechter bleef zijn huidige niveau aanhouden. Inconsequent fluiten is zijn specialiteit. Strooide op een gegeven moment met gele kaarten aan Spartanen. Utrecht mocht overtredingen maken aan de rand van de zestien en kwamen hier met een standje vanaf. Een absolute baggerpot van Kooij. Zonde, maar kop omhoog. Het was niet dramatisch voetbal wat Sparta liet zien, dus op naar Oost aankomende zondag!