20 jaar geleden won Sparta voor het laatst in de eredivisie van Sittard. Deze woensdag pakte onze club dar eindelijk weer een driepunter, na een 0-1 overwinning. Het duel was matig, maar de Spartaanse winst was volkomen verdiend. Onze club stijgt naar plek 8, heeft 21 punten uit 16 wedstrijden en het gat met de nummer 16 is inmiddels 11 punten. Kortom, Sparta deed geweldig zaken in deze doordeweekse wedstrijd.

Zoals in de voorbeschouwing al te lezen viel stond Beugelsdijk in Sittard opnieuw in de basis, omdat Vriends nog niet inzetbaar is. Nadat Burger tegen Feyenoord nog kon rekenen op een basisplek, stond nu Mijnans weer in de basis. Zonder nou echt uit te blinken, maakte Mijnans wel duidelijk dat hij in de basis thuishoort. Bijna alle creativiteit in de eerste helft moest van hem komen. Niet dat hij nou zo geweldig speelde, maar in het lange halen snel thuis voetbal van de eerste helft was het soms heerlijk om Mijnans een bal onder controle te zien krijgen. In het eerste half uur gebeurde nauwelijks iets wat het vermelden waard was. Vele ballen vlogen de lucht in. De spelers leken wel met angst en beven naar het veld te kijken, dat er verschrikkelijk uit zag, met aan één zijde over de hele lengte van het veld zelfs een soort van mini loopgraaf.

Na een half uur kreeg Sparta controle op de wedstrijd en direct werd duidelijk dat onze club de betere spelers had. Fortuna had natuurlijk 13 punten uit 5 wedstrijden gehaald. Ontzettend knap, maar het blijft voetballend toch een zeer beperkt elftal. Toen Sparta een klein beetje voetbal in het elftal kreeg onstonden er direct kansen. In de 36e minuut hadden Engels en Duarte doelpogingen. Een minuut later bracht Mijnans de bal voor, na een kopduel van Duarte belandde de bal voor de voeten van Thy, die met links op de Fortunese doelman schoot. In blessuretijd had Auassar nog een heerlijke balletje op Duarte die uitstekend inschoot, maar keeper Van Osch wist de inzet prima te redden.

In tweede helft bleef Sparta de betere ploeg. Niet dat het goed was. Maar onze club was wel de betere ploeg op het veld en dit leidde in de 57e minuut tot de terechte 0-1 voorsprong uit een heerlijke aanval. Duarte gaf de bal op Engels, die in alle rust het overzicht behield en Lennart Thy vond. Thy schoot zijn 9e competitietreffer van het seizoen binnen. In de 65e minuut was Fortuna dichtbij de gelijkmaker. Okoye kreeg nog een hand achter de bal, die wat vertraagde, waardoor Abels de bal vlak voor de doellijn kon wegrammen. In de 70e minuut had Gravenberch op kracht een uitstekende actie, maar zoals zo vaak had hij bij de afronding toch net iets teveel tijd nodig. Ook die andere invaller, Reda Kharchouch, was nog dichtbij de 0-2, maar zijn schot ging naast in de 92e minuut had Gravenberch de bal moeten afleggen, dan was de 0-2 waarschijnlijk ook gevallen, maar helaas ging de spits voor eigen succes. Wellicht begrijpelijk, maar toch ook onprofessioneel, want zo bleef Fortuna tot in de laatste minuut in de wedstrijd. De vrije trap die Fortuna diep in blessuretijd kreeg werd echter prima gepakt door Okoye.

Het was een draak van een wedstrijd, maar Sparta gaf nauwelijks iets weg en kreeg een aantal 100 % kansen en pakte daarom volkomen terecht de drie punten. En zo won Sparta voor het eerst sinds 1973 drie uitwedstrijden op rij. Maar veel belangrijker. Sparta bewees opnieuw een stuk verder te zijn dan veel ploegen uit het rechterrijtje en heeft een comfortabele voorsprong op plek nummer 16 en dat is heerlijk met de wetenschap dat zaterdag PSV naar Het Kasteel komt. We zijn er nog niet. En misschien gaan later dit jaar echt nog omhoog kijken. Maar op dit moment leef je als Sparta supporter opeens toch in een ontspannen voetbalwereld.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Maduka Okoye, Dirk Abels Tommie Beugelsdijk, Michael Heylen, Mica Pinto (69. Aaron Meijers), Adil Auassar, Sven Mijnans (66. Wouter Burger), Abdou Harroui, Deroy Duarte, Lennart Thy (87. Reda Kharchouch), Mario Engels (69. Danzell Gravenberch)