Zondag 03 December 2017 - 21:01

Wedstrijdverslag PSV - Sparta

Minst scorende team van de eredivisie

Stijn Spierings zijn herstel duurt wat langer duurt dan gepland; hij is nog steeds geblesseerd. Spierings zat dus op de tribune en opvallend was dat Van Moorsel –na 2 optredens in Jong Sparta- weer eens op de bank zat bij het eerste. De aanvallende middenvelder mag in de winterstop weg, mede omdat hij continue geblesseerd is, maar misschien moet het duo Pastoor / Beenhakker dit toch nog eens heroverwegen. Van Moorsel is namelijk een jongen die –mits fit- wel een goal kan maken. En dat is bij dit Sparta geen overbodige luxe. Met 11 doelpunten in 15 wedstrijden zijn we inmiddels de minst scorende ploeg van de Nederlandse eredivisie.

Realistische tactiek

Ook tegen PSV kwam Sparta niet tot scoren, al had Sparta in de eerste helft best een aantal mogelijkheden. Sparta begon tegen de koploper met dezelfde 11 spelers als tegen FC Utrecht. Toch was de speelstijl iets anders. Waar Mühren tegen Utrecht grotendeels als aanvaller functioneerde, had Pastoor nu gekozen voor een 4-5-1 opstelling, waarbij Mühren, Duarte en Goodwin veel verdedigend werk moesten opknappen. Als PSV in de aanval was trok Sparta een muur zo’n 25 meter van de achterlijn. Nick Proschwitz was op dat soort momenten de eenzame aanvaller voorin. Als onze club de kans kreeg, dan sloten er steeds, drie, vier man aan om de spits te ondersteunen. Het was een realistische tactiek die uitstekend werkte. Duarte, Goodwin, Mühren en enkele malen ook Sanusi doken in de eerste helft met enige regelmaat op, op de helft van PSV.

Goede eerste helft

In het eerste kwartier had Sparta nog niet heel veel te vertellen. Kortsmit moest in deze fase twee keer in actie komen en dat deed hij uitstekend. Maar na het eerste kwartier kwam de wedstrijd goed ‘los’. Sparta kwam er enkele malen goed uit en omdat PSV na een aanval van Sparta ‘in de omschakeling’ gebruik wilde maken van de ruimte golfde het spel in deze fase heen en weer. Floranus was de eerste die een waarschuwingsschot afvuurde namens Sparta. En in de 25e minuut bereikte een heerlijk passje van Sanusi, de naar rechts weggetrokken Proschwitz, die strak voorgaf, maar net Mühren niet bereikte. Niet veel later kon Sparta er opnieuw uit komen. Er leek een kans te ontstaan, maar Proschwitz verspeelde de bal. Uit de counter kreeg PSV dan weer een kans. Locadia nam de bal net verkeerd aan, waardoor zijn inzet niet geweldig was en Kortsmit kon redden. Een minuut later greep rechtsback Holst (speelde sowieso een uitstekend wedstrijd) goed in, door Bergwijn het scoren te beletten.

De kansen van PSV waren groter dan de mogelijkheden die Sparta kreeg, toch kwam in de laatste 10 minuten van de eerste helft het meeste gevaar van Sparta. In de 36e minuut had Goodwin een uitstekend voorzet op Proschwitz. De Duitse spits probeerde de bal vanaf 14 meter binnen te koppen. Aannemen en proberen af te maken was wellicht de betere optie geweest. Niet veel later schoot Mühren vanaf een meter of 20 huizenhoog over en vlak voor rust was Proschwitz zowaar echt dicht bij de 0-1, maar Zoet greep goed in waardoor onze spits de bal net niet over de Eindhovense goalie heen kon liften.

Proschwitz nadrukkelijk aanwezig

Proschwitz was dus nadrukkelijk aanwezig in de eerste helft en betrokken bij iedere (bijna) mogelijkheid die Sparta kreeg. Zijn handelingssnelheid is nog wat traag, maar doordat hij zich goed positioneerde was hij toch vaak goed aanspeelbaar. Hij werkte hard en om de spits heen ontstond veel beweging, waarbij met name opviel hoe Duarte opnieuw uitgroeide tot één van de beste Spartanen op het veld. Proschwitz viel in de tweede helft zeer ver terug, maar na zijn goal tegen Utrecht en een goede eerste helft tegen PSV lijkt hij voorlopig wel een basisplaats te hebben afgedwongen.

Goed begin tweede helft

In de eerste drie minuten van de tweede helft leek Sparta op dezelfde voet verder te gaan als in de eerste helft. Te vaak dit seizoen komt Sparta na de thee slap uit de startblokken, maar daar was in Eindhoven geen sprake van. Direct werd de helft van PSV opgezocht. En in de 47e minuut wist Floranus van net buiten de zestien een lekker schot af te vuren, dat naast het doel van Zoet verdween.

De Jong, Fischer, Mulder: 1-0

Helaas was het schot van Floranus het laatste wapenfeit van onze club. Sparta bleek in de rest van de wedstrijd niet meer bij machte om het PSV echt lastig te maken. Dat is natuurlijk geen schande, maar dan moet je wat geluk hebben dat je achterin de 0 kan houden. Dit geluk had Sparta niet. Luuk de Jong maakte een goal, die eigenlijk afgefloten had moeten worden, omdat De Jong een overtreding op Fischer maakte. Niemand had gek opgekeken als De Jong teruggefloten was, zeker niet omdat scheidsrechter Siemen Mulder de hele wedstrijd al pietluttig voor vrijwel iedere overtreding floot. Maar helaas, precies op dit cruciale moment besloot Mulder dat hij wat ruimhartiger moest zijn.

Het is misschien wel het leek van een 'kleinere club' in het stadion van een topclub als PSV, in combinatie met een beperkte scheidsrechter. En dan is voorkomen beter dan genezen en Sander Fischer had dit doelpunt eenvoudig kunnen voorkomen. Met al zijn ervaring had Fischer zich nooit mogen laten afleiden door De Jong, hij had gewoon vol het duel om de bal aan kunnen gaan. Dan was de goal nooit ontstaan. Dat gebeurde niet en dus was de 1-0 een feit.

Over en sluiten

Vanaf dat moment was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Sparta kreeg geen kans meer, terwijl Kortsmit nog moest ingrijpen bij kopballen van Perreiro en Van Ginkel. 20 minuten voor tijd leek Van Ginkel de genadeklap uit te delen, maar zijn bekeken schot belandde op de lat.

Ondertussen had de goed spelende Dougall geblesseerd het veld verlaten en kreeg Mark Veenhoven daardoor speelminuten. Brogno en Ache vielen beiden ook nog in, maar deden dit zeer matig, al was het ook moeilijk invallen in een team dat geen vuist meer kon maken. Toch kan vooral Brongo zichzelf een verwijt maken. De Belg viel op door het nemen van 2 wel zeer slechte corners. Dit soort dode spelmomenten leken de enige weg voor Sparta om nog een punt uit het vuur te slepen. Om dat dan maar te verknallen door corners te nemen waar ze zich in de vierde klasse nog diep voor zouden schamen kan natuurlijk niet.

Zorgen

Fischer had wat steviger in moeten grijpen bij de 1-0, en Brogno zijn corners waren waardeloos, maar verder deed Sparta het niet slecht. PSV is ten slotte de onbedreigde koploper, won al 10 wedstrijden op rij en heeft veel beter spelersmateriaal. Sparta kon in het Philips Stadion 50 minuten goed meedoen en had met een beetje geluk een punt uit het vuur kunnen slepen. Dan mag je als ploeg best tevreden zijn over het optreden in Eindhoven.

Maar de Spartaanse zorgen zijn er niet minder om, want de ploeg kan natuurlijk niet tevreden zijn over het verloop van het seizoen tot nu toe. De concurrentie onderin presteerde prima dit weekend. Hierdoor is onze club afgezakt naar de 16e plek. En dat is ook niet zo gek, want hoewel we aardig meededen tegen PSV hebben we veel te weinig punten gepakt in de wedstrijden tegen VVV, NAC, Excelsior, ADO, Willem II en Roda. Met slechts 11 behaalde punten in 14 wedstrijden is het logisch dat je ‘onder de streep’ staat. Voor de winterstop resteren nog vier pittige wedstrijden (Vitesse-thuis, Heracles-uit, Feyenoord-thuis en Groningen-uit). Leuk meedoen is dan niet meer voldoende en een proces is weer prima om te doorlopen op een trainingskamp. Onze club zal in de komende vier wedstrijden simpelweg keiharde punten moeten gaan pakken, om zo de plekken 13, 14, 15 niet helemaal uit het oog te verliezen.Share |
comments powered by Disqus