Zaterdag 27 Januari 2018 - 12:24

Wedstrijd dichter bij het einde

Sparta speelde best een aardige wedstrijd tegen SC Heerenveen. Leonard Nienhuis keepte een goede pot, ondanks de winnende goal van Denzel Dumfries (2-1). Maar wat koop je ervoor? Beter gaat Sparta in het vervolg de punten stelen. Als het moet met verse aanwinst Miquel Nelom.

Hoe begin je een wedstrijdverslag, de ochtend na de zoveelste nederlaag van je favoriete club? De statistieken zijn bedroevend. Acht keer op rij niet gewonnen, 11 puntjes, 16 goals gemaakt, de 18 e plaats. Je zou een katerig verslag vol frustratie verwachten, maar dat komt er niet. Uw verslaggever van dienst die gisteravond de wedstrijd vanachter een tv-scherm in het landelijke Berkel en Rodenrijs bekeek is eerder berustend. Je kon dit spel en resultaat immers verwachten. Een mede-Spartaan won simpel enkele tientallen euro’s door op een overwinning van Heerenveen te gokken. Maakte de avond nog een klein beetje goed.

Het begin van de wedstrijd in het verre Noorden was voor SC Heerenveen, toch even voor Sparta, maar toen uiteindelijk weer voor Heerenveen. Lees voorgaande zin nog eens, en u heeft eigenlijk het hele beeld van de wedstrijd gevangen. De pompeblêden schoten naar voren en kregen door niet ingrijpen van Fischer en het niet onderscheppen van Floranus een levensgrote kans. Reza Ghoochannejhad schoot gehaast tegen de uitstekend uitkomende Nienhuis op. Kans verkeken.

Niet veel later in de tegenaanval kreeg Sparta een hoekschop. En die vormen onder Dick Advocaat een veel groter gevaar dan onder ex-trainer Alex Pastoor. God zij gezegend. Fredje Friday (speelde deze vrijdag –sorry, ik moest hem maken- goed) kreeg de bal half op zijn schouder. Vervolgens was het de mee oprukkende Duitse Luftabwehr Jeffrey Chabot die inkopte. Zijn eerste goal voor Sparta. Overigens speelde onze Germaanse strijder een puike pot. Maar wat koop je ervoor?

Lang genieten van een voorsprong is niet aan ons Spartanen besteed. De organisaaaasie was weg bij een tegenstoot. Te veel man voor de bal. Holst, Floranus en Chabot, die allen ook nog eens in sukkeldrafje achter de feiten terugliepen. Sanusi (zelf ook voor de bal) en Fischer hadden het coachend moeten oplossen en hun medespelers niet te ver naar voren moeten laten gaan. Je kunt veel over Breuers voetbalcapaciteiten zeggen, maar die had deze spelsituatie coachend beter aangepakt. Het werd 1-1, want Ghoochannejhad liet geen tweede keer zo’n kans liggen.

Toch was Sparta na de gelijkmaker niet van slag en had het in die periode (het 1 e kwartier) veel in te brengen. Maar de twee nieuwe spelers van Advocaat die speelden, Soufyan Ahannach en Fred Friday, maken in dit kwaliteitsarme elftal nog niet het verschil. Te vergelijken op deze zaterdagochtend met de nieuwe lay-out van NRC Handelsblad. Een paar andere balkjes, plekjes en kleurtjes veranderen niet drastisch de inhoud van de krant. Slecht blijft slecht. Je hebt zo’n krant meestal vanwege de gewoonte. Je kunt hem ook opzeggen, maar ja je bent nu eenmaal trouw lezer.

Of trouwe supporters, zoals wij, die zagen dat de Friezen gedurende de wedstrijd het initiatief naar zich toe trokken. Maar volgens de tv-commentator van FOX was Sparta zeker niet ongevaarlijk. Als dan ook nog Mario Been in de rust clichés uitbraakt, dat je als Sparta zijnde eerst de organisatie moet hebben staan, hoop je toch dat we een puntje uit het Noorden kunnen meenemen. Die Ringelberg-bussen in. Niet dus. Na rust kreeg eerst Goodwin (die speelde voor Alhaft) een terechte gele kaart. Een sollicitatie naar een wisselbeurt. Onze Aussie speelde niet zijn beste wedstrijd.

Twee minuten later lag de bal erin. Wie anders dan oud-Spartaan Denzel Dumfries mocht juichend over het veld lopen. Hij rukte op, al penetrerend, de zestienmeter in, liet niet met zijn kloten spelen, en maakte het karwei met een schot in de korte hoek via het been van de keeper af. Foutje van Nienhuis, die overigens lekker in de wedstrijd zat. Maar wat koop je ervoor?

Wissel en Advocaat-aanwinst Dabney Dos Santos kon er niets tegenover stellen. Kreeg ie een kans, schoot ie over. Friday kreeg nog een kans, maar schoot naast. Ook Ache -voor Brogno in het veld gekomen- kon geen potten breken. En met het laatste schot van aanvoerder Sanusi kreeg onze club niet het geluk, dat we bijvoorbeeld in het kampioensjaar in de Jupiler League wel vaak hadden. Dick Advocaat liet na afloop weten dat Sparta geen controle over de wedstrijd kon krijgen. Nee, maar wat koop je ervoor?

Supporters- zeker diegenen die na de wedstrijd drie uur terug naar huis moesten rijden- mijmerden over hoe het nu verder moet. De getrokken conclusies stemmen somber. Iedereen ziet wel dat het spel beter is dan onder de laatste wedstrijden van Alex Pastoor. Maar wat koop je ervoor? Punten hebben we nodig. Keiharde punten. Als het er geen drie zijn, dan minstens die ene. Verdomme. We naderen het einde van de competitie langzaam maar zeker. Natuurlijk zijn we nog niet gedegradeerd. We staan slechts 1 puntje achter op Roda JC, dat morgen thuis tegen Excelsior speelt. Altijd lastig, al zullen die uit Kralingen wel weer verzaken. Maar dan nog. Rood-witte hoop houdt ons op de been. Wat moeten we anders? De moed laten zakken? Opgeven? Cynisch de potjes uitzitten? Berusten? Het is verdomde verleidelijk. Zeker na een kater. Het is ook bijna hoe dit verslag begon. Maar het is niet de oplossing. We zoeken naar de lichtpuntjes.

Al koop je er geen donder voor.Share |
comments powered by Disqus