Donderdag 06 April 2017 - 23:41

Vooruitblik Sparta - Excelsior

Sparta-Excelsior, vrijdag 7 april, aanvang 20:00 uur. Allard Lindhout fluit. Langkamp en Kleinjan vlaggen. Vierde official is het heerschap Martens. De wedstrijd is volledig uitverkocht. Uiteraard aan Sparta zijde, maar ook aan de Kralingse zijde zullen we een vol uitvak zien. Excelsior supporters konden namelijk voor slechts 10 euro een ticket kopen voor uitvak + busreis en hoewel we Excelsior-supporters niet kennen als al te reislustige types, heeft deze actie dus effect gehad. Zo krijgt deze derby in ieder geval de ambiance die hij verdient.


Spannend onderin

Onze club speelt in 7 dagen 3 wedstrijden. Net als Excelsior overigens. En de eerste twee wedstrijden in deze serie gingen verloren. Gaat onze club de boel recht zetten in de derby tegen de mannen uit het oosten van Rotterdam? Het is wel nodig, want waar Sparta (net als Excelsior en NEC) in de afgelopen 2 wedstrijden 0 punten pakte, daar wisten Go Ahead, Roda en ADO in deze 2 wedstrijden wel punten te pakken. Het ‘lekkere gat’ met plek 16 is daardoor verdwenen en het is inmiddels bizar spannend onderin. Sparta heeft 28 punten, net als NEC en ADO, maar onze club heeft een iets beter doelsaldo en staat daardoor nog op plek 13. Het verschil tussen nummer 16 (Roda) en Sparta is echter nog maar 2 punten. Excelsior staat 17e met 3 punten minder dan onze club. Nummer laatst Go Ahead staat op 5 punten achterstand van Sparta.


Excelsior ziet derby (weer) als de kans om er bovenop te komen

Sparta zal nog 5 tot 7 punten moeten halen om boven de beruchte streep te eindigen. Behalen 'we' die punten op de juiste momenten, dan kan je aan je directe concurrenten een dreun uitdelen. Bijvoorbeeld deze vrijdag tegen Excelsior. Die club is gestaag aan het dalen op de ranglijst en heeft ook nog eens flink wat personele problemen de komende weken. De Kralingse zorgen rijzen dus de welbekende pan uit en een nederlaag tegen Sparta zou deze zorgen alleen maar fors groter maken.

Maar leer ons Excelsior kennen: juist op de moeilijkste momenten vinden ze het altijd wel weer lekker om zich Sparta 'op te richten'. De ferme jongens, stoere knapen die maar wat graag flirten met hun grote broer uit Rotterdam-Zuid weten zich bijna altijd weer optimaal voor te bereiden op een wedstrijd tegen Sparta. Denk alleen maar eens terug aan Excelsior-Sparta van dit seizoen. Sparta zat in een prima fase. Excelsior had al 7 (!) wedstrijden op rij verloren. Sparta was dus torenhoog favoriet op Woudestein, maar Excelsior steeg boven zichzelf uit en daar hadden de Kralingers weer drie punten te pakken. De 3-2 nederlaag op Woudestein zette direct een vrije val in van Sparta, terwijl Excelsior langzaam op krabbelde.

Inmiddels zit Excelsior weer in een mindere fase en dus wordt de derby door de mannen uit Rotterdam-Oost opnieuw gezien als een ideale kans om er bovenop te komen. Tijd om dat soort gezeik eens te voorkomen. Winnen, een gat slaan van 6 punten naar Excelsior en een grote stap nemen op weg naar directe handhaving!


Historie

Sparta - Excelsior werd in de Eredivisie 14 keer gespeeld. De ergernis was de laatste jaren vaak groot, maar toch doen we het historisch goed tegen Excelsior, zeker in de eredivisie. Sparta won 9 keer. Excelsior 3 keer. 2 keer viel er een gelijkspel te noteren. De laatste ontmoeting in de Eredivisie op Het Kasteel was op 10 februari 2008 en ging met 0-1 verloren. ‘Mr Excelsior’ Leen van Steensel (nu assistent bij onze club), scoorde toen het enige doelpunt. Dat was een ergernisopwekkende pot. De laatste keer dat Sparta-Excelsior op het Kasteel werd gespeeld was in 2013 in de pilssssssleague. Sparta kwam op voorsprong door een goal van Voskamp, maar Lars Veldwijk scoorde 5 minuten de 1-1 en daar bleef het ook bij. Ook ergernisopwekkend. De statistieken zijn historisch gezien eigenlijk gewoon goed, maar de laatste jaren is het te vaak zwaar klote tegen Excelsior. We herhalen het dus nog maar eens: tijd om de zeer belangrijke pot van deze vrijdag winnend af te sluiten!


Video’s


Sparta

Breedijk is inmiddels weer inzetbaar, maar zal zijn minuten voorlopig alleen nog maar maken in Jong Sparta. Sparta mist wel nog steeds Vriends en Bergkamp. Mendes is licht geblesseerd geraakt in Heerenveen. Sowieso zal hij niet in de basis starten, maar waarschijnlijk zit hij helemaal niet bij de selectie.

Nog vervelender: onze club mist ook Rick van Drongelen. Hij ontving tegen Heerenveen zijn vijfde gele kaart en is dus geschorst. Naar verwachting zal Rick Ketting spelen op de plek van Van Drongelen. Ketting zal dan Van Duinen moeten uitschakelen. Opvallend genoeg zou Ketting hiermee zijn debuut in de eredivisie maken. Wel speelde hij dit seizoen al tegen PSV voor de beker een prima wedstrijd, waarin Luuk de Jong aan de Ketting lag. Wie een nog flauwere woordspeling heeft, kan hem natuurlijk bij de reacties achter laten.

Pogba had aan het begin van de week last van een enkelblessure. Niets ernstigs, maar ook met hem werd geen risico genomen en hij zat tegen Heerenveen dus niet bij de selectie. Maar Pogba is weer fit en zal op de bank beginnen.

Breuer, Sanusi, Van Moorsel, Cabral en Brogno zijn de mannen die dinsdag rust kregen en dus fris en fruitig aan de start zullen verschijnen. Breuer speelt tegen één van zijn voormalige clubs en natuurlijk heeft ook Alex Pastoor een verleden bij Excelsior.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Ketting, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Van Moorsel, Cabral, Pusic, Brogno


Excelsior

Excelsior heeft flink wat personele problemen. De club uit Kralingen mist Drost al een tijdje, maar deze week kwamen daar Luigi Bruins en Hicham Faik als blessuregevallen bij. Bruins is waarschijnlijk heel april niet inzetbaar, dankzij een opgelopen hamstringblessure opgelopen. Faik zal pas mee kunnen doen tijdens (eventuele) play-offs vanwege een binnenbandblessure aan zijn knie. Logische vervanger op het middenveld zou Kevin Vermeulen zijn, maar hij is tegen Sparta geschorst.

De Kralingers kennen dus vooral zorgen op het middenveld en de vraag is:wie gaat ex-Spartaan Mitchel van der Graag daar opstellen? Fortes speelt in ieder geval. Daarmee zijn 9 spelers van Excelsior wel duidelijk. Maar wie wordt de 10e en 11e? De weer fitte Hadouir zou in de basis kunnen spelen, Hasselbaink voorin is een optie en ook Pantic en Fredy heeft Van der Gaag nog achter de hand. We gaan het zien. In de basis zien we ook ex-Spartaan Warner Hahn.

Vermoedelijke opstelling Excelsior: Hahn, De Wijs, Mattheij, Karami, Massop, Fortes, Koolwijk, Ribeiro, Hadouir, Van Duinen, ElbersShare |
comments powered by Disqus