Zaterdag 15 April 2017 - 10:01

Vooruitblik Roda JC - Sparta

Roda – Sparta is niet het cruciale duel van het seizoen. Maar het is wel een ongelooflijk belangrijke pot. De ploeg die wint zet een geweldige stap op weg naar directe handhaving. Het is dan ook een kraker onderin de eredivisie waar alle fans van beide clubs in grote spanning naar toeleven. Spartanen op het uitvak: laat je horen en steun de ploeg!


Sparta - Roda JC, zaterdag 15 april 2017. Aanvang 18:30 uur. Serdar Gözübüyük is de scheidsrechter van dienst. Van Dongen en Van Zuilen vlaggen. Vierde official is het heerschap Gerrets.

Er gaan ruim 500 Spartanen mee naar Kerkrade, mede omdat de prijs voor de buscombi erg aantrekkelijk is. Je kan nog kaarten kopen via www.spartakaartje.nl . Dus twijfel je nog, niet doen, koop last-minute nog een kaart en steun Sparta in Kerkrade! De bussen vertrekken om 15:00 uur. Je kan je kaartje omwisselen in het supportershome tussen 13:00 en 14:45 uur.

Ook aan Roda zijde zal er volop steun zijn. Bij Roda krijgt iedereen die een kaart aanschaft, een extra kaart gratis. Zo hoopt Roda het stadion vol te krijgen en met de steun van het publiek Sparta te verslaan. De ambiance zal dus van beide zijden goed zijn.


Angst

Pastoor zegt in het video-interview hieronder: “Wat je wel om je heen merkt is dat er wel heel veel spanning is en angst naar aanleiding van de uitslag van vorige week. Ik kreeg het idee dat wel al dood en begraven waren, maar we staan nog altijd gelijk met Excelsior”.

Natuurlijk kunnen we nog best boven Excelsior eindigen. Maar waar Pastoor ongelijk in heeft: het ging niet over de uitslag: verliezen kan. Het ging om de manier waarop. Als je een strijdend Sparta ziet en verliest, dan raas je even een dag uit, is het flink balen, maar ga je met goede moed door. Zie je een Sparta dat een derby speelt, thuis op Het Kasteel, tegen een directe concurrent en –buiten 10 aardige minuten om- helemaal niets presteert en op alle fronten wordt afgetroefd, dan komt de angst, want: hoe kan dit in vredesnaam? De 3-2 was nog een schamele aftekening van de krachtsverhoudingen. Excelsior was op en top gemotiveerd. De Sparta spelers leken niet te beseffen dat ieder punt van groot belang is. En dat in zo’n ‘sleutelduel’. Dan gaan media en supporters zich afvragen: is Sparta wel klaar voor de laatste 4 wedstrijden?


Tijd voor de technische staf om ‘op te staan’

We zijn ook nog zeker niet dood en begraven. Vandaag krijgt de Spartaanse ploeg de kans om te bewijzen nog springlevend te zijn. Alleen voor ons als supporters stond de wedstrijd tegen Excelsior niet op zich. Op onbegrijpelijke momenten laat Sparta het compleet liggen. Heerenveen bijvoorbeeld is echt hopeloos uit vorm. Als de technische staf besluit met een half elftal te spelen (en ook bij het wisselen niet de sterkst mogelijke spelers inbrengt) dan geef je die wedstrijd al bijna weg. Natuurlijk, Pastoor had er een verhaal bij, deels een sterk verhaal (Breuer), maar deels ook een zwak verhaal (Brogno en/of Goodwin hebben bijvoorbeeld zo weinig gespeeld, die hadden toch wel een potje in Heerenveen kunnen ballen?). Maar als dit verhaal van Pastoor vervolgens tegen Excelsior leidt tot een apathisch Sparta dat conditioneel zwak oogde, dan is er iets goed mis gegaan.

Ook bij Vitesse-uit was het onbegrijpelijk hoe Sparta zich presenteerde. In Arnhem kan je verliezen, maar de manier waarop…onbegrijpelijk. Door de 8 tegendoelpunten die we kregen in Arnhem en Heerenveen is bovendien het voordeel van het prima doelsaldo voor een deel verdampt. Niet alleen zonde, maar je vraagt je ook weleens af: beseffen de spelers wel dat 1 doelpuntje meer of minder het verschil kan betekenen tussen plek 15 en 16, tussen eredivisie en pilssssleague?

Als het voetballend even niet gaat, wordt de ‘over mijn lijk’ mentaliteit te vaak gemist. Hopelijk heeft de technische staf de ploeg mentaal en fysiek weer op de rit. Want als Sparta fysiek en mentaal in orde is, dan zal onze club -in combinatie met de voetballende kwaliteiten- boven de beruchte streep eindigen.


Mogelijkheden tegen Roda

Het zal moeilijk worden vandaag in Kerkrade. Misschien moet je achteraf wel tevreden zijn met een punt. Maar als je wint.....dan zal Roda onder ons eindigen in de eindstand. Dat kan bijna niet anders. Gezien het programma van Sparta en Roda, het feit dat Sparta dan 4 punten voorsprong heeft op Roda en ook nog eens een veel beter doelsaldo heeft ....bij winst vandaag hou je zo goed als zeker Go Ahead en Roda onder je en zet je een megastap naar lijfsbehoud.

Zover is het nog lang niet, maar dat Sparta het wel kan, is ook bewezen in de laatste maanden. De strijdlust uit tegen NEC, het bezielende verdedigen tegen Feyenoord en het prima voetbal tegen Heracles liggen ons nog vers in het geheugen. Wat was dat genieten! Als Sparta dat nog 4 wedstrijden kan brengen gaan we het redden, want de concurrentie is natuurlijk ook niet geweldig. Er liggen tegen Roda -en ook thuis tegen Twente, ADO en uit tegen Go Ahead- zeker kansen als de spelers zich weer weten 'op te richten'.

En natuurlijk, zelfs als je verliest van Roda kan je nog met kunst- en vliegwerk 15e worden, ook gezien het programma van de concurrentie. Maar we spelen wel voor de tweede keer op rij tegen de nummer 17 van de eredivisie. Je mag dan eigenlijk niet twee keer op rij verliezen. En je kan ook niet blijven rekenen en blijven praten over ‘het proces’ of over ‘elke dag beter proberen te worden’. Er komt een moment dat je punten moet gaan pakken.


Roda wil grote stap zetten tegen Sparta

Roda is zeer wisselvallig en speelt volgens de kenners het saaiste voetbal van Nederland. Dat zal allemaal wel, maar Roda zou weleens net op tijd de weg naar boven gevonden kunnen hebben. Uit de laatste 2 wedstrijden (tegen PEC en AZ) pakte Roda 4 punten, uit de laatste 5 wedstrijden pakte Roda 7 punten. Er zaten 2 kansloze nederlagen bij tegen ADO en Twente, maar er werd keurig gewonnen van Groningen en PEC (al was de overwinning tegen PEC onverdiend en had Roda in die wedstrijd het nodige geluk). Het punt dat Roda afgelopen week in Alkmaar pakte was dan weer niet onverdiend.

Roda moet nog uit naar Utrecht en Vitesse en speelt nog thuis tegen Sparta en Willem II. Dat is een programma dat mogelijkheden biedt voor de club uit Kerkrade. Zeker als Roda wint van Sparta, dan ligt de weg open naar behoud van een plek in de eredivisie. Yannis Anastasiou meldt dan ook niet voor niets: “Bij winst op Sparta zetten we een heel goede stap richting rechtstreekse handhaving".

Verliest Roda vandaag, dan is het overgebleven programma voor Roda opeens erg lastig.


Historie

We kennen Roda -Sparta vooral van de nacompetitie-wedstrijd, waarin Sparta niet promoveerde en Roda in de eredivisie bleef. En deze teleurstellende pot staat niet op zichzelf. Historisch gezien doen we het altijd erg slecht in Kerkrade. Van de 35 eredivisieduels die tussen Roda en Sparta in Kerkrade gespeeld werden won Sparta er slechts 5. 18 keer won Roda. 12 keer eindigde wedstrijd in een gelijkspel. Ook thuis dit seizoen werd het gelijk. Na een zeer slechte wedstrijd van Sparta kant, eindigde de wedstrijd na een 0-2 achterstand alsnog in 2-2. En daarmee kwamen 'we' goed weg.


Video's


Roda JC

Bij Roda JC is keeper Benjamin van Leer een van de meest opvallende spelers. Hij zou in de belangstelling staan van diverse subtopclubs uit België en Nederland. Routinier Ard van Peppen is één van de weinige Nederlandse spelers die bij Roda vrijwel altijd in de basis staan. En als Spartanen kennen we natuurlijk de trainer en ex-Sparta spits Yannis Anastasiou nog. Ook Nathan Rutjes staat onder contract bij Roda, al speelt hij nauwelijks meer.

Vermoedelijke opstelling Roda: Van Leer, Milec, Van Hufte, Kum, Van Peppen, Paulissen, Ajagun, Schahin, Van Velzen, Ananou, El Makrini.


Sparta

Bergkamp zal het hele seizoen niet meer kunnen spelen. Breedijk zal zijn minuten voorlopig alleen nog maar maken in Jong Sparta. Sparta mist verder nog steeds Vriends.

Van Drongelen keert terug van een schorsing en de jongeling kan uiteraard direct weer rekenen op een basisplaats. Pastoor lijkt niet al teveel te willen veranderen ten opzichte van de basisopstelling tegen Excelsior, maar naast de terugkeer van Van Drongelen is de kans groot ook Goodwin zal starten. Waarschijnlijk zal dit ten koste gaan van Brogno.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Van Moorsel, Cabral, Pusic, GoodwinShare |
comments powered by Disqus