Donderdag 10 Augustus 2017 - 12:07

Voorbeschouwing op de eerste wedstrijd van het seizoen

Zaterdag staat VVV – Sparta op het programma. Hier liggen kansen, zowel voor VVV als voor Sparta. Het is voor beide ploegen een uitgelezen mogelijkheid om de competitie uitstekend te starten en een tikkie uit te delen aan een mogelijke concurrent. Want de kenners zijn het over 1 ding eens: Sparta en VVV eindigen in het rechterrijtje. Dat denken wij van ITWM ook, maar je weet nooit: ook in Nederland kan ooit eens ‘een Leicester City’ opstaan…..eerst maar eens een mooi resultaat zien te behalen in Venlo.


Sparta – VVV, zaterdag 12 augustus, aanvang 18:30 uur. Jochem Kamphuis wordt deze wedstrijd bijgestaan door de assistenten Brondijk en Siebert. De 4e official is het heerschap Kooij.

Er zullen zo’n 350 Spartanen het uitvak bevolken. Steun de ploeg hartstochtelijk mede-Spartanen! Wil je nog met de auto, dan moet je snel zijn. Er zijn maar 175 autokaartjes te verkrijgen en die zijn op het moment van schrijven bijna allemaal op. Er zijn nog wel genoeg kaartjes voor de buscombi. Surf naar www.spartakaartje.nl om je kaartje te kopen.


Doorselecteren

Onze club heeft een redelijke voorbereiding achter de rug. Niet slecht, niet geweldig, redelijk. Maar dat zegt allemaal niets. Vanaf zaterdag moet het gebeuren. Spelers als Cabral, Van Drongelen, Dumfries, Calero Ruiz, Dijkstra, Pusic, Kieboom, Bergkamp, Klaasen, Pinteaux, Mendes en nog wat anderen zitten niet meer bij de selectie. Volas, Chabot, Bambock en Dobson moeten de versterkingen zijn.

Van Drongelen en Dumfries verlieten de club voor een mooi bedrag. Pusic bleek tot op heden onhaalbaar. Mendes stopte zelf, maar Sparta had hem graag willen behouden. Van deze 4 vindt het technisch hart het jammer dat ze er niet meer bij zijn. Voor de rest van de vertrokken spelers geldt het Pastoriaanse mantra van doorselecteren. En daar is zeker wat voor te zeggen, als de selectie er per saldo maar beter op wordt.

Het is op basis van de voorbereiding moeilijk in te schatten of Sparta ook sterker is geworden. Dobson is een begenadigd voetballer, maar kan hij het tempo en fysiek aan? Bambock is een beer van een vent, maar kan hij het voetballend aan? Chabot heet een talent te zijn, maar kan hij doorgroeien naar het niveau Van Drongelen? En de Sloveen Volas is groot en sterk, maar wordt hij ook de afmaker die Sparta zo nodig heeft? Vraagtekens genoeg. Er zijn ook feiten: zo heeft Sparta echt nog een linksback nodig.

Naast de nieuwe spelers die er gelijk moeten staan heeft Sparta met het oog op de toekomst ook keeper Craninx gehaald en stromen er diverse jeugdspelers door. Ragnar Ache kreeg vorig seizoen al speelminuten en zal (als invaller) dit seizoen vaker te zien zijn. Alhaft is eigenlijk al doorgebroken en kan rekenen op een basisplaats. Heeft het doorselecteren nut gehad en is dit Sparta beter dan vorig seizoen? We gaan het zien, om te beginnen in Venlo.


Statistieken bieden houvast voor VVV

VVV werd afgelopen jaar overtuigend kampioen van de pilsssssleague en maakt na vier jaar haar rentree in de eredivisie. En de doelstelling van de club is om erin te blijven. Dat zou zomaar eens kunnen, zelfs zonder nacompetitie, als we de statistieken erop naslaan. De laatste pilssssleague kampioen die meteen degradeerde was Volendam in 2009. Alle kampioenen daarna bleven erin en meestal door de nacompetitie play-offs te ontlopen. De statistieken bieden dan ook houvast voor VVV. De Venlonaren hebben daarnaast het kampioenselftal behoorlijk bij elkaar kunnen houden en nog een enkele nieuweling kunnen halen die ook wat zou moeten toevoegen aan het elftal. Kortom, VVV ziet zeker kansen dit seizoen, al is de realiteit ook dat VVV de op één na laagste begroting (na Excelsior) en zelfs het laagste spelersbudget heeft.

VVV is dan ook één van de ploegen die weleens bij de laatste drie zou kunnen eindigen, en in ieder geval is het één van de ploegen die Sparta onder zich moet proberen te houden.


Historie

Sparta en VVV speelde 17 eerder tegen elkaar in Venlo in competitieverband. VVV won er zes. Sparta vijf. De rest van de potjes eindigden in een gelijkspel. Er waren ook wat pilssssleague ontmoetingen, maar de laatste keer dat de clubs elkaar troffen in de eredivisie was in 2009. Sparta degradeerde dat jaar. De 5-0 nederlaag in dat jaar tegen VVV was illustratief voor het zeer slechte rood-witte seizoen.


VVV

VVV begint het seizoen met wat probleempjes. De selectie is nog niet helemaal rond. VVV zou nog wel een middenvelder en een aanvaller erbij willen hebben. Middenvelder Hans Mulder is op proef en VVV hoopt deze week de komst van Mink Peeters af te ronden. De negentienjarige aanvaller moet voor één seizoen worden gehuurd van Real Madrid. Als ze al komen, dan zijn Mulder en Peeters vermoedelijk zaterdag nog niet speelgerechtigd en zo wel, dan zullen ze zeker niet in de basis starten.

VVV-trainer Maurice Steijn kan daarnaast niet beschikken over Opoku. En de ooit nog door Sparta begeerde Danny Post is geschorst. Met name op het middenveld moet Steijn dan ook wat puzzelen. Steijn kan zijn vaste rechtsback Rutten naar het middenveld doorschuiven, ook het opstellen van Sarpei, Antonis of Labylle is een optie voor Steijn, maar al met al lijkt het middenveld niet het sterkste deel van dit VVV.

Voorin heeft Steijn wel veel goede opties. Thy en de talentvolle Vito van Crooij spelen zeker. Daarbij leken Seuntjes (topscorer van vorig seizoen) en Tissoudali in de voorbereiding te strijden om de derde 'aanvallende plek', al kunnen beiden ook vanaf het middenveld komen, wat Steijn ook regelmatig probeerde in de voorbereiding. Dat leek vaak goed te gaan, de vraag is nu of Steijn met allevier deze mannen in de basis durft te spelen tegen Sparta, wat VVV in de omschakeling wel wat zwakker zou maken. Achterin zien we oud-Spartaan Jerold Promes.

Vermoedelijke opstelling VVV: Unnerstall, Rutten, Promes, Röseler, Janssen, Antonis, Leemans, Tissoudali, Seuntjes, Thy, Van Crooij


Sparta

Ook bij Sparta is men nog op zoek naar versterking. Een linksback zal er in ieder geval nog komen. Daarvoor zijn Lima en Bramall nog steeds opties. Maar Pastoor kijkt ook nog naar serieuze versterking op andere posities. Met name centraal achterin en voor de spitspositie zou Pastoor een buitenkansje niet willen laten lopen. Sparta heeft natuurlijk wat geld in de achterzak zitten, dus er zullen ongetwijfeld nog 2 of 3 nieuwe spelers bijkomen voor 1 september.

Ondertussen staat wel de belangrijke pot tegen VVV voor de deur. Wie de voorbereiding heeft gevolgd zal zo 9 spelers in kunnen vullen, die zeker gaan spelen. Toch zijn er nog enkele vraagtekens.

Pastoor heeft afwisselend 5-3-2 en 4-3-3 gespeeld en het lijkt erop dat Sparta start in een 4-3-3 opstelling, waarin Volas het beste bediend kan worden. De jonge Alhaft mag starten en Dougall is weer (tijdelijk) terug op de linksback positie. Floranus op rechtsback. Het grootste vraagteken zitten hem –net als vorig seizoen- weer op de linksbuiten positie. Mag Brogno het proberen of komt de weer fitte Goodwin in aanmerking voor een basisplek? Op het middenveld moeten de nieuwelingen Dobson en Bambock het ‘uitvechten’. Dobson maakte in de voorbereiding indruk met zijn prachtige passen, terwijl met Bambock er een stevig blok op het middenveld komt te staan. In theorie zou Bambock ook centraal achterin kunnen spelen, maar daar lijkt de jonge Chabot de plek van Van Drongelen in te nemen.

Van Moorsel en Saksela zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Floranus, Breuer, Chabot, Dougall, Bambock, Sanusi, Spierings, Alhaft, Volas, BrognoShare |
comments powered by Disqus