Dinsdag 24 Januari 2017 - 10:54

Voorbeschouwing Volendam - Sparta (kwartfinale beker)

Volendam – Sparta, 24 januari 2017, aanvang 20:45 uur. Er zijn via www.spartakaartje.nl nog enkele kaarten te koop, maar niet veel meer. Sparta wordt gesteund door (bijna) 800 supporters op het uitvak, en traditioneel natuurlijk ook nog door wat supporters en sponsor-supporters op de hoofdtribune.


Leidinginfo en on-field review

Jochem Kamphuis is de scheidsrechter van dienst. Goossens en Bluemink vlaggen. Vierde official is het heerschap Bax. Videoscheidsrechter is Pol van Boekel. De videoscheidsrechter zit ditmaal niet in een busje, maar heeft een beeldscherm op het veld. Of zoals de KNVB dat in goed Nederlands noemt: “on-field review”.

Dit betekent dat het beeldscherm naast het veld staat en de scheidsrechter niet afhankelijk is van de communicatie met de video-scheidsrechter, maar dat hij zelf een bepaalde situatie nog eens kan bekijken op een beeldscherm naast het veld. De scheidsrechter zal in de praktijk alleen gebruik maken van een ‘on-field review’ als hij het ‘incident’ niet (of niet duidelijk) heeft waargenomen. Maar even kijken hoe dit uitpakt.


Subtopper Volendam presteert naar behoren

Volendam zal naar verwachting geen kampioen worden. De club moet MVV voor zich dulden. Het ietwat opgeleefde NAC hijgt in de nek van Volendam, maar vooral heeft VVV een straatlengte voorsprong. Maar liefst 8 punten is het verschil tussen de nummer 1 uit Venlo en de nummer 4 uit Volendam. Daarbij komt dat Volendam niet speelt alsof het de aanval op de nummer 1 positie heeft geopend. De eerste wedstrijd van 2017 eindigde in een gelijkspel tegen Almere. Afgelopen vrijdag werd het weliswaar 3-1 tegen het dit seizoen tegenvallende Eindhoven, maar Volendam leek pas wakker te zijn geworden na een klein uur voetballen. Al met al heeft Volendam toch wel weer een goed elftal, dat vaak leuk voetbal laat zien en de nacompetitie play-offs gaat halen. Daarin kan van alles gebeuren. Dat Volendam dit jaar weer eens promoveert valt dan ook zeker niet uit te sluiten.

Waar Volendam in de competitie naar behoren presteert, heeft de club in de beker gewoon mazzel met loten. Eerst MVV (Volendam van de Maastrichtenaren na strafschoppen), toen Almere (Volendam schakelde Almere uit in de verlenging) en in de achtste finales werden de amateurs van VVSB verslagen. En laten we eerlijk zijn: Sparta in eigen huis ontvangen is ook niet de moeilijkste loting die Volendam had kunnen krijgen in de kwartfinale. De Volendammers zullen niet snel meer zo’n grote kans krijgen om door te dringen tot de halve finale, dus we mogen een tot op het bot toe gemotiveerd Oranje-elftal verwachten.


Spartaans vertrouwen

Sparta speelde tegen AZ goed. Als we vandaag in Noord-Holland weer op die wijze voor de dag kunnen komen, dan moet het goed komen. Maar dat is nog geen appeltje-eitje. Onze club heeft het juist tegen tegenstanders van een gelijkwaardig of minder kaliber de laatste tijd moeilijk gehad. Laten we hopen dat hier in Volendam een einde aankomt.

Naast dat de wedstrijd tegen AZ vertrouwen geeft, is het ook zo dat Sparta tot nu toe in de beker subliem presteert. Tegen Dordrecht was de wedstrijd al snel beslist. PSV overtuigend verslaan zegt genoeg. En van Heracles-uit winnen is meer dan uitstekend. Dan lijkt Volendam-uit een gunstige loting voor de rood-witte cupfighter, maar we weten allemaal dat het verschil tussen de subtop van Jupiler League en de onderkant eredivisie niet geweldig groot is. De mannen van Alex Pastoor zullen dan ook vol aan de bak moeten. Kan onze club dezelfde concentratie opbrengen als tegen AZ-uit, dan moet het klasseverschil voldoende zijn om de halve finale te halen. Is er een klein beetje sprake van onderschatting, dan heb je kans dat een goede pilssssssleague subtopper als Volendam het Sparta erg lastig kan maken.


Veel Volendams fans lijken het te laten afweten

We mogen toch wel zeggen dat een kwartfinale thuis voor iedere Jupiler League club een zeer belangrijke wedstrijd is. Dat vindt ook het trouwste deel van de Volendam aanhang en k de spelers leven er naar toe. Speler Bert Steltenpool zegt over Volendam-Sparta: "Een van de belangrijkste wedstrijden die ik ooit gespeeld heb”. En trainer Molenaar vindt het een prachtige wedstrijd en vindt dat Volendam ‘een vol huis verdient’

Maar dat volle stadion lijkt Molenaar te kunnen vergeten. Aan Sparta-supporters zijn bijna 800 kaarten verkocht. En ondanks dat Volendam lagen prijzen hanteert, zijn er aan Volendam supporters nog maar 1.700 kaarten verkocht. 2.500 honderd in totaal dus, terwijl er 7200 mensen in het stadion kunnen. Commercieel manager Molleman van Volendam zegt dat dat komt omdat het op dinsdagavond is, het koud is en omdat de wedstrijd laat wordt gespeeld. Van de stoere Volendamse vissersmentaliteit is blijkbaar bar weinig meer over. Hopelijk valt het mee en loopt het stadion uiteindelijk nog goed vol met een paar duizend man extra, zodat er een lekkere bekersfeer ontstaat van beide kanten.


Video-vooruitblik op Volendam - Sparta (interviews op maandag gegeven aan RTV Rijnmond)


Volendam

Alex Pastoor en Robert Molenaar speelden van 1992 tot 1995 samen bij Volendam. Sindsdien zijn het goede vrienden. Zo analyseerde Molenaar als vriend eens de duels van Sparta en gaf Pastoor advies. Maar Molenaar heeft aangegeven dat in de aanloop naar deze wedstrijd er iets minder contact is. Niet dat Molenaar veel te verbergen heeft. Hij speelt met dezelfde basiself als afgelopen vrijdag. Diverse spelers kennen we als Spartanen nog wel van vorig seizoen. Kees Kwakman is de meest opvallende naam in het elftal van ‘het andere Oranje’.

Vermoedelijke opstelling Volendam: Verhulst, Betti, Schilder, Schouten, Kok, Veerman, Kwakman, Van Kippersluis, Visser, Bert Steltenpool, Van Velzen


Sparta

Waar de opstelling van Volendam duidelijk lijkt te zijn, is het naar de opstelling van Sparta eigenlijk gissen. Er zijn geen trainingen geweest waar iets uit af te leiden viel en Pastoor houdt zijn kaken op elkaar. Vrijdag staat er weer een belangrijke wedstrijd op het programma en de kans dat Pastoor drie keer op rij met dezelfde opstelling begint is te verwaarlozen.

De kans is groot dat we vanavond El Azzouzi weer in de spits zullen zien. Niet alleen omdat de spits het tot nu toe goed doet in de beker en hij tegen een ploeg als Volendam toch wel uit de voeten zou moeten kunnen. Maar ook om Van Moorsel wat te sparen. Van Moorsel lijkt soms wel van glas. Om hem 3 keer in 7 dagen in de basis te laten starten tegen AZ, Volendam en Willem II lijkt vragen om problemen.

Dezelfde selectie die naar Volendam afreist, is dezelfde selectie als die naar Alkmaar afreisde. Het zou wat vreemd zijn om de aanvoerder op de bank te zien zitten. Maar ook voor good old Michel Breuer lijkt dit ritme van 3 uitwedstrijden in 7 dagen fors. De kans is groot dat Vriends speelt. Maar misschien krijgt ook Floranus wel wat rust of worden de vleugels vervangen door verse krachten: met Brogno en/of Goodwin kan je ten slotte ook prima starten. De kans is aanwezig dat Pastoor met dezelfde 11 start als in Alkmaar, maar de kans is net zo groot dat er vier wijzigingen in de basiself doorgevoerd zijn.

Bij wijze van uitzondering ditmaal dan ook geen vermoedelijke opstelling van Sparta. Geef hieronder gerust je eigen mening!Share |
comments powered by Disqus