Woensdag 01 Maart 2017 - 12:00

Voorbeschouwing Sparta - Vitesse (bekerkraker)

Bekerwinst leidt niet dit seizoen niet alleen tot een prijs, een groot feest, uitzinnige taferelen, geweldige herinneringen en de strijd om de JC-schaal. Je stroomt als club ook -en dat is dit seizoen voor het laatst- direct door in de groepsfase van de Europa League. Nog 2 zinderende wedstrijden te gaan!


Sparta – Vitesse, halve finale van de beker, woensdag 1 maart 2017, aanvang 20:45 uur. De bekerkraker is uitverkocht. Seizoenkaarten zijn zoals bekend niet geldig, maarruhh......vergeet niet je kaartje uit te printen als je hem online hebt gekocht.

Pol van Boekel heeft vandaag de eer om te fluiten. Goossens en Van Dongen vlaggen. Vierde official is het heerschap Manschot.

Kevin Blom is videoscheidsrechter. Hij zit vanavond in Hilversum. Eerder zaten videoscheidsrechters tijdens bekerduels in een busje naast het stadion. Maar na afloop van de bekerstrijd tussen PEC en Utrecht werd het busje waar videoscheidsrechter Blom in zat hardhandig door supporters heen en weer werd geschud. Toen heeft men besloten het videoscheidsrechteren maar op afstand plaats te laten vinden.


Unieke kans

Er ligt dit seizoen dus een laatste unieke kans om met de bekerwinst door te stromen naar de Europa League. Halve finale winst tegen Vitesse (feest!). Massaal naar De Kuip. Daar winnen (bizar feest!). Een prijs erbij. Dan om de Johan Cruijff schaal spelen en volgend seizoen 6 Europese wedstrijden. 3 keer thuis een vol Kasteel. En een beetje in Europa rondkijkend kan je best leuke clubjes treffen. Misschien Atletico Madrid wel, of Liverpool. Wat een geweldige supporterstripjes zouden dat zijn!

Financieel kan de teller flink oplopen als je punten pakt, maar zelfs als je in Europa geen enkel punt pakt, levert dit toch ruim 3 miljoen euro op voor onze club. Een beetje geld naar stadionuitbreiding, een beetje geld naar versterking van de selectie……daar word je als club alleen maar beter van.

Het is (voorlopig) de laatste keer dat een bekeroverwinning zoveel Europees genot brengt. De club die vanaf 2018 de beker wint, stroomt in de derde voorronde van de Europa League in, met dan natuurlijk een grote kans dat het na 1 ronde = 2 potjes weer afgelopen is.


Zo mooi kan een halve finale zijn

Voordat we aan Europa denken...eerst maar eens Vitesse verslaan in de halve finale. De laatste halve finale die Sparta speelde verloren we van Utrecht met penalty's. Maar hoe mooi een halve finale kan zijn weten de mensen nog wel die er op 7 april 1996 bij waren. Toen bestond de Golden Goal nog: wie in de verlenging scoort, heeft direct gewonnen.

Sommige beelden vervelen nooit. Kijk onderstaande video gerust pas vanaf 2:12:50.... en geniet!


Stap de tribune op met de drive om geschiedenis te schrijven

Het zou goed zijn als de supporters vandaag nog even de teksten van Dennis de Nooijer doornemen. Hieronder, of in het AD van vandaag. Dan besef je weer dat alle steun gewenst is om van woensdag 1 maart een historische dag te maken. Steun je club dus hartstochtelijk vanaf de tribunes! En om in de stemming te komen kan je mee lopen met de Corteo die vanaf 20:00 gelopen gaat worden vanaf het Brouwershuis naar Het Kasteel. Iedereen is van harte welkom kom.


Stap het veld op met de drive om geschiedenis te schrijven

Het zou goed zijn als de spelers vandaag nog even de teksten van Dennis de Nooijer doornemen. Gewoon om te weten hoe mooi het winnen van een halve finale kan zijn. En hij geeft de Sparta-spelers een boodschap mee: “stap het veld op met de drive dat je geschiedenis kunt schrijven!”. En De Nooijer kan het weten.

De ex-spits van Sparta scoorde in 1996 de beslissende treffer in de halve finale tegen Feyenoord. 21 jaar na dato zegt Dennis de Nooijer nog altijd de sensatie te voelen. “En dat is eigenlijk best gek”, aldus De Nooijer, “ook als je bedenkt wat de laatste jaren daarna allemaal nog gebeurd is”. En dat klopt. Niet alleen privé is er een hoop gebeurd met De Nooijer, maar ook sportief beleefde hij nog vele mooie momenten. Champions League met Heerenveen bijvoorbeeld. Maar Sparta – Feyenoord, en de hele nasleep, dat staat nog op zijn netvlies. Het bier dat maar bleef stromen op 7 april 1996. Onbekende supporters die als broers de overwinning met elkaar vierdern. “Maar het allermooiste zat hem in de eenvoudige dingen”, aldus De Nooijer. “Mannen die gezworen hadden nooit één stap in De Kuip te zetten, maar dan als een kind zo blij in de kassarij aansluiten voor een finalekaartje. Samen met nog duizenden, duizenden mensen. Prachtig. Als ik eraan terugdenk aan die halve finale en alles wat er uit voortkwam, staat het kippenvel weer op mijn armen. Serieus.” De Nooijer over zijn beslissende doelpunt in de halve finale. “De herinnering aan zo’n doelpunt zit hem vooral in het feit wat het allemaal teweeg brengt”…(..)…”Neem die finaledag tegen PSV. Toen we in de bus zaten naar De Kuip. We keken onze ogen uit! Op de fiets, te voet, in auto’s; je zag allemaal maar Spartanen. Mannen, vrouwen, kinderen, bejaarden in Sparta-shirts; prachtig! Met dik 25.000 zaten ze in het stadion”. De Nooijer besluit: “Ze gaan Vitesse ook pakken, dat geloof ik echt”.


Wedstrijd van het jaar?

Sparta speelde zesmaal de finale van de KNVB beker en won de beker driemaal, in 1958, 1962 en 1966. Daar mag wel een vierde bij! Vitesse speelde 3 keer een bekerfinale, maar won de beker nog nooit. In de jacht op de vierde bekerwinst versloeg Sparta Dordrecht, PSV, Heracles en Volendam. Vitesse versloeg op weg naar de halve finale: De Dijk, Jodan Boys, RKC en Feyenoord.

Hierdoor strijden beide clubs dus voor een plek in de finale, waar AZ of Cambuur de tegenstander zal zijn. "Het is de wedstrijd van het jaar voor ons", aldus Henk Fräser over de wedstrijd van vandaag. Dat snappen we best vanuit Vitesse oogpunt gezien. Een halve finale op het 100-jarige Kasteel is natuurlijk iets geweldigs om mee te maken als je gewend bent om als semi-Russische club te spelen in een lelijke overdekte evenementenhal met slechte akoestiek. Maar voor Sparta geldt dit niet. Een zeer belangrijke wedstrijd vandaag. Maarrrrr……. 30 april 2017: dat moet voor ons DE wedstrijd van het jaar gaan plaatsvinden.


Video's

Het interview met Alex Pastoor is rechtsboven in beeld te vinden. Hieronder blikken Cabral en Sanusi vooruit op het bekerduel.


Sparta

,,We hebben dit seizoen twee ambities", zo stelt Alex Pastoor. ,,Ons handhaven in de Eredivisie en de beker winnen. Daar gaan we vol voor”. Zelden zijn we het zo eens geweest met onze trainert. In de halve finale zal Pastoor het wel moeten doen zonder Breedijk, Vriends en Mendes. Vriends heeft nog steeds last van zijn enkel en Mendes heeft hamstringklachten. Natuurlijk zou Pastoor in theorie kunnen kiezen voor Saksela, Pogba of El Azzouzi. En natuurlijk zien sommige supporters graag Goodwin, Verhaar of Brogno in de basis. Maar het lijkt erop dat Pastoor kiest voor dezelfde 11 die afgelopen zaterdag in Nijmegen aan de aftrap verschenen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Van Moorsel, Cabral, Pusic, Calero Ruiz


Vitesse

Vitesse-aanvoerder Guram Kashia liet gisteren over de halve finale van de beker weten: “wij zijn favoriet”. En daarin heeft hij waarschijnlijk gelijk. Vitesse staat 7e in de eredivisie, terwijl Sparta 14e staat. Eerder dit seizoen won Vitesse met 0-1 op Het Kasteel. En financieel…tja, Vitesse heeft een spelersbudget dat een veelvoud is van dat van Sparta. De Russische eigenaar Alexander Chigirinskiy heeft volgens VI de afgelopen jaren inmiddels 140 miljoen euro in Vitesse gepompt. De regels zijn nu zo dat deze eigenaar per periode van drie jaar, niet meer dan 45 miljoen euro mag bijpassen. En dat doet deze Rus dan ook. Gemiddeld bijna 15 miljoen euro per jaar bijpassen. Hij zou wel meer willen betalen, maar dat mag niet: tekorten tot 15 miljoen dekken met ‘niet reguliere’ inkomsten (zoals TV-geld, supporters en sponsorinkomsten) is volgens de KNVB nog Fair Play. Meer dan gemiddeld 15 miljoen per jaar aan Russisch geld neerleggen, dat is unfair. Dus Kashia heeft gelijk. Vitesse zal de favoriet zijn. Maar er zijn dagen dat een prachtige historische club kan winnen van lelijke roebelfetisjisten. Dat het vandaag zo’n dag moge zijn!

Vitesse-trainer Henk Fräser speelde in de jaren '80 twee jaar in de jeugd van Sparta, om vervolgens ook twee jaar bij de A-selectie van onze club te zitten. Hij was in 2013 bijna trainer van Sparta geworden, maar uiteindelijk kwam Adri Bogers. Fräser werd hoofdtrainer bij ADO en stapte over naar Vitesse, waarmee hij nu dus in de halve finale van de beker staat. De Vitesse-trainer moet het doen zonder de geblesseerde Maikel van der Werff. Zorgelijker voor Fräser is dat keeper Eloy Room afgelopen zondag uitviel. Vandaag wordt pas beslist of hij mee kan doen.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Room, Leerdam, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Nathan, Baker, Rascika, Van Wolfswinkel, TighadouiniShare |
comments powered by Disqus