Zaterdag 19 Augustus 2017 - 12:07

Voorbeschouwing Sparta - PEC Zwolle (augustus 2017)

Onze club is nog volop bezig de selectie op orde te brengen. Deze week werd Robert Mühren gepresenteerd en de verwachting is dat Sparta minimaal nog 2 spelers zal halen. Ondertussen kreeg onze club in de eerste wedstrijd van het seizoen wel al een Venloos tikke uitgedeeld. Tijd om het Spartaanse publiek iets te laten zien en zondag in eigen huis de eerste driepunter van het seizoen binnen te slepen!

Zondag 20 augustus 2017, Sparta – PEC Zwolle, aanvang 16:45 uur. Lindhout fluit. Van Zuilen en Langkamp vlaggen. Vierde official is het heerschap Oostrom. Opmerkelijk genoeg is het stadion (nog) niet uitverkocht en zijn er op het moment van schrijven nog wat kaarten te koop voor de Bok de Korver tribune, het Kasteel en de Tonny van Ede tribune.

We komen natuurlijk voor actie op het veld. Maar voor het eerste zullen de twee videowalls in actie te zien zijn.


Mühren: ervaring en mogelijkheden

Sparta is de competitie al begonnen, maar het voelt absoluut niet alsof ‘we’ er al klaar voor zijn. De voorbereiding verliep in wisselende samenstellingen en toen tegen VVV de competitie begon was dat in de wetenschap dat er nog diverse basisspelers bij moesten komen. Inmiddels is er binnen de club besloten dat een deel van de binnen gekomen transfergelden besteedt mag worden aan salarissen van nieuwe spelers. Robert Mühren is daar het eerste voorbeeld van.

Mühren is voor Sparta begrippen een grootverdiener, maar met hem kan Pastoor opeens vele kanten uit. Hij is in eerste instantie gehaald voor de nummer 10 positie achter Volas; iets wat ten koste zal gaan van Stijn Spierings. Maar met Mühren heeft Pastoor meer mogelijkheden. Hij kan ook spelen in de spits in plaats van Volas en ook in een 5-3-2 systeem kan hij spelen. Daarnaast brengt Mühren de broodnodige ervaring mee.


Nog minimaal 2 spelers te verwachten

Maar bij de komst van Mühren zal het niet blijven. Bij Sparta is men nog steeds bezig met de 19-jarige Paulo Lima. De linksback van Sporting Lissabon was deze zomer op proef bij Sparta, viel in de smaak en Pastoor wil hem graag erbij hebben. Om één of andere reden kwam de transfer nog niet rond en we hebben al enkele weken niets meer over Lima gehoord, maar bronnen binnen Sparta melden dat de kans is groot dat hij volgende week alsnog gepresenteerd wordt. Er wordt wel getwijfeld of Lima al ‘rijp’ genoeg is om een heel seizoen in Sparta 1 te spelen en dus blijft er de wens om nog een andere speler te halen die ook als linksback kan spelen. Als onze club Arsenal speler Bramall alsnog kan halen, dan zal Pastoor dat niet laten. Maar de trainer wil per se ook wat ervaring erbij in het team en als het even kan een Nederlander. Daarom is Job van der Linden gepolst, zo bevestigde Pastoor.

Van der Linden kan als linksback spelen, maar zijn voorkeur gaat uit naar de positie van linksbenige centrale verdediger. Daar speelde hij ook bij AZ, totdat hij te kampen kreeg met blessureleed. Inmiddels is hij weer fit, maar mag hij AZ verlaten, ondanks een doorlopend contract tot 2019. Pastoor liet tegenover RTV Rijnmond doorschemeren dat Van der Linden twijfelt of hij wil tekenen bij een club die op kunstgras speelt. Maar wellicht heeft Van der Linden weinig andere opties. Bij AZ komt hij niet meer in de plannen voor en de ‘grasclubs’ staat niet voor hem in de rij.

Sparta heeft niet bevestigd dat ook gesproken is met Bel Hassani, maar dit gerucht viel wel te lezen in het AD. Ook Bel Hassani zou de kwaliteit en ervaring kunnen brengen die Pastoor zoekt. Net als Van der Linden staat ook Bel Hassani bij AZ op een zijspoor. De technische staf van AZ is niet tevreden met de sportieve ontwikkeling van Bel Hassani, maar lijkt ook kritiek te hebben op de mentaliteit die hij deze zomer liet zien. Inmiddels mag Bel Hassani namelijk niet meer deelnemen aan de groepstrainingen en werkt hij een individueel programma af bij de club uit Noord-Holland. Ook Bel Hassani heeft nog een doorlopend contract, wat ervoor zorgt dat Sparta ook met de club AZ een deal moet maken. Onzekerheid troef dus.

Komen de AZ spelers niet, dan zoekt Sparta verder, want de selectie is nog niet rond, dat is wel duidelijk.


Spelers zegden af vanwege kunstgras

Volgens Pastoor wilden enkele spelers die hij op het oog had niet naar Sparta komen vanwege het kunstgras, waar ze dan vaak op moeten voetballen en dagelijks op moeten trainen. Het zou best kunnen. De voetbalwoede over kunstgras in Nederland wordt steeds groter. Zwolle kreeg vorige week de grootste kritiek, naar aanleiding van hun nieuwe kunstgrasmat met kurk erop. We zijn benieuwd wat Sparta tegen Zwolle voor mat heeft liggen. Want ook de Spartaanse mat is nieuw: de oude mat is verhuisd naar Nieuw Terbregge. Naar verwachting zullen er weinig problemen zijn, want het is hetzelfde type kunstgras dat Sparta vorig seizoen had iggen.

Toch lijkt het een kwestie van tijd dat de eredivisie kunstgrasvrij wordt. De anti-kunstgras lobby is groot, met vandaag weer een anti-kunstgras pamflet, ondertekend door vele voetbal prominenten. Uiteindelijk zal in de licentie-voorwaarden ongetwijfeld een keer opgenomen worden dat clubs in de eredivisie moeten spelen op 100 % echt gras of op een zogenaamd hybrideveld. De Jupiler League clubs en de eredivisie clubs met kunstgras verzetten zich met name om financiële redenen: eerst maar eens herverdeling van de tv-gelden, is de redenatie. Word ongetwijfeld vervolgd.


Zwolle als concurrent?

Zwolle lijkt bij het rijtje van 7 tot 8 clubs te horen die dit jaar met elkaar gaan strijden om hoger dan 16 te eindigen. Vorig jaar eindigde Zwolle als 14e en dit seizoen is de selectie er niet beter op geworden. Daarnaast werd de goede, ervaren trainer Ron Jans werd opgevolgd door John van ’t Schip die als trainer een relatief onbekende is: Zwolle kan weleens een moeilijk seizoen tegemoet gaan. In Zwolle weten ze dat ook wel, maar rekenen ze net wat anders: ze zien de wedstrijd tegen Sparta als ideale mogelijkheid om het seizoen met 6 punten uit 2 wedstrijden te beginnen, want vorige week werd Roda al met 4-2 verslagen. Goed was het niet wat Zwolle liet zien, maar er werd wel (verdiend) gewonnen. Zwolle lijkt momenteel iets verder te zijn dan Sparta, maar kan zeker een concurrent worden in de loop van de competitie. Het zou daarbij helpen als Sparta deze zondag de drie punten weet te pakken.


Historie

Sparta - Zwolle werd in de eredivisie slechts 11 keer eerder gespeeld. 5 keer won Sparta. 5 keer werd het gelijk en 1 keer won Zwolle, dat was vorig seizoen. Sparta verloor met 3-2 in februari 2017, het was een fase waarin Sparta in een diep dal zat, waarin keer op keer matig gepresteerd werd tegen concurrenten. De thuiswedstrijd tegen Zwolle was één van die matige prestaties. Hopelijk gaat het dit seizoen beter.


Sparta

De 0-3 nederlaag in Venlo was pijnlijk. Voetballend was Sparta beter dan VVV, maar zoals Alex Pastoor zei: Sparta wist niet te bijten. Daarnaast was de ploeg niet gedurende 90 minuten scherp. VVV was voetballend pover, maar de scherpte en passie van de Venlonaren vergoedde alles. Tegen Zwolle zal Sparta ook een dergelijke scherpte tevoorschijn moeten toveren. Dat is simpelweg nodig om te overleven in de eredivisie: geen blunders meer achterin, duels winnen en voorin vaker de kansen af maken. In dat kader lijkt het erop dat Mühren direct in de basis mag beginnen. Hij is naar eigen zeggen en ook volgens Pastoor volledig fit en afgetraind. De kans is dan ook aanwezig dat Spierings op de bank begint.

Achterin is Chabot geschorst. De vraag is of Vriends of Bambock centraal achterin mag starten. Saksela is geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Floranus, Breuer, Vriends, Dougall, Dobson, Sanusi, Mühren, Alhaft, Volas, Goodwin


PEC Zwolle

Zwolle mist alleen Wouter Marinus vanwege een blessure. Verder kan John van ’t Schip over een volledige fitte selectie beschikken. Ook Dico Koppers en Rick Dekker zijn beschikbaar. Op de bank van Zwolle zit onder meer Stef Nijland, een degelijke spits die op één of andere manier toch vaak bankzitter is.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Boer, Kingsley, Marcellis, Sandler, Van Polen, Bakker, Thomas, Saymak, Namli, Parzyszek, Mokhtar.Share |
comments powered by Disqus