Zaterdag 04 Februari 2017 - 17:17

Voorbeschouwing Sparta - PEC Zwolle

Op een uitverkocht en hopelijk kolkend Kasteel zal Sparta dan eindelijk weer eens drie punten moeten gaan halen. Daarmee zou onze club erg goede zaken doen en onder andere ADO en PEC op vier punten achterstand zetten. Het belang van deze wedstrijd mag duidelijk zijn. Laat je zondagmiddag dus horen Spartanen, de ploeg kan alle steun gebruiken!


Sparta - PEC Zwolle, zondag 5 februari 2017, aanvang 14:30 uur. De wedstrijd is uitverkocht aan Sparta zijde. PEC Zwolle neemt iets meer dan 300 supporters mee. Nijhuis fluit. Van de Ven en Schaap vlaggen. Vierde official is het heerschap Van de Vrande.


Mogelijkheid om gat te slaan

Sparta won in de laatste 14 wedstrijden maar 1 pot. Uit de laatste 8 wedstrijden haalde onze club maar 2 punten. Volgens week staat Ajax-uit op het programma. Natuurlijk kan je ook in de Arena winnen, maar die kans is nou niet echt groot. Kortom, de druk tijdens de wedstrijd Sparta – PEC Zwolle zal op Het Kasteel voelbaar zijn. Wint Sparta tegen PEC, dan slaat onze club direct een gat van 4 punten zowel PEC als ADO en hebben we even een klein beetje ‘lucht’. In de laatste 8 competitie wedstrijden heeft Sparta al 4 keer een kans gehad om drie punten te pakken tegen een directe concurrent. Het lukte tegen Excelsior, Roda, ADO en Willem II niet. Tegen PEC uit Zwolle moet het dan maar eindelijk weer eens gaat gebeuren: 3 punten tegen een concurrent.


Cliché

Niet alleen bij Sparta, maar ook zeker bij PEC ligt grote druk. De Zwollenaren zijn het de laatste jaren niet meer gewend om in de problemen te komen. En juist in het laatste Zwolle-jaar van trainer Ron Jans zit Zwolle in de problemen. En eerlijk gezegd is de selectie van Zwolle nou niet van het niveau dat je zegt: ‘ach, dat Zwolle komt er wel even bovenop’. Zwolle, Sparta, Excelsior, dat soort clubs ontlopen elkaar niet zoveel. Vorm van de dag, blessures en op de juiste momenten de punten pakken maken het verschil of je 13e of 16e eindigt. Sparta - PEC is dan zo'n moment om punten te pakken. Zin in een cliché? Dat kan…..dit is een 6-puntenpot!


Historie

De geschiedenis biedt hoop! Sparta – PEC Zwolle werd tien keer in de eredivisie gespeeld. PEC won nog nooit. 5 maal werd het gelijk, 5 keer won Sparta. Zelfs in de pilsssssleague, in het jaar dat PEC kampioen werd, wist onze club met 2-0 te winnen. Dat was tegelijkertijd de laatste keer dat de ploegen op Het Kasteel tegen elkaar uitkwamen. De laatste keer dat Sparta tegen Zwolle speelde was natuurlijk eerder dit seizoen. Toen won Sparta met 0-3, in een ronduit heerlijke wedstrijd.


Doelpunten

Er zijn 2 nieuwe aanvallers verwelkomd in Rotterdam-West. Die moeten het scorend vermogen van onze club opkrikken. Diverse media stelden dat Pusic en Cabral het scorende probleem bij Sparta moeten gaan oplossen. Opvallend genoeg doet ook Alex Pastoor hieraan mee. “Het maken van doelpunten is misschien wel het grootste euvel”, aldus Alex Pastoor gisteren tegenover RTV Rijnmond. De vraag is maar of dat terecht is. Heeft Sparta wel een probleem met het maken van doelpunten? Natuurlijk, wij zien ook graag wat meer Spartaanse doelpunten....altijd goed! Maar Sparta is toch echt de meest scorende ploeg van het rechterrijtje. En dat terwijl Pastoor zijn topscorer weinig vertrouwen geeft en vaak niet opstelt.

Sparta heeft een groter probleem met het incasseren van doelpunten. Slechts 3 eredivisieploegen kregen dit seizoen meer doelpunten tegen dan Sparta. Natuurlijk, onze club liep tegen een grote nederlaag aan in De Kuip. Dat telt mee, maar veel ploegen lopen weleens tegen zo’n grote nederlaag aan. Per saldo krijgt Sparta gewoon teveel doelpunten tegen. Dat ligt zeker niet alleen aan de verdediging. ‘Verdedigen doe je als team’, om er (nog) maar eens een cliché uit te gooien en ook een goede spits kan door het vasthouden van een balletje, de verdedigen wat ontlasten. Dus laten we hopen dat er wat meer evenwicht komt in het geheel.

Want natuurlijk is het altijd lekker om meer meer meer te scoren, maar het is ook weleens lekker om er wat minder minder minder tegen te krijgen. Als je bijvoorbeeld in een uitwedstrijd in Tilburg tegen een directe concurrent twee keer weet te scoren, mag je eigenlijk niet met lege handen naar huis gat.


Sparta

Breedijk is helaas nog steeds geblesseerd aan zijn knie. Brogno heeft een enkelblessure. Verder is iedereen fit aan Sparta zijde.

Alex Pastoor keert terug van zijn schorsing en zit op de bank. Alex Pastoor gaf gisteren in een interview aan: het is altijd even aanpassen voor nieuwe spelers. Dat roept natuurlijk de vraag op: hadden Cabral en Pusic niet gewoon begin januari gehaald kunnen worden? Wellicht is dat geprobeerd en lukte het niet, maar spelers halen die zonder ritme pas in februari kunnen meedoen, blijft een raar fenomeen. Aan de andere kant, ritme opdoen zegt ook niet alles. De Fin Saksela traint al weken mee. Kreeg tegen Willem II zijn kans, maar presteerde in die pot ronduit slecht. Waarmee we zijn aangekomen bij de vermoedelijke opstelling. 9 spelers kunnen we direct invullen. Pastoor keert terug naar het middenveld dat ook tegen AZ en Volendam startte. Verhaar start als rechtsbuiten. Het blijft speculeren wie er voorin een kans krijgen. Wij schreven gisteren dat de kans groot is dat Pusic en Cabral vanaf de bank starten. Volgens het Algemeen Dagblad is de kans juist weer groot dat Pusic en Cabral direct starten. El Azzouzi en Van Moorsel zijn centraal echter ook opties, terwijl Goodwin en Calero Ruiz natuurlijk ook vanaf links kunnen starten. Pastoor laat zich er verder niet over uit. Wie deze 2 posities invullen zullen we dus morgen pas zien.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Spierings, Verhaar, El Azzouzi, Cabral


Zwolle

PEC Zwolle heeft behoorlijk wat personele problemen. Van Polen is geschorst en Nijland is geblesseerd. Dat zij niet bij de selectie zitten is natuurlijk slecht nieuws voor Zwolle, dat in de winterstop ook al gratis Wout Brama moest laten gaan naar Utrecht. Ook Karagounis, Dekker en Van de Pavert ontbreken vanwege blessures. Omdat Van de Pavert niet speelt, zal Ouasim Bouy in de basis starten. Een prima middenvelder, die ook centraal achterin kan spelen. Zwolle huurt de middenvelder, net als vorig seizoen, voor de tweede helft van de competitie van Juventus.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Van der Hart, Schenkeveld, Marcellis, Bouy, Warmerdam, Holla, Saymak, Thomas, Ehizibue, Brock-Madsen, MenigShare |
comments powered by Disqus