Zaterdag 18 Maart 2017 - 12:10

Voorbeschouwing Sparta - Heracles (18 maart 2017)

Sparta – Heracles, zaterdag 18 maart 2017, aanvang 20:45 uur. Bas Nijhuis fluit. Van den Ven en Schaap vlaggen. Vierde official is het heerschap Gerrets. De Denis Neville, de Bok de Korver tribune en de Kasteeltribune zijn uitverkocht. Op het moment van plaatsen van deze voorbeschouwing zijn er nog 130 kaarten te koop voor de Tonny van Ede tribune.


Sparta en de concurrentie

Roda JC leek de afgelopen weken even in opmars. Gisteren verloor de ploeg uit Kerkrade met 0-3 van Twente. We moeten niet al teveel naar de concurrentie kijken, maar het is toch wel lekker als het weekend begint met een nederlaag van een concurrent. Uiteindelijk zal Sparta vooral zelf voldoende punten moeten halen. Nog 8 tot maximaal 10 punten erbij en ‘we’ zijn veilig.

Vandaag staan Groningen – Willem II (aanvang 18:30 uur) en NEC - Utrecht (aanvang 19:45 uur) op het programma. Morgen wordt het voor wat betreft degradatiekandidaten pas echt interessant. Dan speelt Excelsior thuis tegen Ajax (aanvang 14:30 uur), is er Go Ahead – Zwolle (aanvang 14:30 uur) en AZ – Den Haag (16:45 uur).

Morgen kunnen we rustig afwachten wat Excelsior, Go Ahead, Zwolle en Den Haag doen. Maar dan vandaag wel eerst 3 Spartaanse punten!


Armenteros en Jan Smit

De eerste club die echt ‘los’ staat van de onderste plekken is Heracles. Heracles won vorige week van Utrecht. Niet helemaal terecht, maar dat interesseert ze in Almelo niet. De ploeg uit Almele staat nu 6 punten voor op Sparta, maar staat al 8 punten boven de streep. Ergens in de komende weken een overwinning meepikken en Heracles is definitief veilig. Als Heracles wint op Het Kasteel zijn ze dus al in speelronde 27 verzekerd van lijfsbehoud en dat is knap. Zeker ook omdat Heracles ronduit een slechte start van het seizoen had. Bovendien hebben ze bij Heracles ‘via de reguliere begroting’ maar iets meer geld te besteden dan bij Sparta. En dat komt met name door de TV gelden die verdeeld worden op basis van de prestaties van de afgelopen 10 jaar en waardoor Heracles dus fors meer ontvangt dan Sparta.

Maar Heracles een geweldig spelersbeleid, Ze halen vaak prima spelers gratis of voor bijna niets. Een deel van deze spelers wordt voor grof geld verkocht (denk ook aan de ex-Spartanen Bel Hassani, Duarte en Gladon).

En wat te denken van Armenteros? De spits is pas 26-jaar en zat even op een dood spoor. Hij kwam afgelopen zomer transfervrij terug naar Almelo en heeft een contract voor 1 jaar, maar Heracles heeft ook nog eens een optie voor een jaar bedongen. Knap uit onderhandelt van Heracles! Armenteros heeft er dit seizoen alweer 13 inliggen in 21 wedstrijden. Een indrukwekkende statistiek voor een ‘Heracles-spits’, maar hij is naast een afmaker, ook een prima voetballer. Werkt hard, aanspeelbaar waardoor zijn teamgenoten kunnen aansluiten, dat werk. Net niet goed genoeg voor de top 3 tot 5 van Nederland, maar voor iedere club daaronder een aanwinst. Als Sparta zo’n spits had, waren we dit seizoen niet in de problemen gekomen, dat mag wel duidelijk zijn.

En het is precies dat type beleid van Heracles, dat onder Jan Smit zo verbazingwekkend goed verloopt. Natuurlijk, er zitten ook voetbaltechnische mensen achter. En er gaat ook weleens wat fout, maar gemiddeld is het goed, er veel positieve uitschieters. Zo wist Jan Smit een prutser als Gladon voor 2 miljoen te verkopen en een paar dagen later een kanjer als Armenteros binnen te halen. Geld verdienen en er sportief beter van worden: gewoon erg knap. Het is voor Sparta te hopen dat ook wij onder leiding van Rob Westerhof en de huidige One Tierrrrr Boarrrrrrrrddddd…ook een dergelijke kwaliteit / stabiliteit zullen krijgen. Dat kan je ver brengen, zo heeft Heracles bewezen. Jan Smit vertrekt na dit seizoen (na 19 jaar) als voorzitter van Heracles. De vraag is hoe zwaar die klap zal aankomen in Almelo. Heracles heeft niet meer potentie dan ADO, NEC, Roda of Sparta, maar had de afgelopen 15 jaar wel een veel beter beleid dan deze clubs en dat kan simpelweg het verschil maken.


Wakker!

Die 5-0 in Arnhem deed pijn. De huidige frisheid van de buitenlucht maakt iedereen alert. Hallo Sparta-spelers zijn we weer wakker! Wij van ITWM gaan niet teveel lopen miepen. Gewoon er als thuissupporters vol achter gaan staan vanavond!

We moeten het ook in perspectief zien. Het punt tegen Groningen was redelijk. De drie punten uit tegen NEC waren geweldig. De drie punten tegen Feyenoord brachten extase en waren daarnaast oh zo belangrijk. Verliezen in Arnhem kan dan een keer. Helemaal voor lul staan in Arnhem hoort natuurlijk niet te kunnen, maar laat het dan in ieder geval een waarschuwing zijn voor spelers en technische staf: voor handhaving is volledige scherpte nodig!


Historie

Sparta-Heracles kent ook enkele aardige edities in de eerste divisie, maar in de eredivisie speelden de ploegen 10 keer tegen elkaar. Slechts één keer won de club uit Almele. 3 keer werd het gelijk. Maar liefst 6 keer won Sparta! Dit seizoen speelden Sparta en Heracles al twee keer eerder tegen elkaar. We kletterden Heracles uit de beker en in de competitie bleef het 2-2. Verhaar miste toen in de laatste seconde een penalty, waardoor het geen 2-3 werd.


Video's


Sparta

Pastoor moet het doen zonder Breedijk, Vriends en Bergkamp. Vriends is dus nog steeds niet hersteld van zijn blessure en Bergkamp heeft wat pech; hij raakte op de training geblesseerd aan zijn heup en met hem wordt natuurlijk geen risico genomen.

Erg goed nieuws is dat Mendes en Sanusi terug zijn. Sanusi zal in de basis spelen en Mendes als invaller achter de hand is ook prettig. Dit gaat ten koste van Dougall die zijn kans niet greep in Arnhem. Pusic lijkt de plek van Pogba over te nemen in de basis.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Van Moorsel, Cabral, Pusic, Goodwin


Heracles

Bij Heracles zijn Gor Agbaljan, Vincent Vermeij en Peter van Ooijen geblesseerd. Mark-Jan Fledderus is weer fit. Nadat hij zes maanden afwezig was i.v.m. een kruisbandblessure kan hij nu weer ballen. Leuk voor hem, maar hij zal dit voorlopig in Jong Heracles doen en is er vanavond dan ook nog niet bij. Bruns is nog een twijfelgeval bij Heracles, Duarte begint waarschijnlijk op de bank, net als Navratil en Darri.

Vermoedelijke opstelling Heracles: Castro, Breukers, Te Wierik, Pröpper, Hoogma, Gosens, Pelupessy, Bruns, Kuwas, Armenteros, PetersonShare |
comments powered by Disqus