Zaterdag 25 November 2017 - 22:58

Voorbeschouwing Sparta - FC Utrecht (november 2017)

Sparta – FC Utrecht, zondag 26 november 2017. Allard Lindhout is de fluitist van dienst. Zeinstra en Bluemink vlaggen. Vierde man is het heerschap Pérez. De wedstrijd is uitverkocht.


Een groot plezier

Sparta haalde uit de laatste 4 wedstrijden 6 punten. Dat is op prima, maar het was tegelijkertijd ook wel nodig, want daarvoor ging het ronduit slecht en stonden we op de laatste plaats. Ondanks de aardige serie is de beruchte degradatiestreep helaas nog binnen handbereik. Maar daar kan deze zondag verandering in komen. Er zijn namelijk van die wedstrijden in een seizoen, waarin je een mooi gat kan slaan met enkele concurrenten. Even wat lucht krijgen. En jawel, Sparta – Utrecht is zo’n pot. Twente, Groningen en NAC verloren deze speelronde al. VVV en Willem II deelden de punten. Roda moet morgen ballen in Amsterdam. Jazeker, Sparta – Utrèg is een potje waarin Sparta bij het behalen van 3 punten een lekker tikkie uitdeelt aan de concurrentie.

Ook vorig seizoen waren er een aantal maal van dit soort ‘je-kan-wat-lucht-krijgen wedstrijden’. Die gingen steevast verloren. En natuurlijk, Utrecht is geen makkelijk tegenstander, dus een 0-punter ligt ook op de loer. En misschien moet je objectief gezien vooraf dan niet helemaal ontevreden zijn met een punt. Maar aan dat soort objectiviteit kan je natuurlijk ook gewoon schijt hebben. Volgende week wil je immers ook weleens met alle rust met je gat op het schijthuis zitten in plaats van met samen geknepen billen. En daarom hebben we een gat nodig naar de concurrentie en niet een overdosis aan objectiviteit. Winst tegen de Domstedelingen brengt ons opeens op 5 punten van NAC en Twente, waarschijnlijk 7 met Roda en drie met Willem II. En ook niet onbelangrijk, bij winst naderen ‘we’ concurrent VVV tot op 1 punt. Soms heb je simpelweg eens zo’n lekkere slag nodig in de competitie. Het is deze zondag dus tijd om wat mannen met 0 punten terug naar de Domstad te sturen!


Utrecht weer beter in vorm

Het zou wel prettig zijn als Utrecht een beetje mee zou willen werken aan dit ronduit geniale 3-punten-plan. Want of Sparta een goede kans maakt tegen Utrecht zal deels ook afhangen hoe Utrecht zich presenteert. Die ploeg kan soms geweldig voor de dag komen, maar voetbalt soms ook opvallend slecht. Utrecht begon het seizoen geweldig, had daarna een dip met daarin ook de terechte bekeruitschakeling tegen VVV, maar herstelde zich ook weer prima in de laatste 2 wedstrijden met overwinningen tegen Ajax en Excelsior. Doe ons deze zondag maar weer een Utrecht-dipje voor bij de borrel.


Pastoor klaagt over gebrek aan geld voor scouting

Pastoor gebruikte zijn interviews in aanloop naar de pot tegen Utrecht om zijn beklag te doen over het gebrek aan geld dat Sparta over heeft voor scouting. Een opmerkelijke timing vlak voor zo'n wedstrijd en ook opmerkelijk dat hij dat in de media doet. Het komt over als een excuus voor zijn eigen falen als technisch manager, terwijl Pastoor in 2015 toch precies wist waar hij aan begon.

In 2015 onderhandelde Pastoor tenslotte maandenlang met Sparta over de verdeling van verantwoordelijkheden. Pastoor werd op eigen verzoek eindverantwoordelijk voor ‘het technisch hart’, iets wat hij zelf zo graag wilde. Pastoor wist toen al precies was er wel en niet mogelijk was. Zo wist hij ook dat Sparta geen geweldig budget heeft voor scouting. Maar inmiddels lijkt Pastoor de schuld van het halen van te weinig goede spelers af te schuiven op het gebrek aan geld dat wordt uitgetrokken voor die scouting. Zowel tegenover Rijnmond als tegenover het AD draaide Pastoor deze week deze plaat af.

Inhoudelijk zou Pastoor best weleens een punt kunnen hebben. Naast een goede technisch directeur met een uitstekend netwerk, mist Sparta waarschijnlijk ook wel man-uren aan scouting. Er is op diverse vlakken verbetering mogelijk zullen we maar zeggen. Achter de schermen knokken voor wat meer centjes voor spelers en scouting is dan ook Pastoor zijn goed recht. Maar voor de camera zou het hem sieren als hij als technisch manager eens de volledige verantwoordelijkheid neemt voor het matige aan'koop' beleid en niet in aanloop naar Utrecht-thuis het Sparta bestuur een sneer geeft dat het te weinig geld over heeft voor scouting.


Don Leo, spelers die gaan, spelers die komen

Het Sparta bestuur heeft inmiddels wel 2 adviseurs aangesteld omdat ze niet helemaal tevreden zijn over wat er de laatste 2 jaar aan spelers gehaald zijn. Volgens Pastoor zijn de adviseurs er deels op zijn verzoek gekomen, omdat het technisch managerschap hem zwaar is gevallen. Erg heldere lijnen zijn er allemaal nog niet. Dat zal voor de toekomst echt anders moeten. Pastoor is formeel eindverantwoordelijkheid. Momenteel loopt Edward Metgod bij onze club rond, en hij geeft adviezen aan het bestuur. Niemand binnen Sparta neemt Metgod zijn rol erg serieus. Verder werd Don Leo ingevlogen. Beenhakker zijn rol is wel direct fors. Hij geniet brede steun binnen de club, mede doordat hij met zeer beperkte middelen het kampioenselftal bij elkaar haalde. Beenhakker heeft inmiddels met alle spelers gepraat en moet zorg gaan dragen voor 2 goede spelers in de winterstop. Pastoor blijft formeel eindverantwoordelijk voor het halen deze spelers, maar Beenhakker zal een grote stempel gaan drukken op wie er gaan komen.

Toeval of niet, Beenhakker is nog niet binnen of er werd besloten het contract met Volas te ontbinden en ook Van Moorsel en Vriends werd duidelijk gemaakt dat ze deze winter mogen gaan als er een club voor hen komt. Volas faalde, Van Moorsel en Vriends hebben onderdelen in hun lichaam die van breekbaar glas schijnen te zijn. Ondanks dat is het met name opvallend dat Vriends mag vertrekken. Aan het begin van het seizoen leek hij een vaste basisplaats veroverd te hebben. Hij ontpopte zich even als beste verdediger van de ploeg, maar…….hij raakte geblesseerd. Een paar weken geleden was hij even fit, om direct weer geblesseerd te raken. Zonde voor zowel Vriends als Sparta. Sparta hoopt door het vertrek van Volas, Vriends en Van Moorsel wat geld vrij te spelen voor de broodnodige echte versterkingen in de winterstop.

Kortom, er was de voorbereiding op Utrecht-thuis, maar er gebeurde deze week bij Sparta ook weer eens het nodige buiten de lijnen.


Historie

Over het algemeen ligt Utrecht thuis ons erg goed. Sterker nog, er is geen ploeg tegen wie Sparta historisch gezien thuis zo vaak won als tegen FC Utrecht. De wedstrijd werd 38 keer gespeeld, en maar liefst 24 keer won Sparta. Slechts 9 keer won Utrecht, al verloor onze club helaas wel de laatste 2 edities. Voor de laatste overwinning van Sparta moeten we terug naar 19 oktober 2008. Toen werd het 1-0, goal Charles Dissels.


Sparta

Janne Saksela en Bart Vriends zijn geblesseerd. Mark Veenhoven en George Dobson zijn geschorst. Van Moorsel is weer fit, maar deed mee bij Jong Sparta en zal niet op de bank zitten tegen Utrecht. Tegen Willem II begon Pastoor met Marfelt in de basis. Niet de sterkste schakel van het elftal. Hij werd na een uur gewisseld voor Goodwin. De vraag is nu of Marfelt, Goodwin of toch weer ‘gewoon’ Brogno in de basis zal spelen. De overige 10 namen zijn verder zo in te vullen, dus inclusief Kortsmit, die geblesseerd uitviel tegen Willem II, maar inmiddels weer helemaal hersteld is.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Floranus, Breuer, Fischer, Holst, Sanusi, Dougall, Duarte, Brogno, Mühren, Spierings


FC Utrecht

Zakaria Labyad keert terug van een schorsing. Hij zal bij Utrecht weer in de basis starten. Dit zal vermoedelijk ten koste gaan van Dessers of Kerk, waarbij Cyriel Dessers, ondanks zijn openingsgoal vorig week tegen Excelsior, de meeste kans heeft zijn basisplaats te verliezen.

Vermoedelijke opstelling Utrecht: Jensen, Van der Maarel, Leeuwin, Klaiber, Janssen, Strieder, Van de Streek, Emanuelson, Ayoub, Labyad, KerkShare |
comments powered by Disqus