Zaterdag 14 Januari 2017 - 11:00

Voorbeschouwing Sparta - FC Utrecht

Voor het eerst in 7 jaar beginnen we een kalenderjaar als eredivisieclub. Erg mooi. Maar we willen graag in de eredivisie blijven en gezien de laatste wedstrijden is ‘een goed resultaat’ in competitieverband wel weer eens wenselijk. Dat zal nog niet makkelijk zijn, gezien de grote vorm van Utrecht. Maar thuis op het uitverkochte Kasteel liggen er zeker kansen.


Leidinginfo

Sparta - FC Utrecht, zaterdag 14 januari 2017, aanvang 20:45 uur. De wedstrijd is al een tijdje uitverkocht. Ook het uitvak zit bomvol. Gözübüyük heeft de eer op Het Kasteel te mogen fluiten. Dobre en Strijker vlaggen. Vierde official is het heerschap Pérez.


Heeft Sparta de vorm terug?

Sparta heeft in de 12 wedstrijden van de competitie uitstekend gepresteerd. Natuurlijk heb je altijd slechte wedstrijden (FC Utrecht uit bijvoorbeeld), maar aan de andere kant: ook in enkele wedstrijden waar Sparta punten liet liggen (Groningen uit, Twente uit) zat er soms meer in of bleef Sparta knap overeind (PSV uit).

Maar na de prachtige 3-1 overwinning tegen Heerenveen-thuis was het opeens helemaal over. De vorm, de sprankeling, alles was weg in de laatste 5 competitiewedsrijden. Het kwam alleen nog even tevoorschijn in de bekerpot tegen Heracles. Heeft Sparta de vorm in de winterstop weer gevonden? Dat is de grote vraag.

Er valt weinig van te zeggen. De selectie vertrok deze winter naar het Spaanse Estepona, waar NEC knap verslagen werd na een goede eerste helft, waarin het ‘eerste elftal’ optrad. Enkele dagen later ging Sparta onderuit met 0-1 onderuit tegen Borussia Mönchengladbach Onder 23 waar het ‘eerste elftal’ een matige eerste helt had. Over de twee tweede helften valt al helemaal geen zinnig woord te zeggen, daarin speelde Sparta met steeds 11 wisselspelers. Na vanavond weten we meer.


Utrecht bewandelde tegenovergestelde weg

Sparta stond lang in het linkerrijtje van de eredivisie, maar net toen er op papier een wat eenvoudigere serie leek aan te komen (Excelsior, Roda, Vitesse-thuis en ADO zijn allen op papier kansrijke wedstrijden) liet Sparta het afweten. Daarom is onze club gezakt naar de dertiende plaats. FC Utrecht bewandelde de tegenovergestelde weg. Utrecht begon erg slecht aan het seizoen, stond zelfs een tijdje bij de laatste 3, maar juist tegen Sparta kwam in de Galgenwaard de ommekeer. Sparta kwam met een 5-3-2 tactiek op de proppen die hopeloos mislukte. Utrecht pakte tegen Sparta de eerste overwinning van het seizoen. Daarna brak er een periode aan waarin FC Utrecht ontzettend sterk bleek. Van de kelder van de eredivisie werkte Utrecht zich naar een plek in de top 6. En dat lijkt ook wel de plek te zijn waar Utrecht, gezien de prima selectie van dit seizoen, thuishoort.


Utrecht haalde Brama en Labyad en bleef in Nederland

Waar het gebruikelijk is om in de winterstop de zon op te zoeken heeft Utrecht trainer Erik ten Hag daar andere ideeën over. Ten Hag -hij verlengde zijn contract met Utrecht in de winterstop met 3 jaar- vindt het prettiger om in eigen land te blijven. Iedereen kan dan gewoon in zijn eigen leefomgeving blijven. Alle professionele, eigen faciliteiten bij de hand. Geen wisselingen van temperaturen. Geen 'vliegbelasting' voor de spelers. Het zijn allemaal professionele argumenten die Ten Hag aanvoert om in Nederland te blijven.

Zeker een interessante gedachte van Ten Hag, met duidelijke voordelen. Maar er zijn ook nadelen: Utrecht heeft maar 1 oefenwedstrijd kunnen spelen vanwege de weeromstandigheden. De ingeplande oefenwedstrijd tegen VVV werd afgelast door het winterse weer. Tegen Volendam werd wel gespeeld. Utrecht won met 0-3.

Utrecht nam deze winterstop Wout Brama transfervrij over van Zwolle (lekkere clausule waar PEC mee akkoord is gegaan!). Brama maakte tegen Volenam zijn eerste minuten in het shirt van FC Utrecht. Zakaria Labyad, die deze winter (ook al transfervrij) overkwam speelde nog niet mee.


Historie

Sparta doet het historisch goed thuis tegen Utrecht. Van de 37 competitiewedstrijden in de eredivisie op Het Kasteel werden er maar liefst 24 door onze club gewonnen. 5 potjes eindigden in een gelijkspel. 8 keer won Utrecht.


Nutteloze winterstopfeitjes

Dumfries blijft een opvallende speler, ook in de categorie nutteloze winterstopfeitjes. Hij was in de eerste seizoenshelft de speler die de meest overtredingen maakte: 43. Maar opmerkelijker: er werden ook maar liefst 43 overtredingen op Dumfries gemaakt. Een gevolg van zijn dreigende rushes, die we weer vaker hopen te mogen zien. In totaal maakte Sparta 237 overtredingen in de eerste competitiehelft (daarmee is onze club geen koploper; Den Haag maakte er 250). Utrecht maakte een stuk minder overtredingen: 192. El Azzouzi stond in de eerste competitiehelft het vaakst als speler buitenspel van alle spelers in de eredivisie, terwijl FC Utrecht als team het meeste buitenspel stond.


Overgang naar LED-schermen

Op 5 februari tegen Zwolle thuis zal Sparta, in plaats van de oude scoreborden nieuwe LED-schermen in gebruik nemen. Voor de scorebordjournalisitiek is Sparta – Utrecht overgangswedstrijd. De oude scoreborden zijn al weggehaald, de nieuwe zijn er nog niet. Voor 1 wedstrijdje zal het scorebord dat in hoek van de Tonny van Ede-tribune dienst doet als scorebord in de eredivisie mogen opdraven.


Video's


Sparta

Daniël Breedijk is de enige speler die nog steeds echt niet fit is. Een trieste situatie voor de verdediger uit de eigen opleiding. Of Pinteaux bij de selectie zit is twijfelachtig, hij heeft weer wat last van zijn lies. Roland Bergkamp is wel weer fit maar zijn conditie is nog niet op peil. Sparta doet terecht voorzichtig aan met hem. Hij heeft afgelopen dinsdag met Jong Sparta een klein half uur meegedaan. De bedoeling is dat hij zondag ruim een half uur mee zal doen in de competitie met Jong Sparta. Voor iedereen die wil gaan kijken: Jong Sparta speelt morgen op Het Kasteel tegen TEC (aanvang 14:00 uur)

Michel Breuer (in Oranje) heeft op het trainingskamp een enkelblessure opgelopen. Ondanks dat hij op zijn welbekende prettige wijze het interview hierboven aan Ruud van Os geeft, is hij een twijfelgeval. Als onze aanvoerder niet speelt zal Vriends zijn plek achterin overnemen. Dat zal dan zijn naast Van Drongelen. Met het jonge talent werd de laatste wedstrijden wat geschoven van de linksbackpositie naar de bank, maar nu lijkt hij zijn favoriete plek centraal in de verdediging weer terug te krijgen. Tot slot wil Pastoor traditioneel niet zeggen wie er voorin op de vleugels in de basis te staan. Maar het lijkt erop dat topscorer Brogno op de bank begint. Nu Sanusi weer fit is, begint ook Dougall op de bank.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus, Dijkstra, Sanusi, Spierings, Verhaar, El Azzouzi, Goodwin


Utrecht

Bij Utrecht zijn Jeff Hardeveld, Edson Braafheid en Rico Strieder al langere tijd niet inzetbaar. Strieder was een vaste kracht voor Utrecht, raakte in december zwaar geblesseerd en kan de rest van het seizoen niet meer spelen. Brama is gehaald als vervanger voor hem. Brama zal naar verwachting direct in de basis starten, terwijl de andere nieuweling, Zakaria Labyad, niet fit genoeg is om in de basis te starten. Hij zal waarschijnlijk zelfs niet eens bij de selectie zitten. Willem Janssen en Barazite waren deze week licht geblesseerd, maar kunnen meedoen. Grootste tegenvaller voor Utrecht is het waarschijnlijk niet mee kunnen doen van Troupée. Utrecht heeft voor eredivisie begrippen simpelweg een goed elftal, dat het welbekende 4-4-2 systeem speelt.

Vermoedelijke opstelling Utrecht: Ruiter, Van der Maarel, Leeuwin, Janssen, Van der Meer, Brama, Ayoub, Amrabat, Barazite, Haller, ZivkovicShare |
comments powered by Disqus